Rolul unor state în sistemul mondial contemporan

Extras din proiect:

Pozitie si localizare

Statele Unite ale Americii este numele unei tari din America de Nord, situata intre Canada, Mexic, Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific, in prezent cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, militar, ca influenta politica si ca nivel de dezvoltare tehnologica. Este o republica federala, cu capitala la Washington, D.C..

Dimensiuni teritoriale, demografice si economice

Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ 40 de ori mai mare decat suprafata Romaniei masurand peste 4.800 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) pana la Oceanul Pacific (la vest) si se intinde pe aproape 2.000 de kilometri de la granita canadiana (la nord) pana la cea mexicana (la sud).

Federatia este alcatuita din 50 de state federale, dintre care 48 sunt state continentale invecinate (formeaza un teritoriu contiguu), iar doua state, Alaska si Hawaii, sunt exclave, fiind despartite de teritoriul celor 48, primul de Canada, al doilea de Oceanul Pacific. La aceste state se adauga districtul federal Columbia (D.C.), teritoriu federal obtinut prin donatii egale de la statele Maryland si Virginia.

Datorita conditiilor naturale propice si a sporului demografic (initial mai ales prin imigratie din Europa - intre 1800 si 1913 sosind in total cca. 50 milioane de oameni), industria s-a dezvoltat intr-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA sa ocupe o pozitie de frunte pe arena internationala. Totodata, statul este considerat simbolul economiei libere de piata. Datorita abundentei bogatiilor naturale (carbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai putin dependent de importul de energie decat majoritatea celorlaltor state industrializate. Un alt avantaj al sau il constituie culturile agricole: America este privita drept granarul globului, iar o parte importanta a productiei agricole este exportata in lumea intreaga.

Caracteristicile spatiului geografic

Jumatatea de est este formata din campii litorale, fluviale, regiuni montane vechi si podisuri iar cea V e formata din sisteme montane, podisuri si depresiuni interioare. Axa centrala a S.U.A. poate e bazinul fluviului Mississippi.

Populatia: predominant urbana, neuniforma.

Urbanizarea S.U.A. a determinat aparitia unui tip de orase cu o specificitate evidenta:

MEGALOPOLISUL: cuprinde sistemul urban care incepe la Boston si se continua la Washington, avand in centru orasul New York.

Populatia este formata din albi, hispano-americani, afro-americani, amerindieni.

Bibliografie:

Revista "Terra": nr. 2, februarie 2007

nr. 9, septembrie 2008

Enciclopedia "Encarta"

Manual de geografie clasa a XI-a, Octavian Mandrut

Internet: www.wikipedia.ro

www.regielive.ro

www.clopotel.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul unor state in sistemul mondial contemporan.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
8.97MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
state, sistem mondial
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!