Resursele hidrosferei

Extras din proiect:

Ce este hidrosfera?

Hidrosfera (din limba greaca- hidros- apa si sphaira- sfera) descrie, in geografia fizica, masa totala de apa libera in stare lichida sau solida de pe suprafata Pamantului, precum si sub sau deasupra acestei suprafete.

Hidrosfera cuprinde cele mai importante resurse naturale. Cea mai mare parte a resurselor de apa ale Terrei (96,5%), sunt concentrate in Oceanul Planetar. Apele curgatoare detin un procent infim din masa totala de apa dulce de pe planeta noastra fiind cele mai solicitate surse de apa potabila.

Terra este supranumita si ,,planeta albastra", datorita predominarii suprafetei ocupate de apele marine. Disproportia dintre apa si uscat este coplesitoare: din suprafata totala a Pamantului, evaluata la 510,10 mil.km2 , apa Oceanului Planetar ocupa 361,07 mil.km2, adica 70,8%, iar uscatul numai 149,03 mil.km2, deci 29,2%. Pe aceste intinderi albastre, continentele par a fi uriase insule risipite intre cei doi poli.

In emisfera sudica apele ocupa un spatiu mult mai mare (83%) decat uscatul (17%), fiind adesea considerata ,,emisfera oceanica"; tot aici se afla situat si ,,polul oceanic".

Apele Oceanului Planetar insumeaza 1362 mil.km3, deci aproximativ 97,3% din volumul total al hidrosferei, de 1454 mil.km3, cu o adancime medie a apelor oceanice de 3800m si maxima de 11033 m.

Oceanul Planetar este alcatuit din patru bazine oceanice: Pacific, Atlantic, Indian si Oceanul Inghetat de Nord (Arctic).

Numit si ,,ocean mondial", oceanul planetar este compus din cele 5 oceane - Pacific, Atlantic, Indian, Arctic si Antarctic, impreuna cu marile si golfurile care se leaga prin stramtori sau direct cu Oceanul.

Oceanul planetar ofera industriei mondiale numeroase resurse, atat biologice cat si energetice si contine o imensa diversitate de minerale marine formate in urma diferitor procese geologice. Diversitatea resurselor in diferite zone ale oceanului planetar este asigurata de proprietatile fizice (transparenta, temperatura, culoarea apei etc.) si chimice (salinitate, gaze dizolvate s.a.) ale apei.

Bibliografie:

Revista "Terra": -nr. 10, octombrie 2007

-nr. 11, noiembrie 2007

-nr. 12, decembrie 2007

Revista "Descopera": nr. 2, martie 2006

Revista "Geo": nr. 2, septembrie 2003

Internet: www.wikipedia.com

www.clopotel. ro

www.referatele.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele hidrosferei.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Marime:
6.10MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hidrosfera, mediu, resurse
Predat:
Colegiul Național “Avram Iancu”, Câmpeni
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Resiga Cornel
Sus!