Proiect GIS în topografie

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Satul Danesti face parte din comuna Sisesti, fiind situat in judetul Maramures, in partea de nord-est a depresiunii Baia Mare, la poalele sudice ale Muntilor Gutai.

Comuna Sisesti (cod SIRUTA 109130) are 5700 locuitori, resedinta fiind in satul Sisesti si mai are in subordine administrativa satele Bontaieni, Cetatele, Negreia, Plopis si Surdesti.

La fel ca celelalte sate apartinatoare ale comunei, Danesti este un sat de tip rasfirat, cu vetre bine conturate de-a lungul vailor.

Satul Danesti este un punct important de reper pentru turismul din zona. In afara bisericilor de lemn din Surdesti si Plopis aflate in apropiere, ambele inscrise in lista patrimoniului mondial Unesco, calitatile curative ale apelor sulfuroase de la Danesti, peisajele oferite de relieful vulcanic din Cheile de pe valea Burzului (sau Izvorul Bulzului) si apropierea de zona alpina a Muntilor Gutai reprezinta indiscutabile atractii turistice.

Economia locala este axata in special pe cresterea animalelor, pomicultura si prelucrarea lemnului. O pondere mai mica o au comertul, turismul si cultivarea cerealelor (in special a porumbului) si legumicultura.

Cai de acces: numai pe sosea, respectiv DJ184, Baia Sprie - Cavnic sau DJ184A, Dumbravita - Danesti.

1.2. Lucrari de introducere a cadastrului general

Cadastrul general este sistemul unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor imobilelor de pe intreg teritoriul tarii, ale carui entitati de baza sunt parcela, constructia si proprietarul, si se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale.

Prin sistemul de cadastru general se realizeaza:

a) identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, precum si stocarea datelor pe suporturi informatice;

b) identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si a altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv;

c) furnizarea datelor necesare sistemului de impozite si taxe pentru stabilirea corecta a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, solicitate de organismele abilitate.

Functia tehnica a cadastrului general se realizeaza prin determinarea, prin masuratori, a pozitiei, configuratiei si marimii suprafetelor terenurilor pe destinatii, categorii de folosinta si pe proprietari, precum si ale constructiilor.

In cadrul functiei economice a cadastrului general se evidentiaza elementele necesare stabilirii valorii de impozitare a imobilelor si calcularii impozitelor asupra veniturilor realizate din tranzactii imobiliare.

Functia juridica a cadastrului general se realizeaza prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate si prin inscrierea in cartea funciara.

La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale (comuna, oras sau municipiu), lucrarile tehnice de cadastru consta in:

a) stabilirea, potrivit legii, a hotarelor unitatii administrativ-teritoriale si a limitelor intravilane componente;

b) identificarea amplasamentelor imobilelor pe baza actelor de proprietate sau pe baza posesiei exercitate sub nume de proprietar si determinarea formei si dimensiunilor tuturor imobilelor din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale;

c) consemnarea litigiilor de hotare aflate pe rolul instantelor judecatoresti;

d) intocmirea documentelor tehnice cadastrale.

Delimitarea cadastrala a unitatilor administrativ-teritoriale reprezinta operatiunea de baza prin care se identifica, se masoara la teren si se oficializeaza limitele (hotarele) unitatilor administrativ-teritoriale, continand punctele de frangere si traseele hotarului unei unitati administrativ-teritoriale, precum si limitele intravilanelor din respectiva unitate administrativ-teritoriala.

Lucrari de cadastru general prin utilizarea de planuri si harti vechi

Inainte de operarea modificarilor pentru actualizarea planurilor cadastrale existente, acestea sunt transformate in forma digitala, prin digitizare sau scanare/vectorizare. Planurile cadastrale noi se realizeaza in forma digitala si constituie baza de date grafice, iar datele si informatiile referitoare la imobile si proprietari constituie baza de date textuale.

In interiorul corpurilor de proprietate se reprezinta numai parcelele care au categoriile de folosinta in suprafata mai mare de 50 mp in intravilan si mai mare de 300 mp in extravilan si numai constructiile cu caracter permanent. Parcelele cu suprafete mai mici decat cele de mai sus vor fi incluse in parcelele adiacente ale aceluiasi proprietar.

Latimea strazilor, drumurilor comunale si ulitelor se stabileste intre limitele corpurilor de proprietate. Pe planul cadastral nu se reprezinta partea carosabila, trotuarele, santurile, acostamentele, zonele de parcare si de refugiu, zonele verzi etc. Detaliile liniare (drumuri, strazi, ulite, cai ferate, diguri, ape etc.) constituie corpuri de proprietate independente si se inregistreaza ca atare.

Concomitent cu efectuarea operatiunilor de actualizare sau de realizare a planului cadastral, pentru fiecare parcela/corp de proprietate se culeg si datele de identificare a proprietarului sau detinatorului legal, categoriile de folosinta a parcelelor si modul de detinere (exclusiv sau in indiviziune).

La nivelul fiecarui corp de proprietate din intravilan se intocmesc:

a) schita cadastrala a corpului de proprietate; pe schita se figureaza perimetrul, parcelele din interior, categoriile de folosinta a parcelelor si cladirile cu caracter parmanent, numele si prenumele proprietarului (cu initiala tatalui), adresa corpului de proprietate, adresa de domiciliu a proprietarului (in cazul in care proprietarul are alt domiciliu), vecinii si cu o sageata se indica directia nord; schitele cadastrale vor fi grupate pe sectoare cadastrale;

b) fisa corpului de proprietate, care constituie documentul de baza in care se inscriu datele cadastrale care se introduc in baza de date a cadastrului general.

Conceptul de baza la realizarea planului cadastral este forma digitala.

Planul cadastral de ansamblu al unitatii administrativ-teritoriale se obtine prin generalizarea planului cadastral de baza si contine reprezentarea grafica a intregii suprafete a unitatii administrativ-teritoriale.

Planul cadastral de baza se intocmeste in scopul reprezentarii in plan a datelor rezultate la introducerea sau intretinerea cadastrului general pentru o anumita unitate administrativ-teritoriala si cuprinde elementele de cadastru general in detaliu.

Categoria de folosinta a terenului, individualizata printr-un cod, este unul dintre atributele parcelei. Evidentierea la partea tehnica a cadastrului general a categoriei de folosinta alaturi de celelalte atribute este necesara atat pentru intocmirea cartii funciare, cat si pentru stabilirea sarcinilor fiscale care greveaza imobilele.

2. Realizarea aplicatiei GIS

Realizarea unui sistem informational geografic (GIS) ca parte a cadastrului general la nivelul unei UAT poate duce la imbunatatirea calitativa si cantitativa a implementarii si intretinerii acestuia prin realizarea unei evidente pe baze moderne a resurselor.

Realizarea GIS pentru implementarea cadastrului implica mai multe etape de lucru:

- Identificarea problemei;

- Achizitionarea datelor;

- Proiectarea si realizarea bazei de date;

- Analiza datelor si prezentarea rezultatelor.

2.1. Identificarea problemelor

In aceasta etapa se identifica:

- natura rezultatelor cautate, caracteristicile generale si locale ale zonei care urmeaza sa fie analizata;

- natura datelor necesare si tipurile de straturi tematice care vor fi necesare pentru solutionarea problemei.

Datele care vor fi introduse si analizate in GIS, sunt

Bibliografie:

- Ordin 78/2010 - Specificatii ANCPI pentru scanarea si georeferentierea planurilor vechi de carte funciara, versiunea 2.0

- Ordin 80/2010 - Norme ANCPI pentru realizarea planului topografic de referinta in format digital corespunzator scarii 1:5000

- Keller, Eduard - Sisteme informatice geografice, Ed. Casa cartii de stiinta, Cluj-Napoca, 2010

- Ordin 534/2001 - Privind aprobarea Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general

- Harrington, David - AutoCAD 2005, Ed. Teora, Bucuresti, 2005

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect GIS in topografie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 740 cuvinte
Nr caractere:
27 067 caractere
Marime:
1.97MB (arhivat)
Publicat de:
Kiss R.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geografie, topografie, sistem informatic, GIS
Predat:
Facultatea de Automatica si Calculatoare , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Calculatoare
Materie:
Geografie
Sus!