Prezentare generală - Județul Mureș

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Prezentarea Judetului Mures
II. Prezentarea detaliata a:
1.Relief
2.Clima
3.Hidrografie
4.Soluri, flora si fauna
5.Economie
III. Structura agriculturii si dezvoltarea rurala
IV. Bibliografie

Extras din proiect:

Situat in partea centrala a tarii, urmand cursul raului omonim, Judetul Mures coboara in trepte de pe crestele Carpatilor Rasariteni inspre Campia Transilvaniei si Podisul Tirnavelor. Relieful de podis si colinar ocupa jumatate din intinderea judetului, cealalta jumatate fiind rezervata dealurilor subcarpatice si muntilor vulcanici Calimani si Gurghiu. 6696 kilometri patrati constituie suprafata judetului Mures. Aceasta reprezinta aproape trei procente din intinderea actuala a Romaniei, iar cei circa 579.000 locuitori au o pondere similara in intregul populatiei tarii. 48,8 la suta din populatia judetului locuieste in mediul urban: la Tirgu Mures, Reghin, Sighisoara, Tirnaveni, Ludus, Sovata, Iernut, Miercurea Nirajului, Ungheni, Sarmasu si Singeorgiu de Padure, iar 51,2 la suta in mediul rural, in 91 de comune cu 486 de sate. Localitatea resedinta de judet este municipiul Tirgu Mures.

Principalele resurse naturale ale judetului sunt constituite de gazele naturale, rocile pentru materiale de constructie, izvoarele minerale clorurosodice, padurile.

Complexa si diversa, economia judetului impune nume care suscita interes si respect in domeniile extractiei gazelor naturale, energiei electrice si termice, chimiei, exploatarii si prelucrarii lemnului, materialelor de constructii, alimentar. Un loc aparte il ocupa fabricile de mobila, in special mobilierul sculptat, unitatile producatoare de geamuri si sticla, ceramica - la Tirnaveni, Tirgu Mures si Sighisoara, textile si confectii - la Tirgu Mures si Sighisoara, de pielarie - la Tirgu Mures si Reghin, etc. Judetul Mures este singurul producator de carbid (Tirnaveni) si instrumente muzicale cu corzi (Reghin) din Romania.

Agricultura - a doua ramura ca importanta in economia judetului - are o traditie veche pe aceste meleaguri, existand conditii prielnice pentru aproape toate culturile. Terenurile agricole reprezinta 61 la suta din suprafata judetului.

Judetul beneficiaza de o retea de comunicatie cuprinzand 1846 kilometri de drumuri publice, din care 18 la suta reprezinta drumurile de interes national, 40 la suta cele de importanta judeteana si 42 la suta cele comunale. Aeroportul international Tirgu Mures-Vidrasau deserveste o populatie de aproximativ 1,5 milioane locuitori de pe un areal de 23.000 kilometri patrati, cuprinzand judetele Mures, Bistrita, Harghita, Covasna.

Bibliografie:

Enciclopedia Romaniei. Comitetul de directie: D. Gusti, Constantin Orghidan, Mircea Vulcanescu si Virgiliu Leonte. Imprimeria Nationala. Bucuresti 1938-1943

Judetul Mures. Ion Soneriu, Ion Mac. Editura Academiei RSR, Institutul de geografie. Bucuresti 1973

Mures: Monografie. Aurel Lupu, Oliviu Marcu, Grigore Ploesteanu. Editura Sport Turism. Bucuresti 1980

Noile steme ale judetelor si municipiilor din Republica Socialista Romania. Dan Cernovodeanu, Ioan N. Manescu. Directia generala a arhivelor statului. Bucuresti 1974

Philobiblon muresean. Dimitrie Poptamas Editura Biblioteca Judetean Mures. Targu Mures 2003

Ghidul turistic al municipiului Targu Mures. Editat de Consiliul Local si Primaria Municipiului Targu Mures

Monografia orasului Targu-Mures. Traian Popa. Editura Ansid. Targu Mures 2005. (reeditarea editiei originale din 1932, Tipografia Corvin)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare Generala - Judetul Mures.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 744 cuvinte
Nr caractere:
36 657 caractere
Marime:
299.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
judetul mures, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!