Poluarea aerului în Municipiul Ploiești

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

DATE GENERALE DESPRE LOCALITATEA PLOIESTI

Municipiul Ploiesti este unul din orasele mari ale Romaniei, resedinta ajudetului Prahova, fiind situat la 60 km nord de Bucuresti, pe coordonatele de 25?2'48" longitudine estica si 44?56'24" latitudine nordica. Suprafata actuala a Ploiestiului este de aproape 60 km?. Se invecineaza la nord cu comuna Blejoi, la sud cu comunele Barcanesti si Brazi, la vest cu comuna Targsoru Vechi, la est cu comuna Bucov. Municipiul Ploiesti se gaseste in apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Calugareasca si are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania.

Ploiestiul este un important nod de transport, situandu-se pe drumurile care leaga capitala Bucuresti de Transilvania si Moldova.

Este supranumit ,,capitala aurului negru", orasul fiind vechi centru al industriei petroliere, avand patru rafinarii si alte industrii legate de aceasta ramura (constructii de masini, echipamente electrice, intretinere).

CALITATEA AERULUI

Poluarea atmosferei poate fi definita ca orice schimbare in compozitia acesteia cauzata de prezenta unei cantitati suficiente de substante chimice care poate altera compozitia normala a atmosferei.

Potential, poluarea atmosferica este una dintre cele mai grave probleme ale societatii actuale, atat din punct de vederetemporal - are efecte atat pe termen scurt si

mediu cat si pe termen lung, dar si spatial - mobilitatea si suprafetele afectate sunt mari.

Datorita exploatarii de petrol din zona orasului, Ploiestiul a ramas ancorat in industria petrolului, cu preponderenta in industria extractiva de prelucrare a petrolului. O data cu dezvoltarea industriei au aparut si primele surse de poluare a mediului. Cele patru rafinarii din jurul orasului - Petrobrazi, Petrotel, Astra Romana si Vega - constituie principalul factor poluator, eliberand in aer cantitati importante de substante chimice, gaze, hidrocarburi nearse, pulberi in suspensie sau sedimentabile care fac aerul irespirabil si au impact asupra sanatatii oamenilor, cauzand diferite afectiuni ale organismului.

Fig. 1 Repartitia rafinariilor din Ploiesti

Sursa: http://maps.google.com

De asemenea, industria este un furnizor de poluare si pentru solul si apa Ploiestiului o mare parte din suprafata pe care este asezat orasul fiind contaminata de substante chimice din industria extractiva: apele raului Prahova, in aval de rafinaria Petrobrazi sunt de categoria ,,degradat" din cauza evacuarii apelor uzate de pe platforma industriala Brazi, iar apele subterane sunt poluate in mod deosebit cu produse petroliere in partea de sud a municipiului. Terenurile poluate din sudul Ploiestiului afecteaza resursele de apa subterana si cele de suprafata din acesta zona, constituind un factor de risc pentru sanatatea populatiei.

Dupa Povara(2007), poluarea este " totalitatea proceselor prin care se introduc in mediu, direct sau indirect, materie, energie sau informatie , cu efecte daunatoare sau nocive care alerteaza ecosistemele, diminueaza resursel biologice si pun in pericol snatatea omului".

Aceasta definitie poate fi adaptata la municipiul Ploiesti prin faptul ca exista procese chimice de ardere a petrolului, care introduc in mediu " mateie", in acest caz produse petroliere, noxe, ce au efecte daunatore din punt de vedere biologic , asupra locuitorilor, plantelor si mediului.

Deobicei explozia demografica determina exploatarea intensa a resurselor naturale , dar in acest caz Ploiestiul s-a dezvoltat de la un oras cu maxim 30.000 locuitori in 1930 , la un oras cu 234.000 locuitori in 2002 si asta datorita exploatarii petrolului. Diversificarea tehnologiilor de productie a multiplicat sursele de poluare si poluantii.

Bibliografie:

*** Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de crestere Ploiesti-Prahova, Anexa 1.11: Probleme sectoriale

*** Judetele Patriei - Monografia judetului Prahova

www.ploiesti.ro

www.ecomagazin.ro

www.ziarulprahova.ro

www.ratsp.ro

www.maps.google.com

www.ph-online.ro

Povara I ( 2007), Geografia mediului , curs , ed Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti

www.jurnalulnational.ro

www.wikipedia.ro

http://www.mmediu.ro/beta/domenii/protectia-atmosferei/calitatea-aerului

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea aerului in municipiul Ploiesti.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 493 cuvinte
Nr caractere:
20 074 caractere
Marime:
1.17MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
poluare, aer, municipiul, ecosistem
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!