Platoul Bucegi

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Masivul Bucegi, cu o suprafata de circa 300 km?, se afla la extremitatea estica a Carpatilor Meridionali, desfasurandu-se intre Valea Prahovei la est si culoarul Branului si Valea Ialomitei la vest; cade brusc spre nord catre depresiunea Barsei si spre sud, pana la contactul cu Subcarpatii de curbura. Se intinde pe teritoriul judetelor Dambovita, Prahova si Brasov. Fiind de o mare complexitate structurala si morfologica, masivul apare ca o cetate naturala, cu incinta suspendata la 1600 - 2500 m, sprijinita de abrupturi puternice.

Masivul Bucegi are o forma de potcoava deschisa spre sud, din centrul careia izvoreste raul Ialomita. Ramurile principale ale potcoavei se intalnesc in extremitatea nordica chiar in Varful Omu, punctul culminant al masivului. In afara celor doua ramuri principale, tot din zona varfului Omu se mai desprind culmi scurte si abrupte. Catre est porneste muntele Moraru, spre nord-est Bucsoiu formeaza parte din cumpana apelor, iar catre nord Padina Crucii separa caldarile glaciare Malaiesti si Tiganesti.

Situata intre Valea Prahovei si cea a Ialomitei, culmea principala a Bucegilor este caracterizata in primul rand prin formele sale de relief puternic contrastante: versantul prahovean (abrupt si stancos, cu o diferenta de nivel de 500-900 m) si platoul Bucegilor (podis inalt, avand altitudini cuprinse intre 1600-2400 m si o inclinare de la nord catre sud).

Masivul Bucegi s-a format odata cu sectorul Carpatiilor Meridionali si cu intregul lant carpatic, in timpul orogenezei alpine. Carpatii Meridionali si grupa Bucegilor s-au inaltat cu cca 1000m la sfirsitul Neogenului si inceputul Cuaternarului.

In muntii Bucegi se intalnesc 2 forme principale de dovezi glaciare:

- forme de eroziune

- forme de acumulare.

Conformatia masivului in forma de potcoava determina in mod evident dispunerea si directia de curgere a raurilor. Principala axa de colectare a apelor din interiorul masivului este Raul Ialomita, care are un bazin simetric. Raul este alimentat din zapezi si ploi, izvorand la mare inaltime de sub Varful Omu.

Resurse naturale

Bucegii au putine bogatii naturale, folosindu-se pentru piatra de constructii sau fiind folositi ca pasuni pentru oi, parte din transhumanta.

- exploatari forestiere - Fabrica de Hartie Busteni - desfiintata in 2008

- calcare - Cariera Lespezi ce alimenteaza Combinatul de la Fieni

- calcare - in 1878 Azuga avea o fabrica de var

- ape - 1899 fabrica de bere Azuga (in prezent inchisa)

Clima

Clima se caracterizeaza prin temperaturi medii de 2-6?C si 0-2?C la peste 1800 m altitudine, precipitatii abundente de 800-1200 mm/an si vanturi puternice. Pe platoul Bucegi se intalneste climatul alpin cu temperaturi medii anuale sub 2? Celsius, precipitatii putine si vanturi foarte puternice. In Bucegi, ca pe orice alt munte, vremea se poate schimba foarte repede, existand chiar zile in care cel putin trei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Platoul Bucegi
    • Coperta.doc
    • Platoul Bucegi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 615 cuvinte
Nr caractere:
13 351 caractere
Marime:
654.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
bucegi, omu
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!