Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Conform Economist Intelligence Unit, Olanda este una dintre cele mai sigure tari pentru derularea relatiilor de afaceri, bucurandu-se de un climat politic stabil, o baza macroeconomica puternica, un cadru legal clar si relatii comerciale bine dezvoltate, in special cu tarile vecine.

Produsul intern brut situeaza Olanda intre primele 15 tari, iar volumul exporturilor - pe locul 8 in lume. Orientarea internationala a imprimat Olandei caracteristica de tara cu economie foarte deschisa, comertul exterior constituind motorul dezvoltarii sale. Exporturile de bunuri si servicii totalizeaza aproximativ 60% din PIB. Din acestea, cca. 60% reprezinta reexporturi.

In actuala conjunctura mondiala nefavorabila, caracterul deschis al economiei olandeze a permis si patrunderea unor influente negative, care se reflecta intr-o rata scazuta de crestere a PIB (1% in 2001 si 0% in primul semestru al anului 2002). Redresarea economica este estimata a avea loc pe seama comertului exterior, rata de crestere a PIB preconizandu-se a atinge nivelul de 1,7% pana la sfarsitul anului 2002 si 2,5% in 2003.

Cel mai dezvoltat sector al economiei olandeze este cel al serviciilor (peste doua treimi din PIB) - incluzand componentele bancar, asigurari si transporturi. Calitatea si complexitatea acestora constituie factori importanti in decizia firmelor straine de a-si stabili sediul sau reprezentanta in Olanda, ca si pentru infiintarea de noi unitati de productie sau distributie. Peste 25% din investitiile realizate in economia olandeza sunt de provenienta straina, totalizand cca. 7000 companii. In acelasi timp, investitiile olandeze sunt prezente in majoritatea tarilor lumii, ocupand primele locuri atat in economiile dezvoltate, cat si in cele emergente.

Patru dintre bancile olandeze sunt cotate intre primele 60 de institutii bancare din lume: ABN AMRO, ING / BARINGS, RABOBANK si FORTIS. Impreuna, acestea au dezvoltat o retea de aproximativ 6500 filiale pe teritoriul Olandei si peste 500 in alte 50 de tari. In acelasi timp, in Olanda functioneaza 60 filiale si sucursale ale unor banci din Europa, Asia si America. Bursa de Valori Mobiliare de la Amsterdam este cea mai veche institutie de acest gen din Europa si una dintre cele mai importante din lume.

Finantarea afacerilor se realizeaza, de asemenea, prin alte institutii specializate, cum sunt Banca Nationala de Investitii (specializata in imprumuturi pe termen mediu si lung), companii de investitii de capital (initial create de guvern, in prezent semi-independente) si agentii regionale de dezvoltare (sprijin pentru infiintarea de noi companii sau preluarea riscului).

Suplimentar, in functie de tipul afacerii, guvernul olandez acorda o serie de

Bibliografie:

1. Nicolae Cordoneanu "Olanda ",ed.Enciclopedica Romana,Buc.1973

2. Horia C. Matei,S. Negut "Enciclopedia statelor lumii" Buc. ,1996

3. Internet: www.cbs.nl

4. Internet:www.nfia.nl

5. Internet:www.europage.com

6. Internet:www.dce.gov.ro /Indrumar_afaceri/Ghid_Olanda_2007

7. Internet : http://ro.wikipedia.org/wiki/Olanda

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Olanda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 980 cuvinte
Nr caractere:
23 903 caractere
Marime:
25.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
afaceri, finantare, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!