Muzee tehnice și etnografice din Moldova

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Muzeul de Istorie Naturala din Iasi - Fosta casa a logofatului Vasile Rosetti, adaposteste incepand cu anul 1844, Muzeul de Istorie Naturala, construit din initiativa unor membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, avand drept scop prezentarea "bogatiilor pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".

Aceasta cladire are un plan de forma patrata, cu trei rezalite: doua laterale, simetrice si unul pe fatada principala.

Rezalitele laterale exprima, in fatade, locul saloanelor, doua, inegale ca lungime. Principalele intrari puse cap la cap, se dezvolta de-a lungul axei cladirii, fiind luminate prin laturile lor inguste, decrosate. In centrul fatadei principale a muzeului se afla intrarea, tratata ca un portic iesit in rezalit.

Cladirea Muzeului de Istorie Naturala, construita, pe la 1800, in stilul neoclasic al vremii si cu elemente originale locale, prezinta si o importanta istorica prin aceea ca, din anul 1841, in acest local a functionat prima societate de medici si naturalisti, iar apoi, primul muzeu de istorie naturala din tara.

Acest monument arhitectonic rememoreaza si un monument important din zilele in ce au premers actului Unirii. In "Sala elefantului" din aceasta cladire, in seara zilei de 3 ianuarie 1859, deputatii partidei nationale au hotarat sa sustina candidatura lui Al.I.Cuza la domnia Moldovei. In legatura cu acest mare eveniment, sala a fost denumita "Al.I.Cuza", iar in doua vitrine s-au pastrat o serie de obiecte ramase de la domnul Unirii.

Piese datand din sec al XIX-lea, donate de mitropolitul Veniamin Costache precum: o colectie de oase de mamut si rinocer paros, gasite agatate drept contra greutate la cumpana unei fantani din Rasca, tinutul Falticenilor, se pastreaza in colectiile muzeului. Deasemenea, elefantul indian Gaba, cumparat de Mihai Sturza se adauga colectiei de piese.

Tot din aceasta perioada dateaza si un herbar constituit dintr-o colectie de 2844 de plante din Moldova, 3000 de moluste si insecte, 1500 minerale, 795 vertebrate.Muzeul joaca un rol didactic deosebit de important, contrinuind activ la desfasurarea procesului de invatamant biologic si stiintific. Baza de studiu e asigurata de colectiile stiintifice, biblioteca si laboratoarele prezente in cladire. Cladirea Muzeului din Iasi a intrat in constiinta romanilor prin faptul ca, in uma din salile sale (Sala Elefant), deputatii Partidei nationale l-au ales, la 3 -5 ianuarie 1859, pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei. Muzeul de Istorie Naturala din Iasi are in bogatele sale colectii peste 250.000 de exemplare de insecte, moluste, pesti, amfibii, fosile vertebrate si nevertebrate, minerale si plante s.a.

Casa Memoriala "George Toparceanu" Iasi - a apartinut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Toparceanu.

A fost construita la sfarsitul secolului XIX, inceputul secolului XX. Dupa ce in 1919, a fost sediul redactiei revistei "Insemnari literare" tiparita sub directia lui Mihail Sadoveanu si George Toparceanu, (din colectivul de redactie mai facand parte si Garabet Ibraileanu si Demostene Botez), imobilul este pus la dispozitia lui George Toparceanu, in anul 1932.

Sunt expuse obiecte memoriale ale poetului George Toparceanu (1886 - 1937): calimara, toc, scrumiera, pipa, discuri, aparat de fotografiat, acte, fotografii originale, picturi de A. G. Sutu, manuscrise,reviste.

Muzeul Judetean Botosani se afla in fostul palat Administrativ, construit intre 1906-1914. Fost palat al Prefecturii, cladirea a fost ridicara in perioada premergatoare primului razboi mondial dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu.

Muzeul are urmatoarele sectii :

Arheologie

Istorie

Muzeul de Arta detine opere ale pictorilor originari din judetul Botosani sau care si-au petrecut o parte din viata in aceasta regiune (V. Stefan, P. Troteanu, A. Marculescu), precum si lucrari din patrimoniul artistic national (Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu. Ion Andreescu, Octav Bancila etc.)

Galeriile de Arta Plastica "Stefan Luchian" cu obiectul expozitii temporale, muzeale, sau personale de arta plastica si decorativa.

La sfarsitul anului 1977 a avut loc deschiderea expozitiei de baza a muzeului.

Pe ruinele Curtii Domnesti din Iasi s-a ridicat, intre anii 1906 - 1925, Palatul Culturii, monument devenit emblema capitalei Moldovei. Initial, lucrarile au fost incredintate arhitectilor Xenopol si Cerchez, dupa care, la interventiile lui Gh. Mirzescu - reprezentantul Moldovei in guvern, au fost aprobate planurile arhitectului I. D. Berindei. Fondurile necesare au fost alocate de Fundatia Carol I. Arhitectul Berindei a pastrat o mare parte din zidurile si amplasamentele Curtii voievodale, demolind cladirile din ograda mare si fostele cazarmi, ocupate de prima

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muzee tehnice si etnografice din Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 568 cuvinte
Nr caractere:
32 578 caractere
Marime:
34.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
istorie, muzeu, monumente
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!