Modelul Turistic al Regiunii Transilvania

Cuprins proiect:

Cuprins

Cap I - Cadru natural si antropic

Cap II - Evolutia turismului in Transilvania

Cap III -Tipuri de politici si strategii aplicate zonei studiate
Analiza S.W.O.T

Extras din proiect:

Trasnilvania isi trage numele din expresia latina -Trans Silva -ce inseamna -Tara de dincolo de Paduri- datorita padurilor dese ce acopereau muntii ce inconjoara, asa cum vom vedea, aceasta zona atat de importanta pentru Romania si chiar pentru o parte a Europei.

Este una dintre proviciile Romaniei medievale greu incercata de-a lungul timpului, leagan de formare al poporului roman dar nu in ultimul rand un important centru cultural si economic al tarii. Este situata in interiorul lantului Carpatic si constituie o zona bogata in obiective turistice naturale si istorice.

Forma de relief principala este podisul, inconjurat de dealuri, depresiuni si strabatut de numeroase rauri

Clima temperat continentala, diferentiata in functie de influentele climatice principale; cu precipitatii mai bogate in partea vestica (datorita maselor de aer de origine oceanica); temperaturi scazute in zona montana - la Joseni - polul frigului de la noi din tara. Depresiunile intramontane se caracterizeaza prin ierni geroase si de lunga durata si veri relativ calde. Aici pot aparea ingheturi tarzii de primavara (chiar si in iunie) si timpurii de toamna (chiar in septembrie).

Pe ansamblul zonei, in spatiul montan se inregistreaza o clima mai rece si mai umeda, in timp ce in zona de dealuri este mai calda si cea mai uscata.

INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT

Regiunea este strabatuta de 7 drumuri europene (cele mai importante fiind E60 - dinspre Ungaria, face legatura cu Oradea-Cluj-Brasov si capitala tarii Bucuresti, E576-Cluj-Napoca-Dej, E81 - dinspre Satu Mare-Zalau-Cluj-Napoca-Brasov-Bucuresti, E79 - Oradea-Deva, E671 - Oradea-Arad-Timisoara, E58 - Cluj-Napoca-Dej-Bistrita-Baia Mare-Vatra Dornei).

Sunt de mentionat proiectele de infrastructura aflate in curs de dezvoltare, printre care cel mai important ar fi autostrada Brasov-Bors care va face legatura cu Ungaria. Din reteaua totala de drumuri din regiune 3,222 km sunt modernizati (adica 27,2% din total). Pe traseele importante (drumuri europene) s-au efectuat sau sunt pe cale de finalizare lucrari de reabilitare.

In Regiunea exista un numar de 1 aeroporturt Cluj-Napoca,, iar traficul pe aeroportul din Cluj-Napoca a crescut constant in ultimii cinci ani, situand acest aeroport pe locul trei la nivel national.

Reteaua feroviara numara in 2004 1,641 km, din care 166 km

sunt linii electrificate, iar 255 km sunt linii duble.

Cele mai importante orase sunt Cluj-Napoca, Baia-Mare, Oradea, Zalau, Satu-Mare si Bistrita - acestea fiind atat poli regionali de dezvoltare economica, cat si orase cu un patrimoniu cultural si istoric deosebit. La nivelul Regiunii exista sau sunt propuse ca si proiecte 2 zone metropolitane, respectiv zona metropolitana Cluj si zona metropolitana Oradea, aceste orase fiind si poli de dezvoltare regionali. In urma analizei optiunilor strategice de dezvoltare, Regiunea a optat pentru un model de dezvoltare policentrica (o politica de dezvoltare sustinuta de o retea de localitati care au rol de poli de dezvoltare), cu accent pe crestere economica prin specializarea functionala a teritoriului. In ceea ce priveste dezvoltarea policentrica a aparut necesitatea consolidarii potentialului de antrenare al municipiilor resedinte de judet (Baia Mare, Bistrita, Cluj, Oradea, Satu Mare, Zalau), precum si necesitatea consolidarii si/sau cresterii potentialului de antrenare a unui minim de alte noua orase, care la sfarsitul perioadei de programare (2007-2013) sa fie clasificate pe un rang superior celui actual.

Atractivitate economica

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Transilvania de Nord) este, dupa Bucuresti-Ilfov, cea mai atractiva din punct de vedere economic, dintre regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Faptul se datoreaza pietei muncii si salariilor, investitiilor straine, dar si mediului privat si concurentei de piata ca si intrarilor de tehnologii moderne. Relevant este faptul ca sectorul de servicii a ajuns sa ocupe o pondere mare din totalul economiei regionale, de aproape 50%, avand ca si ramuri semnificative comertul si turismul. Economia Regiunii este in plina dezvoltare, cu o crestere economica dinamica in ultimii ani in sectoare ca si constructiile, industria de textile, industria de masini si echipamente. Sunt reprezentate aici aproape toate ramurile industriale si un numar tot mai important de firme straine majore, unele dintre ele localizate in parcurile industriale din regiune - Tetarom Cluj, Bors, Jibou, Satu-Mare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul Turistic al Regiunii Transilvania.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Marime:
17.48MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
turism, regiune
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!