Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Irlanda, situata pe insula cu acelasi nume, este scaldata de apele Oceanului Atlantic, avand doar un vecin terestru, respectiv Regatul Unit (irlanda de Nord). Suprafata Irlandei este de 70. 284 km2.

Irlanda este situata in Europa de Nord-Vest si ocupa 4/5 din Insulele Britanice. Nordul Irlandei, o diviziune administrative a Regatului Unit al Marii Britanii ocupa coltul de nord-est al insulei. Irlanda este separate de Marea Britanie prin canalul St George, Marea Irlandeza si Canalul Nordului. Coasta de vest este strabatuta de vai adanci, stanci si sute de mici insule desprinse din insula mare de catre valurile puternice ale Oceanului Atlantic.

Tara are un relief preponderent de campie, acoperita de mlastini, lacuri, turbarii si pasuni, inconjurata de o rama de dealuri si munti josi. Pasunile si fanetele ocupa 2/3 din insula. Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si munti cu inaltime mica, cel mai inalt punct fiind Carrauntoohil la 1041m.In centrul tarii exista in majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de rauri ca si Shannon si de lacuri. Centrul tarii contine si zacaminte majore de turba, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.

Clima este temperat marina, umeda vara si blanda iarna. Media in vara este de circa 16 grade, si iarna rareori coboara sub 2 grade. Clima este practic mentinuta la temperaturi atat de echilibrate datorita curentului Gulf Stream a Atlanticului de Nord, care nu lasa loc extremelor. Din aceasta cauza, Irlanda este plina de o multime de lacuri, mlastini si rauri, peisaje care dau ii dau un aer rupt de lume. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitatia este foarte frecventa, mai ales in forma ploii. In parti ale tarii, pana la 275 de zile pe an sunt ploioase.

Irlanda are o economie mica, moderna si dependenta pe comert extern.Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra cea mai bogata din lume. Economia este caracterizata de o forta de munca foarte educata si de o rata foarte inalta de investitie straina.

Hidrografia

Reteaua hidrografica este bogata, fiind formata din numeroase rauri, dar scurte, si multe lacuri. Cele mai importante lacuri sunt: Corrib, Ree, Derg si Neagh (396km2).

Vegetatia

Asociatia vegetala dominanta o reprezinta pasunile, care ocupa doua treimi din suprafata tarii, ceea ce inseamna cea mai ridicata pondere din Europa. Padurile sunt restranse, Irlanda inscriidu-se intre tarile cele mai putin impadurite de pe glob.

Bibliografie:

Statele lumii,Editura Stiintifica si Enciclopedica 1990

www.images.google.com

www.wikipedia.com

www.nationalgeografic.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Irlanda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
6 507 cuvinte
Nr caractere:
37 017 caractere
Marime:
1.39MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
irlanda, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Neculita Valentin
Sus!