Importanța sportului în viața timișorenilor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
METODOLOGIE 4
CAPITOLUL I 5
Unde și cât de mult se practică activitățile sportive 5
CAPITOLUL II 9
INFLUENȚA SPORTULUI ASUPRA PSIHICULUI ȘI FIZICULUI 9
CAPITOLUL III 11
INFRASTRUCTURA SPORTIVĂ ȘI EVENIMENTELE SPORTIVE 11
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 13

Extras din proiect:

Sportul constituie o activitate socială subordonată cerinţei perfecţionării dezvoltării fizice şi capacităţii motrice a cetăţenilor. Ca activiate socială propriu-zisă sportul este un domeniu care include un sistem de exerciţii fizice diversificate, în componenţa căruia pot fi distinse practici diferenţiate, constituite în ramuri de sport independente. (I. Şiclovan)

Se consideră că în ultimii 30 de ani a avut loc o creștere a interesului pentru sport, ca și a practicarii sportului, astfel, acesta a devenit o temă de interesă pentru sociologie și geografia socială.

În geografie, sportul poate reprezenta un mare interes deoarece, de exemplu: selecția tinerilor pentru activități sportive într-un anumit oraș poate duce la declin demografic sau creșterea demografică, în cazul în care orașul respective beneficează de dotările necesare practicării sportului de performanț. De asemenea, sportul poate impune o anumită amenajare a teritoriului unui oraș, de exemplu, fiecare oraș necesită anumite locuri precum: stadioane, săli, bazine de înnot,etc.

Din punct de vedere al turismului, sportul este un factor important, deoarece acesta produce anual mii de turiși, care călătoresc cu scopul de a urmări anumite evenimente sportive, astfel turismul sportiv reprezintă una din cele mai promițătoare ramuri ale turismului.

Chestionarul aplicat are ca scop observarea comportamentului oamenilor în legătură cu activitățile sportive, din punct de vedere geografic, adică dorim să află unde practică cetățenii orașului Timișoara activități sportive, cât sunt dispuși sa parcurgă până la un loc desinat practicării sportului și de câte ori pe săptâmână. O altă curiozitate este aceea de a afla ce consideră aceștia că trebuie îmbunătățit în infrastrucutra dedicată practicarii sportului, dar și dacă participă la evenimente sportive.

Un alt aspect important al tematicii abordate, este acela de a afla dacă cetățenii Timișoarei cunosc campaniile de promovare a ecologiei, precum proiectele “Verde pentru Biciclete”, care promovează un stil de viață sănătos, benefic atât pentru corpul uman, dar și pentru mediul înconjuărător, dar și dacă aceștia participă la maratoane, dacă urmăresc evenimente sportive și în caz ca da, de unde face acest lucru? Sunt evenimentele sportive un factor important în geografie și turism?

METODOLOGIE

Prin aplicare acestui chestionar ne dorim să aflăm cât de important este sportul în viața cetățenilor orașului Timișoara, unde practică aceștia activități sportive, de câte ori pe săptâmână, cât sunt dispuși să platească pentru practicarea acestor activități, ce ar dori să schimbe în infrastructura dedicată sportului, cât de interesați sunt de evenimentele sportive și de unde le urmăresc, dar și dacă cunosc și participă la proiecte de promovare a ecologiei.

Instrumentul de cercetare folosit a fost chestionarul, care este alcătuit din 20 de întrebări, dintre care una este întrebare cu răspuns deschis, 2 întrebări sunt legate de demografie, iar restul sunt întrebări cu răspuns închis.

Chestionarul a fost forumlat în perioada 5-10 aprilie și încărcat pe platforma Google Forms. Acesta a fost distribuit completării pe rețele de socializare, dar s-a efectuat și o ieșire pe teren în care oamenii și-au spus opinia, iar noi am completat chestionarul.

Chestionarul a fost aplicat în perioada 10 - 24 aprilie, unui număr de 102 subiecți, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Din care 20,6 % dintre persoanele chestionate au vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, 50,8 % vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, 10,8% au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, iar restul de 8,8 % au vârste cuprinse între 41 și 50 de ani (Fig1). Dintre aceștia 59,8% sunt personae de sex feminin, iar restul de 40,2 % sunt persoane de sex masculine (Fig.2).

Fig. 1 Grafic cu vârsta celor care au completat chestionarul

Fig. 2 Grafic cu sexul celor care au completat chestionarul

Obiectivele au fost acelea de a afla cât de active sunt timișorenii, evidențierea precepției tinerilor asupra sportului, descoperirea sporturilor și locurilor dedicate sportului preferate de cetățeni, dar și impactul sportului asupra economiei.

Ipotezele au fost acelea că sportul are un impact major asupra economiei, că evenimentele sportive participă la sporirea turismului în anumite zone, iar pentru final ne dorim să aflăm dacă cetățenii Timișoarei sunt dispuși să călatorească în alte localității sau țări pentru a participa la evenimente sportive de talie națională și mondială, dar și cât sunt dispuși să cheltuie pentru aceasta.

CAPITOLUL I

Unde și cât de mult se practică activitățile sportive

Activitățile sportive regulate ne pot schimba ne pot schimba viața, înbunătățind calitatea acesteia, ferindu-ne de numeroase probleme de sănătate. Sportul readuce încredere în sine, oferă o motivație suplimentară pentru atingerea obiectivelor și ajută la transformarea persoanei în cauză. De la această premisă, ne-am dorit să aflăm dacă persoanele din Timișoara practică activități sportive, dacă sunt încântați de ideea de a practica activități sportive și ce tip de activități sportive practică

Bibliografie:

I. SICLOVAN, 1972, Teoria educației fizice și sportului, Ed. Stadion, București, p.540

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta sportului in viata timisorenilor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 451 cuvinte
Nr caractere:
13 861 caractere
Marime:
475.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Predat:
Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie , Universitatea de Vest din Timisoara
Materie:
Geografie
Profesorului:
Asist. Univ. Dr. Drăgan Alexandru
Sus!