Grecia - Istoria culturii și civilizației

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Asezarea geografica pag 1
Istoria Greciei pag 1
Structura sociala pag 2
Modul de viata pag 3
Atena si Sparta : viata publica si privata pag 5
Educatia in Grecia Antica pag 7
Arta in Grecia Antica pag 9
Inceputuri pag 9
Umanizarea artei pag 10
Animata si vie pag 10
Inovatii pag 11
Parthenonul pag 12
Un stil simplu pag 13
Ceramica pag 13
Pictura pag 13
Arhitectura pag 14
Bibliografie pag 15

Extras din proiect:

Asezarea geografica

Grecia (greaca ????? / Ellas, ?????? / Ellada) sau Republica Elena (greaca ???????? ?????????? / Elliniki Dhimokratia) este o tara din sud-estul Europei, situata in Peninsula Balcanica, la sud de Bulgaria, FRI Macedonia si Albania si la vest de Turcia.

Considerata de multi drept leaganul civilizatiei occidentale, Grecia are o istorie lunga si bogata, timp in care si-a raspandit influenta pe trei continente.

Istoria Greciei

Tarmurile marii Egee au vazut dezvoltarea primelor civilizatii europene, si anume cele ale minoanilor si miceenilor. Dupa ce acestea au inceput sa cada, a urmat o Era Neagra pana in 810 i.Hr, cand a aparut o noua civilizatie elena. A fost Grecia polis|oraselor-state care stabilea colonii in Marea Mediterana, care rezista invaziilor persilor si a carei cultura va fi baza civilizatiei elene, dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).

Aceasta cultura a avut o influenta majora asupra Imperiul Roman si romanilor, care desi au reusit sa treaca de armata greceasca decazuta in 168 i.Hr, au fost cuceriti ei insisi de civilizatie. Pe cand era o provincie a Imperiului Roman, Grecia domina cultura Mediteranei de est, iar cand imperiul s-a impartit in 2, Imperiul Roman de Rasarit sau Bizantin, cu centrul la Constantinopol, a primit o natura greceasca. Din secolul IV pana in secolul XV, Imperiul Bizantin a supravietuit atacurilor din vest si din est, pana cand pe 29 mai 1453, Constantinopulul a cazut in fata otomanilor(J.B.Bury, Russell Meiggs, 2007).

Domnia otomana se va pastra pana in 1821 cand grecii isi declara independenta. Dupa incheierea Razboiul Grec de Independenta in 1828, Grecia alege calea unei monarhii, infiintandu-se Regatul Greciei (1833). In secolul XIX si la inceputul secolului XX, Grecia incearca sa-si insuseasca populatia vorbitoare de greaca din Imperiul Otoman, crescand incetul cu incetul in teritoriu si populatie, pana in 1947, cand ajuge la marimea sa de astazi.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi mondial, Grecia a trecut printr-un razboi civil ce a durat pana in 1949, dupa care a aderat la NATO in 1952. Pe 21 aprilie 1967 armata a preluat puterea in urma unei lovituri de stat, formand asa-numitul Regim al Coloneilor. In 1973 regimul a abolit monarhia greaca. Problema Ciprului a dus la prabusirea dictaturii militare in 1974 si la stabilirea unei republici democratice in 1975, dupa un plebiscit (sau referendum). Grecia a aderat la UE in 1981 si a adoptat euro ca moneda in 2001.

Structura sociala

Trasatura distinctiva a societatii Greciei antice era diviziunea dinte cei liberi si sclavi , rolul diferit al femeilor si al barbatilor , lipsa relativa a diferentelor de statut datorate originii si importanta religiei . Cea mai daunuitoare marturie despe grecii antici vine de la cetatile-state clasice si elenistice , dar se pare ca acelasi tipar era valabil si pentru civilizatia greaca mai timpurie . Atena si Sparta , care aveau sisteme diferite , erau de departe cele mai renumite societati de tip cetati-state . Se pare ca stilul de viata al cetatii Atena era cu mult mai tipic pentru civilizatia greaca dacat cel al Spartei .

Numai oamenii liberi puteau fi cetateni indreptatiti la totala protectie a legii in cetatile-state . In comparatie cu Roma antica , in Grecia se intampla rar ca ierarhia sociala (care clasifica persoanele dupa importanta) sa fie corelata cu puterea politica . In majoritatea cetatilor-state , importanta sociala nu conferea drepturi politice sau legale speciale . De exemplu , faptul de a fi nascut dintr-o familie nobila nu aducea privilegii speciale . Cateodata se imtampla ca o anumita familie sa controleze functiile religioase , de exemplu adorarea unui zeu important , dar acest monopol nu conferea detinatorilor sai puteri suplimentare din punct de vedere guvernamental .

In Atena populatia era impartita in patru clase , in functie de prosperitate cu anumite functii rezervate pentru membrii nivelului superior , cu toate ca pozitia putea fi schimbata odata cu acumularea de averi . In Spata toti oamenii purtatu titlul de "egal" daca isi definitivau educatia . Cu toate acestea regii spartani , care erau conducatorii duali , militari si religiosi ai statului , proveneau din doua familii .

Sclavii nu aveau nici putere , nici o situatie anume . Nu aveau dreptul la o familie proprie , nu puteau detine proprietati si nu aveau nici drepturi politice si nici drepturi legale . Filozoful grec Aristotel ii numea "unelte vii", si nu se stie ca vreodata un grec liber sa pledeze pentru abolirea sclaviei . In secolul 5 I.Hr. , ajunsesera sa reprezinte o treime din populatia anumitor cetati-state . Sclavii erau oameni luati prizonieri in razboaie . Copii nascuti in sclavie deveneau ei insisi sclavi . O buna parte a sclavilor erau luati din populatii non-grecesti , dar erau si prizonieri din razboaiele intre cetatile grecesti . Sclavii greci din afara Spartei nu s-au revoltat aproape niciodata datorita faptului care apartineau mai multor natii si nu erau capabili sa se organizeze(J.B.Bury, Russell Meiggs, 2007) .

Majoritatea familiilor aveau sclavi ca servitori domestici sau ca muncitori ; chiar si familiile relativ sarace putea avea unul sau doi sclavi . Proprietarii puteau sa-si bata sau sa-si omoare scalvii fara a fi pedepsiti de lege . Dar cu toate acestea nu avea nici un rost ca stapanii sa faca rau scalvilor destoinici , deoarece nu avea nici un sens ca acestia sa deterioreze ceva ce le apartinea . Pentru a-i incuraja pe sclavi sa munceasca din greu, cateodata stapanii la promiteau ca vor fi eliberati . Spre deosebire de Roma, in Grecia sclavii eliberati nu deveneau cetateni . In schimb fostii sclavi se amestecau cu populatia de metics -- non cetateni , care cuprindea oameni din alte tinuturi sau state , carora li se permitea in mod official sa traiasca in cetatile-state .

Exista o anumita categorie de sclavi care apartinea cetatii-stat sau zeilor ( sclavii zeilor erau in general administrati de catre reprezentatii acestora pe pamant , preotii). Acest tip de sclavi publici , se bucurau de o oarecare independenta , ducand o viata de sine stataoare si indeplinind anumite indatoriri . In Atena de exemplu sclavii publici erau instruiti sa depisteze monedele false . Sclavii din temple functionau ca slujitori ai divinitatii respectivului templu .In Sparta exista o categorie speciala de sclavi denumita helots , prizonieri greci de razboi , in proprietatea statului , dar dati in folosinta diferitelor familii de spartani . Ei se indeletniceau cu procurarea hranei si cu treburile domestice in asa fel incat femeile spartane sa aiba mai mult timp pentru a-si creste copiii , iar barbatii sa dedice cat mai mult timp pentru pregatirea lor ca razboinici . Helotii aveau o viata grea si deseori s-au rasculat . In fiecare an Sparatnii insarcinau o grupa speciala si secreta cu depistatu si asasinau pe helotii care erau potentiali agitatori(J.B.Bury, Russell Meiggs, 2007) .

Modul de viata

Stilul de viata in cetatile-stat s-a pastrat neschimbat pentru o perioada destul de lunga de timp . Oamenii din centrele urbane locuiau in aparatmente sau in case pentru o singura familie , in functie de gradul de instarire . Locuintele , cladirile publice si templele erau situate in jurul agorei , unde oamenii se adunau pentru a face conversatie sau pentru a cumpara mancare sau bunuri pentru traiul zilnic . Cetatenii mai locuiau in sate mici sau ferme imprastiate in jurul cetatii . In Atena , existau mai multi locuitori in afara orasului decat in interiorul ei .

Casele erau simple , avand dormitoare , camari si bucatarie , in jurul unei curti interioare , dar nu aveau bai . Resturile erau aruncate intr-o groapa in afara usii dupa care erau adunate si aruncate la periferie . Marea majoritate a familiilor erau mononucleare , insemnanad cuplul de parinti inpreuna cu copii , dar fara alte rude . Tatii erau resonsabili cu intretinerea familiei , fie muncind , fie investind in pamant sau comert . Mamele erau responsabile cu aprovizionarea si administrarea sclavilor , care aduceau apa de la fantanile publice , gateau , faceau curat si ingrijeau copii . Tatii aveau o camera separata pentru musafiri , deoarece vizitatorilor de sex masculin le era interzis sa intre in incaperile in care femeile si copii isi petreceau majoritatea timpului . Oamenii bogati aveau deseori prieteni in vizita pentru un symposium , o cina sau o petrecere . Lumina era asigurata de lampi cu ulei de masline . Mobila era simpla si putina , de obicei constand in scaune , mese si paturi.

Alimentatia era de asemenea simpla . Cei saraci mancau in special terci de orz aromat cu ceapa , legume si o bucata de branza sau ulei de masline . Putini erau cei care mancau carne in mod regulat , exceptand situatiile in care se imparteau bucati de friptura din animalele sacrificate cu ocazia sarbatorilor statului . Brutariile vindeau paine proaspata in fiecare zi, iar mici standuri vindeau gustari . Bautura favorite era vinul diluat cu apa .

Stilul de imbracaminte al Greciei s-a modificat doar putin de-a lungul timpului . Atat femeile cat si barbatii purtau tunici largi , de forme diferite , pentru a corespunde formei corpului lor .

Tunicile erau impodobite cu desene colorate si erau prinse cu o curea . In anotimpul rece , oamenii purtau cape si palarii , iar botinele de piele inlocuiau sandalele purtate in timpul verii . Femeile purtau bijuterii si foloseau cosmetice , in special pudra de plumb care dadea o tenta palida tenului . Barbatii purtau barbi , pana cand Alexandru cel Mare a lansat moda barbieritului.

Cunostintele medicale erau limitate . Hippocrates, cel mai celebru medic al timpurilor antice , a ajutat la separarea superstitiei de tratamentuul medical in secolul 5 I.Hr. Doctorii cunosteau ierburi tamaduitoare pentru rani si pentru alinarea durerilor si puteau face operatii

Bibliografie:

- J.B.Bury, Russell Meiggs, Istoria Greciei, Editura ALL, Bucuresti, 2007

- Tessloff, Grecia Antica, Editura Rao, Bucuresti, 2002

- Buttin Anne-Marie, Trad. DECEI Lia, Grecia Clasica, Editura ALL, 2001

- *** ghiduri turistice despre Grecia, internet

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grecia - Istoria culturii si civilizatiei
    • Cuprins.docx
    • Grecia - Istoria culturii si civilizatiei.docx
    • Introducere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 369 cuvinte
Nr caractere:
34 501 caractere
Marime:
63.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
grecia, civilizatie, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!