Golful Persic

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Golful Persic (araba: ?????? ???????, al-khalij al-farsi; persana: ???? ????, khalij-e-fars) este situat intre Peninsula Araba si Iran (in sud-vestul Asiei), fiind o prelungire a Marii Arabiei. Golful Persic este de fapt o mare putin adanca a Oceanului Indian. Este legat de aceasta prin Stramtoarea Hormuz si prin Golful Oman. Are o suprafata de 233.000 km? (aproximativ egala cu suprafata Romaniei). In partea nord-vestica a golfului se varsa raul Shatt al-Arab format din confluenta raurilor Tigru si Eufrat.

In partea de nord si nord-est se afla Muntii Zagros, cei mai mare lant muntos, pe teritoriul Iranului si Irakului. Cu o lungime totala de 1500 km, din nord-vestul Iranului, intinzand-use pe granita de vest, Muntii Zagros acopera intreaga lungime a vestului si sud-vestului Platoului Iranian si se termina la Stramtoarea Hormuz. Cele mai inalte altitudini din Muntii Zagros sunt Zard Kuh si Dena. In partea de nord-vest se afla vechea campie Mesopotamica strabatuta de raurile Tigru si Eufrat pe teritoriul Irakului de azi. In partea de vest si sud Golful Persic se invecineaza cum Desertul Rub' al Khali, cel mai mare desert din Peninsula Arabiei, cel mai uscat si neospitalier desert din lume de asemenea nelocuibil, ce se intinde pe teritoriile dintre Kuwait, traversand Arabia Saudita, ajungand in Emiratele Arabe Unite.

Tarile care se invecineaza cu Golful Persic sunt: la sud Emiratele Arabe Unite, la est Arabia Saudita, Qatar si Bahrain (o insula), la nord-vest Kuwaitul si Irakul, iar la nord-est Iranul. Golful si zonele de coasta din apropiere formeaza o arie foarte bogata in depozite de petrol, iar industria petroliera domina economia intregii regiuni.

Emiratele Arabe Unite.

Au denumirea oficiala de Al-Imarat Al-'Arabiya Al-Muttahida(Emiratele Arabe Unite), si sunt situate in sud-vestul Asiei, in peninsula Arabia. Se invecineaza cu Golful Persic, Omanul, Arabia Saudita si Qatarul.

Are o suprafata de 83 600 km? si o populatie de 4 496 000 locuitori(in 1996) cu densitatea medie de 98 loc/km?. Etnic, este formata din arabi(68%), indo-pakistanezi(15%). In 1978, 75% din populatia tarii o avea rezidentii straini(omanezi, iranieni, sirieni, libanezi, indo-pakistanezi). Este singura tara din lume(alaturi de Kuweit) si exceptand statele europene Andorra si Liechtenstein, in care imigrantii alcatuiesc majoritatea populatiei. Se concentreaza cu precadere in zona de coasta a golfului(60% numai in cele doua mari orase, Abu Dhabi si Dubai) ; o parte din locuitori populeaza oazele de la poalele muntilor Al Hajar. Populatia este in totalitate de religie islamica(musulmani suniti).

Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe Unite. Este situata pe o insula in Golful Persic, legata de tarm din 1868 de doua porturi rutiere. Are populatie de 1 800 000 de locuitori. Se dezvolta dupa 1962-1963 paralel cu extinderea exploatarilor petrolifere si este proclamat in 1968 resedinta Federatiei Seicatelor de la Golful Persic iar in 1971 devine capitala tarii. Se impune ca unul dintre cele mai dinamice orase ale Asiei. Orase mai importante : Dubai, Al Ain, Sharjah, Ras al-Khaima.

Limba oficiala este araba si des utilizata este limba engleza. Moneda nationala este dirhamul (dinarul). Este impartita in 7 emirate : Abu Dhabi, Dubai, Fujeira, Ras al-Khaima,Sharjah, Umm al Qiwain si Ajman.

Teritoriul actual al tarii a fost o regiune importanta pentru comertul Orientului Mijlociu cu India si Africa de est, populata din secolul VII de arabi, care aduc o noua religie, islamismul. Regiunea de coasta numita in secolele XVII-XIX << Coasta piratilor >>, devine in secolul XIX protectorat britanic in urma unei succesiuni de tratate incheiate intre 1820-1892. Intre 1968-1971, cele 7 seicate si emirate, care formeaza azi E.A.U., fac parte, sub denumirea de Omanul Contractual, alaturi de Qatar si Bahrain, din Federatia Seicatelor de la Golful Persic. La 2 decembrie 1971, emiratele Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Fujeira, Umm al Qiwain, devenite independente, proclama statul federal Emiratele Arabe Unite, la care se raliaza si emiratul Ras al-Khaima ; Qatarul si Bahrainul refuza sa faca parte din federatie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Golful Persic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
6 888 cuvinte
Nr caractere:
39 017 caractere
Marime:
39.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
golful persic, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!