Efectul de seră

Extras din proiect:

Invelisul gazos al Pamantului contine care permit trecerea majotitatii radiatiilor solare.

Razele solare strabat atmosfera si pot fi: o parte mai mica absorbite direct de atmosfera, o alta parte este difuzata in toate directiile, a treia parte ajunge pe sol.

Gazele care se gasesc in mod natural in atmosfera si au capacitatea de a capta o parte din radiatiile infrarosii se numesc "gaze de sera". Aceste gaze sunt in principiu dioxidul de carbon (CO2); metanul (CH4); oxizii de azot (N2O si NO2); ozonul (O3); freonii (clorofluorocarbonii, CIFC); halonii (bromofluorocarbonii CFBr)

Efectul de sera este fenomenul natural care consta in impiedicarea pierderii caldurii Pamantului.

Principalul gaz de sera, dioxidul de carbon este un gaz periculos, care rezulta la arderea combustibililor fosili, ardere fundamentala pentru industrie, iluminat, transporturi.

In urma acestei arderi milioane de tone de dioxid de carbon si vapori de apa se difuzeaza in atmosfera.

Dioxidul de carbon se afla in componenta aerului obisnuit in concentratie de 0,03?0,04%. Prin dublarea concentratiei sale din aer, el devine un element pertubator climatic. Cresterea concentratiei sale in atmosfera favorizeaza retinerea caldurii aproape de sol si impiedica dispersia acesteia pe verticala, contribuind la incalzirea generala a atmosferei.

Dioxidul de carbon are cea mai mare importanta contributie la incalzirea globala a Pamantului cu toata ca el este cel mai putin nociv, deoarece zilnic se produc cantitati mari.

Principalii oxizi de azot sunt monoxidul si dioxidul de azot (NO si NO2). Ei rezulta in procesul natural de descompunere a vegetatiei, dar sunt eliminati si din ingrasamintele pe baza de azot si la arderea carbunilor si a carburantilor in motoarele cu ardere interna a autovehiculelor.

Metanul este un produs al descompunerii materialelor organice. Majoritatea gazelor poluante raman in atmosfera perioade foarte lungi de timp, ceea ce le sporeste actiunea daunatoare, deoarece pot fi purtate de vanturi la distante foarte mari de sursa de poluare.

Gazele de sera au capacitate diferita de a absorbi caldura si deci contribuie la proportii foarte mari de sursa de poluare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectul de sera.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Marime:
249.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
strat gazos, strat de ozon, efect de sera
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!