Descrierea stațiunii balneoclimatice Mangalia

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Situata in sud-estul Dobrogei pe ruinele vestitei cetati Callatis, Mangalia incearca dupa 2500 de ani sa redevina un important pol economic si cultural, pe coasta de vest a Marii Negre. Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie. Istoria acestor meleaguri a fost puternic influentata de amplul proces al marii colonizari grecesti din secolele VIII - VI i.Hr., cu efecte directe si in secolele urmatoare. Dupa intemeierea coloniilor Histria si Tomis de catre colonistii din Milet, la 44 km spre sud, colonistii din Heracleea Pontica, la randu-i colonie a cetatii grecesti Megara, au intemeiat la porunca unui oracol, cetatea Callatis. Dovezile arheologice indreptatesc plasarea intemeierii cetatii Callatis in sec.IV i.Hr., in timpul domniei regelui macedonean Amyntos III. Incepand din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscuta sub numele de "Pangalia" si era alaturi de Constanta si Varna, unul din cele mai importante porturi din Dobrogea. Dezvoltarea economica a Mangaliei in epoca moderna si contemporana s-a facut treptat si sinuos cu urcusuri si coborasuri. Cei peste 2.500 de ani de istorie demonstreaza binecuvantarea acestui loc, lacas de toleranta pentru civilizatiile si etniile care l-au populat de-a lungul timpului.

Asezare geografica

Mangalia, este situata la limita de sud - est a tarii, la aproximativ 45 km sud de Constanta si la aproximativ 11 km nord de punctul de frontiera Vama Veche cu Bulgaria. Asezarea geografica: 43,49' latitudine nordica; 28,35' longitudine estica. Facilitatile de transport: portul comercial, drumul national DN39, gara Mangalia - punct terminus al retelei de cai ferate din partea de sud-est a Romaniei, aeroportul Mihail Kogalniceanu la mai putin de 70 km - fac zona deosebit de atractiva, asigurand legaturi rapide cu toate punctele principale de pe glob. Asezarea privilegiata - pe aceeasi latitudine cu Monaco, San Remo si Nisa - a permis realizarea unei salbe de statiuni cu caracter estival, cu nume de fete sau de zei mitilogici: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn. Clima este temperata cu influente mediteraneene, marine, ceea ce face ca primavara sa soseasca mai devreme, iar toamna sa intarzie aici mai mult.

Accesibilitate si cai de comunicatie

Cai de acces pe litoral

1. Rutier : sunt 4 sosele care ajung la Constanta , nod rutier al Litoralului,

1) Drumul National: Bucuresti - Fetesti - Constanta

2) E 60 Urziceni - Slobozia - Constanta

3) E 87 Tulcea - Constanta ( cu derivatie pentru Braila si Galati)

4) Drumul National Calarasi - Ostrov - Constanta

2. Feroviar

Ruta Constanta - Mangaliahas urmatoarele gari si halte :

Gara Constanta - pentru Constanta , Mamaia, si Navodari

Gara Agigea ; Gara Eforie Nord , Gara Eforie Sud, Halta Tuzla, Gara Costinesti ( pentru zona Epava -nordul statiunii)

Halta Costinesti (pentru statiunea Costinesti-BTT) Halta Neptun ( pentru Neptun , Olimp, Jupiter.)

Gara Mangalia ( pentru Mangalia, Saturn ,Venus, Jupiter, Cap Aurora , Neptun, Olimp, 2 Mai, Vama Veche,)

3. Aerian

La 20 KM de Constanta se afla Aeroportul International Mihail Kogalniceanu ,de pe care decoleaza curse spre Bucuresti, alte aeroporturi nationale, si Turcia, Grecia ,etc.

4. Transportul Local

Intre Constanta si celelalte localitati ale Litoralului , in timpul sezonului estival, exista posibilitati multiple de transport in comun. Ruta CFR intre Constanta si Mangalia este doubleta rutier de microbuze cu plecare din 10 in 10 min, care parcurg distanta Constanta - Mangalia in circa 45 min si de autobuze si autocare private,cu plecare la fiecare 20min. Unele dintre acestea au aer conditionat oferind un confort pe care SNCFR nu se prea oboseste sa il ofere. Imbarcarea in aceste mijloace de transport in comun se face in imediata apropiere a Garii CFR Constanta, si deasemeni in centrul tuturor statiunilor prin care acestea au traseul. In orasul Constanta transportul in comun a fost reabilitat chiar inainte de inceperea sezonului estival , traseele fiind dotate cu autobuze noi. Urmatoarele trasee circula din Constanta spre Mamaia : 40, 41, 101. 23. Reteaua de maxitaxi care acopera orasul are urmatoarele trasee care circula spre Mamaia: 301, 302, 305. In sudul Litoralului intre Mangalia si Neptun Olimp distanta este parcursa de microbuze care circula cu o frecventa mai mult decat satisfacatoare. Deasemeni accesul in localitatile 2 Mai, Limanu, si Vama Veche se face tot cu microbuzele.

Cadrul geografic natural si economic

Climatul maritim

De litoral, caracteristic acestei zone a Marii Negre , prezinta o stabilitate termica a atmosferei assures ta de prezenta marii. Temperatura medie in lunile iunie -august depaseste 25? C. Precipitatiile sunt reduse , sub 400mm/an Durata de stralucire a soarelui atinge ,summer , 10-12 H/day. Nebulozitatea este redusa Vanturile

Bibliografie:

-,,Mangalia 2004" - Brosura

Ghinea D. - Enciclopedia Geografica a Romaniei. Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 1996

Bran F., Marin D., Simion T., Economia turismului si mediului inconjurator, Ed

ECONOMICA 1999.

Ioncica M., Economia serviciilor, Ed URANUS, 2003.

Minciu R., Economia turismului, Ed URANUS, 2004

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Descrierea statiunii balneoclimatice Mangalia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 585 cuvinte
Nr caractere:
19 845 caractere
Marime:
168.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
mangalia, statiune
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
An de studiu:
I
Sus!