Delta Dunării vs Delta Nilului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Nilul este un fluviu din Africa ce izvoraste din muntii Rwandei si Burundi si se varsa in Marea Mediterana traverand statele africane: Sudan, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Etiopia si Egipt. Cu lungimea de 6.650 km, fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume, urmat de Amazon cu 6.500 km, unele masuratori ale Amazonului de la izvoare, ar fi stabilit o lungime a acestuia de 7.200 km.

Marele fluviu izvoraste dintre stancile muntilor vulcanici Viruna (4 507 m), situati nu departe de Ecuator, in podisul Rwanda. De aici "se preling cateva suvite de apa atat de firave, incat abia ar ajunge sa alimenteze rezervorul unui gradinar". Sunt, de fapt, izvoarele paraului Kasumo, principalul afluent al raului Kagera, considerat de-abia din 1938 - dupa o pasionanta istorie milenara de cercetare geografica - ca izvor propriu-zis al Nilului.

Prezenta Nilulului a influentat istoria Egiptului care ar fi fost desert, (asemanator desertului libian, arab si nubian) insa datorita Nilului ia nastere o cultura antica dezvoltata. Campia roditoare din Valea Nilului a facut posibila dezvoltarea agriculturii prin inundatiile sale prin namolul transportat s-a imbunatatit fertilitatea solului. Inca din perioada antica, Nilul a fost o cale de transport importanta, determinand inflorirea comertului, inlesnind legaturile comerciale din sudul Egiptului cu Siria, Palestina. Existenta Nilului a favorizat construirea piramidelor din "Egiptul de nord" prin transportul pe apa a blocurilor imense de piatra care proveneau din "Egiptul de sud".

Dincolo de Cairo, lasand in urma splendorile trecutului faraonic si tentatiile turismului fluvial, marele fluviu isi poarta apele agale spre varsare. Delta, o imensa retea de amenajari fluviale, constituie marele sistem regulator al apelor sale, iar triunghiul ei echilateral (cu laturile de circa 200 km latime) se dovedeste a fi ultima sa opera, cu adevarat colosala. Caci viata a nu mai putin de 20 de milioane de locuitori depinde de acest "plaman" agricol (cum i s-a spus metaforic), de complexul fluvial format din cele doua guri principale de varsare in Mediterana si de o multime de alte brate mai mici, canale sau sisteme de irigatie amenajate de-a lungul timpului.

Din varful Deltei, pe cele doua brate principale, Damiette (Damieta) si Rosette (Roseta), numele celor doua porturi de pe coasta Mediteranei, apele Nilului mai au de strabatut aproximativ 500 km.

Nilul oriental o apuca hotarat spre nord abia dupa barajul de la Zifta. Evita Tantah, un centru industrial destul de populat, dar nu si pe Mansurah, un oras cu peste 200.000 de locuitori, dupa care se alatura lacului Menzaleh, ajungand la Demiette, o cetate a mobilei, unde se varsa in Mediterana.

Nilul occidental, dincolo de Sa el-Hagar (construit pe amplasamentul anticei Sais) se loveste de barajul de la Edfina, a carui functie este chiar aceea de a limita invadarea campurilor cu apa de mare, desi, in ultimii ani, salinitatea apelor din canalele de irigatie e destul de ridicata. Printre oaze cu palmieri se ajunge la Rosette, un orasel devenit celebru, mai ales in urma descoperirii de catre un ofiter din armata napoleoniana, Francois- Xavier Bouchard, in 1798, a nu mai putin vestitei stele de bazalt, acoperita cu hieroglife, asa numita "piatra de la Rosette", pe baza caruia Champollion va reusi sa descifreze scrierea secreta a faraonilor

I. ASEZARE SI INTINDERE

Delta Nilului este delta formata in Egiptul de Nord, unde Nilul se intinde si se varsa in marea Mediterana. Este una dintre cele mai mari delte din lume, intinzandu-se de la Alexandria, in vest, spre Port Said, in est, pe circa 240 km din tarmul Mediteranei. De la nord la sud, delta are o lungime de approximativ 160 km.

II. GENEZA SI EVOLUTIE

Formata de-a lungul a milioane de ani prin depunerea noroiului adus de revarsarea anuala a Nilului, delta marcheaza sfarsitul lungii calatorii a fluviului, acesta napustindu-se din albia lui ingusta de la marginea platoului desertic si despartindu-se in doua brate ce se indreapta spre mare.

In timp ce cursul Nilului, de la izvoare la aproximativ 20 km de Cairo, unde se desparte in 2 brate, a ramas practic neschimbat de-a lungul secolelor, delta s-a schimbat considerabil.

In antichitate, existau 7 brate: Pelusic, Tanitic, Mendesian, Bucolic (Phatnitic), Sebennytic, Boibitine si Canopic. Astazi exista doar doua brate: Rosetta, in vest, si Damietta, in est, ambele curgand prin locul unde candva bratele Pelusiac si Canopic imbratisau marea.

Dn 1968, marele dig Aswan a controlat Nilul, in Egipt, prevenind inundatiile anuale. Dar inundatiile ferilizau valea Nilului. Lipsiti de fertilizarea naturala, agricultorii trebuie acum,sa se foloseasca de metode artificiale pentru a mentine fertilizarea solului. In plus, canttatea de sedimente ce ajunge in mare s-a redus considerabil din cauza ca cea mai mare parte a malului transportat de fluviu este depozitata pe fundul barajului construit pe lacul Nasser.

Apele marii ameninta ecosistemul Deltei Nilului, unde traiesc peste 35 milioane de egipteni, a avertizat ministrul egiptean al mediului, George Maged. Pana in anul 2020, un sfert din delta va fi inundata, afirma expertii in schimbari climatice, citati de Reuters. Numeroase asezari urbane vor avea de suferit din cauza acestui fenomen, iar guvernul de la Cairo s-a gandit deja sa ia masuri de prevenire, pentru a evita dezastrul. Studiul, realizat de ONU, prognozeaza ca apele Mediteranei vor determina migrarea a peste 3,8 milioane de persoane si vor afecta 1.800 de kilometri patrati din delta.

III. APELE

In trecut, Delta Nilului avea 7 brate, din care astazi au ramas doar doua: Rosetta si Damietta. Mai exista alte 3 canale, dintre care canalul al-Mu`izz, care trece prin orasul Zagazig, este cel mai important.

IV. ATESTARI ISTORICO-GEOGRAFICE

Marele istoric Herodot afirma ca ,,

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Delta Dunarii vs Delta Nilului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
8 283 cuvinte
Nr caractere:
45 749 caractere
Marime:
45.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
habitat, mediu, animale, plante
Predat:
la liceu
Sus!