Declinul Speciilor Autohtone

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Data de 31 octombrie a fost desemnata ,,Ziua Internationala a Marii Negre" in anul 1996, cind toate cele sase tari riverane - Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina - au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre impotriva Poluarii.

Astfel, in fiecare an, in 31 octombrie, este serbata cea mai izolata mare a lumii. Marea Neagra este aproape in totalitate separata de restul oceanelor lumii, atinge adincimi de pina la 2212 metri si are un bazin hidrografic de 420.000 de km2, suprafata ce corespunde unei treimi din zona continentala a Europei.

In ultimele decenii ale secolului XX, Marea Neagra a suferit deteriorari puternice ale conditiilor de mediu, datorate, in cea mai mare parte, eroziunii costiere, eutrofizarii, insuficientei tratari a apelor uzate, introducerii de specii exotice, pierderii de habitate si managementului neadecvat. Diversitatea biologica a scazut dramatic

Exploatarea agresiva a Marii Negre a dus la disparitia a mai multe specii de pesti si plante, in timp ce altele sunt amenintate si ele. Foca, mai multe specii de creveti si de scoici, au disparut deja, iar in pericol sunt rechinul, delfinul si calutul de mare.

"Lista rosie" a vertebratelor si nevertebratelor existente in Marea Neagra cuprinde 222 de specii incadrate in noua categorii, dintre care 142 specii de pesti (63,7%), 57 specii de nevertebrate (26%), 19 specii de macrofite si plante superioare (8,5%) si patru specii de mamifere (1,8%).

SPECII AUTOHTONE DISPARUTE DIN MAREA NEAGRA

- Monachus monachus - foca calugar

Foca calugar este o specie mediteraneana, cu iesire in Atlanticul african, dar si cu o prezenta istorica in Marea Marmara si Marea Neagra. Obiceiul ,,sihastrului" fiind sa caute zonele pustii, stancoase, de pe malul marii, pentru a se reproduce, ,,fiind o specie extrem de rezervata in raport cu vecinatatea oamenilor". Tocmai relatia sa din ce in ce mai incordata cu stapanii uscatului a dus la disparitia focilor ,,romano-bulgare". Extinderea prezentei umane pe malul marii, industrializarea excesiva, numarul tot mai mare de porturi, extinderea plajelor pentru turisti, dar si tehnicile din ce in ce mai sofisticate ale pescarilor au dus la disparitia acestei specii de pe litoralul vestic al Marii Negre

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Declinul Speciilor Autohtone.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 148 cuvinte
Nr caractere:
5 908 caractere
Marime:
1.58MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geogragie, declin, specie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!