Consumul de energie regenerabilă la nivelul UE

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1-Date generale
1.1 Definitia Indicatorului
1.2 Relevanta la nivelul UE
1.3 Contextul de mediu
1.4 Contextul politic
Capitolul 2-Interpretarea indicatorului
2.1 Interpretarea in raport cu starea mediului
2.2 Evolutia spatiala si temporala la nivelul UE
2.3 Tinte propuse
Capitolul 3-Alpicarea indicatorului
3.1 Ex. de planuri de actiune pentru diverse state UE
3.2 Planul de actiune al Romaniei
Capitolul 4-Concluzii

Extras din proiect:

Capitolul 1-Date generale

1.1 Definitia indicatorului

Consumul de energie electrica din surse regenerabile(CSI 031/ENER 030) reprezinta un set de date ce masoara contributia energiei electrice produse din surse de energie regenerabile la consumul national brut de electricitate. Acesta este unul dintre indicatorii de baza ai Agentiei Europene de Mediu (EEA-European Enviroment Agency) in ceea ce priveste electricitatea, dar si un indicator structural utilizat pentru a sprijini raportul anual al Comisiei Europene catre Consiliul European.

Cota de energie electrica din surse regenerabile reprezinta raportul dintre energia electrica produsa din surse de energie regenerabile si consumul national brut de energie electrica calculata pentru un an calendaristic, exprimat in procente.

Sursele regenerabile de energie sunt definite ca sursele de energie regenerabile non-fosile: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, hidroenergie, biomasa, gaz de depozit, instalatii de tratare a apelor uzate si biogaz. Electricitatea produsa din surse regenerabile de energie cuprinde generarea de energie electrica de la hidrocentrale, eoliana, solara, geotermala si energie electrica din biomasa / deseuri. In energie electrica din biomasa / deseuri se include energia electrica produsa din deseurile de lemn, arderea de deseuri solide de natura regenerabila (paie, stuf), de incinerarea deseurilor municipale solide, biogaz (inclusiv depozitele de deseuri, canalizare, gaz de ferma) si biocombustibili lichizi. Consumul brut de energie electrica national cuprinde priductia bruta de energie electrica de la toate tipurile de combustibili, plus importurile de energie electrica, minus exporturile.

1.2 Relevanta la nivelul UE

Consumul de energie din surse regenerabile are pentru Uniunea Europeana o importanta majora, deoarece prin politicile de mediu care vizeaza protectia mediului, ameliorarea calitatii sale,protectia sanatatii publice, utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale, promovarea masurilor Ia nivel international privind rezolvarea problemelor mediului de dimensiuni regionale si mondiale, sau spre exemplu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a celorlanti poluanti atmosferici, reducerea cantitatii de deseuri care ajung in depozite, independenta fata de combustibli fosili si alte masuri spera la un mediu mai curat si un viitor mai bun pentru membri comunitatii.

1.3 Contextul de Mediu

Ponderea consumului de energie electrica din surse regenerabile ofera o reducere a impactului asupra mediului deoarece, in general energia regenerabila are durata ciclului de viata a impactului asupra mediului pe unitate de energie produsa, mai scazuta decat cea a uzinelor alimentate de combustibili fosili, emisiile de poluanti atmosferici sunt, de asemenea, in general, mai mici pentru productia de energie electrica din surse regenerabile decat pentru energia electrica produsa din combustibili fosili Cresterea ponderii energiilor regenerabile in consumul de energie electrica va ajuta UE sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera(GES) din producerea de energie, dar impactul global va depinde de care surse de generare vor fii inlocuite in sistemul energetic.

1.4 Contextul Politic

Pe data de 6 aprilie 2009, Consiliul Europei a adoptat un pachet legislativ referitor la clima si energie, care contin masuri de combatere a schimbarilor climatice si promovarea energiei regenerabile. Acest pachet este conceput pentru a atinge obiectivul general de mediu al UE,de o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera si o pondere de 20% a energiei regenerabile in consumul total de energie al UE. Pachetul legislative contine citeva documente importante privind energia regenerabila si anume:

o Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile

o Regulamentul (CE) nr 443/2009 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a emisiilor de standarde de performanta pentru autoturismele noi, ca parte a abordarii integrate a Comunitatii de a reduce emisiile de CO2 produse de vehiculele usoare

o Directiva 2001/77/CE privind energia electrica regenerabila care stabileste o tinta indicativa de 21% de energie electrica din surse regenerabile in consumul brut de electricitate

o Planul strategic european privind tehnologia din domeniul energetic; COM (2007) 723

Aceasta se concentreaza pe aducerea de noi tehnologii de energie regenerabila pe piata pentru a creste competitivitatea.

Capitolul 2-Interpretarea indicatorului

2.1 Interpretarea in raport cu starea mediului

Energia regenerabila este privita ca o sursa ,,verde" , o alternativa la combustibili traditionali, o sursa de care conditiile actuale ale mediului au nevoie, dar aceasta energie poate avea si cateva aspecte negative si dezavantaje in functie de cum este utilizata.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumul de energie regenerabila la nivelul UE.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 320 cuvinte
Nr caractere:
15 258 caractere
Marime:
828.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
consum, energie, electricitate, raport, europa
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Ioja Cristian
Sus!