Clima în Depresiunea Zarandului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

MOTO: ,,Situarea Depresiunii Zarand in sud-vestul Muntilor Apuseni, ca o fasie de tranzitie intre acestia si Campia Crisurilor, i-a imprimat particularitati de natura fizico-geografica a caror influenta se resimte din plin in activitatile comunitatii umane de aici. Din cele expuse observam ca spatiul geografic depresionar, asa cum se prezinta el, este rezultatul unei evolutii indelungate, caracterizate printr-o adaptare continua a componentelor antropice la cele fizico-geografice si o concentrare in lungul Crisului Alb rezultand un model axial de organizare a spatiului.'' (C.M.Oancea,2002)

Particularitati climatice in spatiul zarandean

A. CLIMA. CLIMA ROMANIEI

Clima este un regim mediu multianual al proceselor si fenomenelor meteorologice determinat de radiatia solara si de circulatia generala a maselor de aer, care variaza in raport cu pozitia pe Pamant, cu altitudinea absoluta si cu configuratia reliefului regiunii respective, avand ca principale componente temperatura medie a aerului, nebulozitatea, precipitatiile atmosferice si vantul.

Prin climat se intelege ansamblul caracteristicilor elementelor climatice ale unui anumit teritoriu, bine precizat, caracterizate printr-o anumita omogenitate si specificacitate.

Meteorologia este stiinta care se ocupa cu studiul elementelor atmosferice in vederea realizarii unor prognoze cat mai exacte referitoare la evolutia fenomenelor climatice.

Dorinta de a cunoaste cum se desfasoara vremea este o preocupare staveche a omenirii. Deoarece grindina, furtunile, inundatiile si seceta pot pune in pericol chiar viata oamenilor pot distruge recolte, pot provoca pagube de milioane. Chiar si omul modern se simte amenintat de fortele de nestapanit.

Tot mai mult intreprinderile private asociate cu mass+media se amesteca in afacerea infloritoare a prognozei. In SUA, deja peste 90 % din prognozele meteo provin de la servicii private, iar in Germania procentul

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clima in Depresiunea Zarandului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
10 474 cuvinte
Nr caractere:
55 544 caractere
Marime:
17.21MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, depresiune
Predat:
la liceu
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!