Ciclonii tropicali

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Definitie:

Ciclonii tropicali sunt ciclonii mobili ai regiunilor intertropicale , adica regiunile barice in care viteza vantului depaseste 17 m/s sau 61km/s Daca viteza vantului depaseste 32m/s sau 115km/h, se spune ca este vorba de un uragan

Furtunile tropicale violente apartin intotdeauna aceluiasi tip generic numit ciclon tropical.

Cele mai importante cicloane sunt denumite supercicloane sau supertaifunuri si sunt situati de la 100latitudine pana la 20 0

Geneza ciclonilor tropicali:

Pentru formarea ciclonilor tropicali este necesara satisfacerea a 5 conditii si anume : suprafete oceanice vaste, cu temperaturi ridicate (26,50C) deasupra carora aerul este cald si umed ; valori suficient de mari ale fortei Coriolis, pentru a determina miscarea turbionara a aerului ( cerinta care exclude lipsa unei component verticale slabe in curentul de baza ; preexistenta unei perturbatii tropicale activand ca sursa a viitorului ciclon; scurgerea aerului pe suprafata perturbatiei.

Energia necesara formarii si dezvoltarii ciclonilor in general , se datoreaza neomogenitatii temperaturii maselor de aer care genereraza gradientii barici orizontali. In cazul ciclonilor tropicali sursa principal de energie cinetica o constituie insa instabilitatea verticala deosebit de mare la latitudinile respective. Totodata sursa de energie necesara mentinerii acestor cicloni este caldura la tenta de evaporare eliberata prin condensarea unor cantitati immense de vapori de apa.

Ciclonii tropicali sau uraganele se formeaza numai deasupra marilor si oceanelor. Structura lor este simetrica (izobarele care I contureaza sunt fiind cercuri aproape perfecte), fronturile atmosferice lipsind cu desavarsire. Comparativ cu ciclonii sau depresiunile barice din zonele temperate , care acopera portiuni vaste ale suprafetei terestre , ciclonii tropicali sunt mici. Zona circulara in interiorul careia viteza vantului depaseste 17m/s , are un diametru mediu de 500-700 km. Frecvent vanturile sulfa cu viteze de 250 km/h (uneori instrumentele au inregistrat valori de 500km/h inainte de a fi distruse) , ceea ce le confera o putere destructive exceptional. Aceasta se datoreaza gradientilor barici foarte mari care iau nastere intre central ciclonului tropical unde valorile presiunii atmosferice coboara substantial sub 1000 mb si periferiile acestuia. Ciclonii tropicali , contrar celei mai mari parti a ciclonilor extratropicali, transforma caldura in lucru mechanic, asemenea unor masini termice uriase. Un singur ciclon tropical produce intr o singura zi o cantitate de energie cinetica cifrata la 1012W/h, adica sensibil mai mult decat produce in acelasi timp intreaga omenire. Spre deosebire de ciclonii de la latitudini medii , im partea central a ciclonilortropicali complet dezvoltati , se formeaza un nucleu cald cu miscari descendente, care determina disparitia norilor si inseninarea.Acesta este numit "ochiul ciclonului" El are diametrul de 20-50 km (uneori de 150 km) si temperature care , in straturile mijlocii , sunt cu 10-18 0C mai ridicate decat ale aerului din jur.

Bibliografie:

Moldovan F., 2003, Fenomene climatice de risc, Editura Echinox, Cluj-Napoca;

Ciulache S. Ionac Nicoleta( 1995) ,, Fenomene atmosferice de risc" .Editura Universitara Bucuresti;

Grecu Florina (2009), ,, Hazarde si riscuri naturale" Editura Universitara Bucuresti;

Cristinean Paltineanu, Marius Lungu , Ion F. Mihailescu " Riscuri Climatice si Meteorologice" Ed. Universitara;

http://www.wmo.int

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciclonii tropicali.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 066 cuvinte
Nr caractere:
18 149 caractere
Marime:
22.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geografie, cicloni
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!