Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Polinezia Franceza (franceza Polynesie Francaise, tahitiana: Porinetia Farani) este o Colectivitate de peste mari franceza ce are denumirea particulara de tara de peste mari (franceza pays d'outre-mer). Este situata In Oceanul Pacific si este alcatuita din mai multe insule polineziene, cea mai renumita fiind Tahiti, care este totodata si cea mai populata si capitala colectivitatii este situata pe aceasta. Insulele sunt Imprastiate pe o suprafata de 2.500.000 km? de ocean. Insula Clipperton, cu toate ca nu face parte integranta din teritoriu, este administrata de catre reprezentantul guvernului francez de la Papeete.

Polinezia Franceza contine 5 subdiviziuni administrative (franceza subdivisions administratives) fiecare formate din mai multe grupuri de insule:

- Insulele Vantului (franceza: Iles du Vent) parte din Arhipeleagul Societatii (franceza archipel de la Societe), si situate In partea de est-sud-est a arhipelagului. Cele mai cunoscute insule sunt:

o Tahiti - cea mai mare si cea mai populata insula din Polinezia Franceza;

o Insula Moorea;

o Insulele Maiao, Mehetia si atolul Tetiaroa;

- Insulele sub Vant (franceza: Iles Sous-le-Vent) si ele parte din Arhipelagul Societatii si situate In partea de vest-nord-vest a arhipelagului. Cele mai cunoscute insule sunt:

o Bora Bora si Maputi;

o Huahine;

o Raiatea, cea mai mare insula din subdiviziune;

o Tahaa, situata In aceeasi laguna cu Raiatea;

o atolurile Motu One, Maupihaa, Manuae si Tupai;

- Insulele Marchize (franceza: Iles Marquises), situate In nord-estul Polineziei Franceze, cele mai apropiate de Hawaii si la est de Kiribati. Cele mai cunoscute insule sunt:

o grupul din nord, In jurul insulei Nuku Hiva, a treia ca marime din Polinezia Franceza;

o grupul din sud, In jurul insulei Hiva Oa;

- Insulele Australe (franceza: Iles Australes), In sudul Polineziei Franceze, compusa din doua arhipelaguri:

o Insulele Tubai situate In sud-vest, la estul insulelor Cook;

o Insulele Bass, cele mai sudice ale Polineziei Franceze;

- Insulele Tuamotu-Gambier, cea mai Intinsa subdiviziune, situata In centrul si estul Polineziei Franceze. Este compusa din doua arhipelaguri:

o Insulele Tuamotu, un arhipelag compus din 84 de insule, recife si atoluri, ce se Intinde din nord-vestul Polineziei Franceze In estul acesteia, organizate sub forma a 17 comune. Sunt formate din mai multe grupuri:

- Insulele Regelui George, In nord-vest;

- Insulele Palliser, la sud de precedentele;

- Insulele Raeffsky, In centrul arhipelagului;

- Insulele Dezamagirii, In nord-estul arhipelagului;

- un grup de insule si atoluri distantate aflate In centru (Marokau-Ravahere, Hao, Amanu si Vahitahi) si In nord-est(Fangatau, Fakahina, Tatakoto, Pukarua, Reao);

- Insulele Ducelui de Gloucester, In sud-vestul arhipelagului;

- Insulele din grupul Acteon si atolurile Mururoa si Fangataufa In sud-est. Acestea din urma sunt In curs de retrocedare catre autoritatile civile;

o Insulele Gambier In sud-estul Polineziei Franceze, cele mai apropiate de insulele Pitcairn;

Colectivitate de peste mari (franceza Collectivite d'outre-mer sau prescurtat COM) este termenul ce defineste anumite teritorii ale statului francez situate In afara Frantei metropolitane. Termenul a fost introdus la reforma constitutionala din 2003 si lista grupeaza fostele teritorii de peste mari (franceza territoires d'outre-mer, prescurtat TOM) si alte colectivitati cu statut particular.

Aceste colectivitati dispun de competente exitinse: autonomie vamala si fiscala si sisteme de protectie sociale diferite. Cu exceptia insulelor Saint Pierre si Miquelon, ele au un regim legislativ special, In sensul ca un decret sau o lege nu se aplica In aceste teritorii decat daca este precizat explicit. Astfel colectivitatile dispun de texte legale diferite In foarte multe domenii.

Actualmente exista patru colectivitati de peste mare:

o Polinezia franceza dispune de un grad mare de autonomie si dispune de doua manifestari simbolice: titlul de presedinte al Polineziei franceze acordate presedintelul guvernului local si denumirea de tara de peste mari acordata colectivitatii din 2004;

o Mayotte este o insula In Oceanul Indian, desprinsa din Comore In 1976. Statutul sau este puternic inspirat din acela al unui departament francez, lucru afirmat prin titulatura de colectivitate departamentala acordata din 2001;

o Saint Pierre si Miquelon, In Oceanul Atlantic In largul coastelor Canadei, are un statut similar cu un departament, fiind un DOM Intre a 1976 si 1985;

o Wallis si Futuna, In Oceanul Pacific, are un statut specific, fiind format din trei monarhii.

Micuta insula Bora Bora este cea mai frumoasa si cea mai cunoscuta insula de lux din arhipelagul polinezian. Inconfundabilele lagune si recife de coral s-au nascut prin stingerea treptata a vulcanului Otemanu. Varfurile Taimanu si Pahia, care se Inalta mai mult de 655 m deasupra nivelului marii, reprezinta tot ce a mai ramas din marginea de nord a craterului. Impanzite haotic cu stanci abrupte si abisuri verticale, pantele muntoase sunt astazi Imbracate Intr-o luxurianta vegetatie tropicala. Reciful de coral include minunscule insule cu plaje extraordinare ce inconjoara insula principala. Legatura dintre lagune si ocean se face printr-o singura trecere, Teavani, in vestul insulei.

Superlativele nu sunt suficiente pentru a descrie frumusetea si farmecul "Perlei Pacificului" si a lagunelor de culoarea turcoazelor ce o inconjoara.

Bibliografie:

1. www.BoraBora.com

2. www.BoraBoraIsland.com

3. www.Cotidianul.ro

4. www.En.Wikipedia.org

5. www.Ro.Wikipedia.org

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bora Bora.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
5 289 cuvinte
Nr caractere:
28 693 caractere
Marime:
532.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, suprafata, relief, insule
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!