Analiza comparativă Mozambic-Ungaria

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Abstract: The present article, following its name, regards a comparison, at a geo-demographic level, between two different countries, different from the point of view of the location and the development status. This comparison is based on different demographic aspects from 1950 till 2025. Each indicator has a development level, from the number of habitant, density, dynamics and population structure and they all contribute and explain the actual state of the country.

Cuvinte-cheie: Dinamica populatiei, structura populatiei, piramida varstelor, stat dezvoltat, numarul de locuitori, medii de viata.

Metodologie

La realizarea acestui articol s-a pornit de la colectarea datelor necesare. Acestea au fost extrase din baza de date virtuala a centrului ONU - World Population Prospect 2004, World Urbanization Prospect 2004 si Key Indicators on the Labour Market si International Migration report 2004 de la biblioteca centrului ONU.

Datele sunt incepand cu anii 1950 si pana in 2025, luate din 5 in 5 ani, de exemplu la evolutia numarului de locuitori - 1950, 1955, s.a., iar la indicatori precum rata natalitatii, mortalitatii, fertilitatea etc., datele sunt pe perioade de 5 ani si anume din 1950-1955, 1955-1960, s.a.

La rata migratiei nete datele sunt incepand cu anul 1995 pentru ambele state iar stocul de migranti numai pentru anii 1990 si 2000, aceasta reprezentand si o limitare a lucrarii din lipsa de date.

Structura populatiei este din 4 in 4 ani de la 0 la 99 de ani pentru cei 2 ani de referinta 1950 si 2005.

La structura populatiei pe sectoare de activitate, pentru Mozambic datele sunt doar pentru 1980 si 1990, reprezentand o alta limitare a lucrarii iar la Ungaria datele sunt pentru anii 1995, 1997, 1998, 1999, 2000 si 2001.

La baza articolului sta metoda comparatiei, statele fiind analizate la fiecare capitol si subcapitol comparativ. Lucrarea este impartita in 4 capitole si anume: 1.Evolutia numarului de locuitori, 2.Densitatea populatiei, 3.Dinamica populatiei ce cuprinde 8 subcapitole si 4.Structura populatiei cu 4 subcapitole dintre care ultimul mai are 3 ramuri.

Fiecare este explicat si comentat pe baza graficelor si tabelelor pentru primele 3 capitole si a piramidei varstelor pentru structura populatiei pe grupe de varsta si sexe, nomograme pentru structura socio-economica, grafice pentru structura pe medii urban-rural si ciclograme pentru structura socio-culturala.

Graficele, tabelele si ciclogramele se gasesc in articol numerotate iar piramida varstelor si nomogramele sunt atasate drept anexe la sfarsitul lucrarii.

Introducere

Acest articol propune, si spera ca a reusit, tratarea comparativa a 2 state: Ungaria si Mozambic pe plan geodemografic dar nu inainte de o prezentare de ansamblu acestora.

Sunt situate in zone geografice diferite si in lumi diferite. Pe cand Ungaria, o tara de dimensiuni medii, se afla situata in partea centrala a Europei, Mozambic este un stat vast, mult mai mare, situat pe coasta de est a continentului African, in emisfera sudica.

Cadrul natural in Mozambic, desi diversificat, cu aproximativ 2500 de km de coasta, o regiune montana, platouri si o campie litorala larga in sud, nu este atat de favorabil din cauza climei influentate de musonul Indian, de asemenea 25% din teritoriu este impadurit si numai 6% arabil.

In schimb Ungaria, este predominant campie fertila scaldata de bazinul Dunarii. Aceasta este de o deosebita importanta, la fel cum si in Mozambic este raul Zambezi.

Din punct de vedere al resurselor de subsol Ungaria are bauxita, carbuni, petrol si gaze naturale, Mozambic, pe langa bauxita, carbuni si minerale are resurse de aur exploatate in cantitati mici.

Economic, Ungaria are un PIB de 17,405$/cap de locuitor fata de doar 1389$/cap de locuitor in Mozambic. Aici peste 75% din populatie

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa Mozambic-Ungaria.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
7 517 cuvinte
Nr caractere:
38 432 caractere
Marime:
389.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
demografie, Economie, guvernare
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!