Amenajări hidroenergetice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.1. Energia hidroelectrica
1.2. Notiuni generale asupra schemelor hidroenergetice
1.3. Tipuri de amenajari hidroenergetice
1.4. Tipuri de centrale hidroelectrice

Extras din proiect:

Hidroenergetica este fenomenul de producere a energiei electrice prin utilizarea energiei apelor, o forma de energie regenerabila.

Energia apei depinde nu numai de volumul de afluent de apa ci si de diferenta intre nivelul unde se capteaza apa si nivelul unde apa iese din turbina.Aceasta diferesnta de nivel se numeste cadere hidroenergetica, pe scurt cadere.

Astfel, se poate obtine aproximativ aceeasi energie in cazul unui debit min si unei caderi mari (amenajari montane) si in cazul unui debit mre si a undei caderi mici (amenajari fluviale). Ca atare, maximizarea energiei se poate face prin marirea caderii sau prin marirea volumului de apa afluent (de exemplu prin captarea mai multor rauri).

1.2. Notiuni generale asupra schemelor hidroenergetice

Principiile de proiectare a unei scheme hidroenergetice trec prin anumite faze succesive care este necesar a se cunoaste. Aceste sunt:

- Studiul preliminar- implica studierea, pe baza hartilor existente, a bazinului considerat a avea un potential hidroenergetic liniar bun, din punct de vedere hidrografic, hidrologic, geologic si fizico-geografic;

- Studiul tehnico-economic - realizeaza un calcul preliminar al energiei, puterii instalate si a unei posibil cost al lucrarii, pe baza unor date aproximative cunoscute din studiul preliminar si a unor indici de cost;

- Studiul de prefezabilitate -inglobeaza mai multe studii fizico-geografice, geologice, hidrografice si hidrologice, pe baza carora se studiaza posibilele amplasamente si se alege unul prin analize tehnico-economice;

- Studiul de fezabilitate - verifica atat din punct de vedere legal (al terenurilorocupate de amenajare si autorizatiilor necesare) cat si financiar (surse de finantare, rate, dobanzi etc) solutia aprobata in studiul de prefezabilitate;

- Proiectul tehnic -stabileste toate detaliile tehnice ale lucrarii propriu-zise, planuri generale si de amanunt, cantitati de lucrari, materiale si materii prime, graficul productiei astfel incat fiecare firma angrenata in acest proiect sa stie ce are de facut;

- Proiect de executie -contine in amanunt fiecare detaliu al proiectului tehnic, desene perfect cotate (sute-mii de planuri) dupa care se pot demara lucrarile.

Se observa, deci, ca proiectarea unei amenajari hidroenergetice este o munca laborioasa, in faze de proiectare care decurg obligatoriu succesiv.

AMENAJARI HIDROENERGETICE

Acestea reprezinta, de regula, lucrari de anvergura cu expresive reflexii si mutatii spatiale ale caror rol principal rezida in productia de energie electrica.

Centralele hidroelectrice sunt constructii impunatoare, constituind varianta moderna a vechilor instalatii de utilizare a energiei hidraulice (mori, ferastraie, steampuri, pive s.a.).

Orice amenajare hidroenergetica se compune din trei elemene esentiale, si anume:

- barajul;

- lacul de acumulare;

- uzina hidroelectrica.

Amenajarile hidroenergetice implica lucrari costisitoare ce se realizeaza pe durate mari de timp, de ordinul anilor.

In urma lucrarilor de amenajare se disloca asezari, se scot din circuitul agricol si forestier intinse suprafete de teren, se suprima retele de cai de comunicatie. Nici factorul psihologic legat de stramutarea de vetre nu poate fi neglijat.

Dupa amortizarea lucrarilor de executie, energia electrica produsa in hidrocentrale este mai ieftina in comparatie cu cea produsa in termocentrale.

Efectele costurilor ridicate se estompeaza in contextul in care se urmaresc si se rezolva scopuri conexe, cum ar fi valorificarea turistica a teritoriului si utilizarea bazei materiale de cazare a constructorilor in scopuri turistice, alimentarea cu apa potabila si industriala a unitatilor locuite si productive din aval, irigarea unor suprafete agricole si eliminarea pericolului de inundabilitate ca urmare a preluarii undelor de viitura de catre lacul de acumulare.

In unele situatii, prin amenajari hidroenergetice de anvergura se asigura conditiile optime de navigatie pe cursurile interioare de apa (cazul amenajarii hidroenergetice Portile de Fier I si II, pe Dunare).

De regula, barajele hidrocentralelor, indiferent de tipul acestora, servesc ca elemente de sustinere si desfasurare a traficului auto, feroviar ori a unor tipuri speciale de transporturi, cum vor fi cele prin conducte, linii telefonice etc.

Realizarea acumularilor in lacuri de

Bibliografie:

http://www.agir.ro

http://geografie.ubbcluj.ro

http://www.hydrop.pub.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajari hidroenergetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
2 124 cuvinte
Nr caractere:
11 263 caractere
Marime:
810.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
hidroenergie, amenajari
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!