Măsurarea directă a distanțelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

A masura o distanta pe cale directa inseamna, a stabili de cate ori se cuprinde lungimea instrumentului de masurat in distanta respectiva. In acest scop, instrumentul se aplica pe teren, in mod succesiv, de la un capat la celalalt al aliniamentului.

Masurarea directa, a distantelor este mai precisa decat masurarea optica sau indirecta, insa necesita timp mai mult, este mai greu de executat pe terenuri accidentate, caz in care numarul erorilor creste.

Pentru masurarea directa a unei distante trebuie ca, pe aliniamentul respective terenul, sa fie accesibil si sa aiba vizibilitate.

Instrumente pentru masurarea directa a distantelor

Exista o mare varietate de instrumente pentru masurarea pe cale directa a distantelor, instrumente care, in sistemul metric pot avea lungimi cuprinse intre 1-100 m. Dupa precizie si scop, aceste instrumente pot fi:

- de precizie mica (expeditive)

- de precizie medie

- de precizie mare

De regula, in masuratori topografice se folosesc primele doua grupe de instrumente, cele de precizie mare folosindu-se indeosebi in masuratorile geodezice.

Instrumentele de precizie mica sau expeditive

In decursul timpului s-au folosit, o gama variata de instrumente de precizie mica, unele fiind utilizate si azi, altele uzandu-se moral. Caracteristic acestor instrumente este faptul ca au o precizie redusa si o constructie relative simpla fiind, de regula usor de executat. Dau erori destul de mari deoarece masoara toate denivelarile terenului, rezultand o distanta mai mare decat cea reala. Cele mai frecvent utilizate sunt: pasul omenesc, compasul de lemn, roata, lantul cu zale, ruleta de panza.

Pasul omenesc se foloseste la recunoasterea terenului si pentru aproximarea distantei intre doua puncte. La masurarea distantei cu pasul se parcurge terenul intre cele doua puncte de mai multe ori facandu-se apoi media masuratorilor. Ca lungime medie a pasului unui adult aceasta este considerata ca fiind de 80 cm .

Compasul de lemn denumit si capra sau calul este cel mai folosit dintre instrumentele expeditive fiind confectionat din doua picioare de lemn unite in partea de sus printr-un maner, avand o deschidere la baza de 2 m. In timpul masurarii, alternative unul din picioare trebuie sa fie in contact cu terenul.

Roata este prevazuta cu o furca si cu o piedica de cauciuc care permite numararea circumferintelor parcurse pe teren. Distanta se obtine prin inmultirea lungimii circumferintei cu numarul de semne.

Lantul cu zale are o precizie mai mare decat instrumentele anterioare. Este construit din vergele metalice si inele cu diametrul de 10-15 mm. Lumgimea lantului este de 10 sau 20 m.

Ruleta de panza. Este o banda de panza tare, impregnata cu vopsea, gradata in centimetri pe ambele fete avand lungimi de 5; 10; 20 sau 50m, se infasoara pe un mosor aflat in interiorul unui toc circular din piele sau metal.

Instrumente de precizie medie

Sunt acele instrumente care asigura o precizie de ? 3cm la 100 m distanta. Cele mai utilizate sunt panglica de otel, ruleta de otel si firul de otel.

Panglica de otel este instrumentul cel mai utilizat la masurarea cu precizie a distantelor topografice. Este formata dintr-o banda din otel calit, lata de 15-20mm si cu o lungime de 20, 50 si mai rar de 10 m. La capetele panglicii sunt manere de intindere ce servesc la utilizarea in timpul masuratorii a intinzatoarelor. Calcularea distantei incepe de la reperul zero marcat pe inel sau pe panglica si pana la reperul final.

Panglica este divizata pe ambele fete in decimetri prin orificii, in jumatati de metru, prin butoni de alama si in metri prin placute de alama numerotate. Numaratoarea este facuta pe o parte intr-un sens si pe cealalta parte in sens invers.

Pentru masurarea distantelor se folosesc o serie de instrumente ajutatoare mai utilizate fiind fisele, care reprezinta niste vergele din metal de 25-30 cm ascutite la un capat si indoite sub forma de inel la celalalt. Servesc la marcarea extremitatilor panglicii si ajuta la calcularea distantei.

Ruleta de otel- reprezinta o banda de otel rulata pe un dispozitiv de strangere aflat in interiorul unei carcase de protectie. Lungimea poate fi de 10, 20, 25, 30, 50 si chiar 100 m. Ruletele mai vechi

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masurarea directa a distantelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
9 299 cuvinte
Nr caractere:
51 849 caractere
Marime:
160.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Geodezie
Tag-uri:
distante, masurare
Predat:
la facultate
Materie:
Geodezie
Sus!