Determinism

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Determinismul este propozitia filozofica potrivit careia orice eveniment, inclusiv cognitia si actiunea umana, este determinat in mod cauzal de un lant neintrerupt de evenimente anterioare. Nici un miracol misterios sau eveniment pur intamplator nu are loc. Daca a existat vreodata un eveniment indeterminist de la inceputul timpului, atunci determinismul este fals.

Filozofia determinista

Principala consecinta a filozofiei deterministe este ca liberul arbitru (vointa libera) devine o iluzie, cu exceptia definitiei din compatibilismul strict. Conform credintei populare, determinismul afirma ca toate evenimentele viitoare au fost deja predeterminate si vor avea loc in mod obligatoriu (pozitie cunoscuta sub numele de fatalism); , iar metafizicienii inca dezbat aceasta problema. Determinismul este asociat cu, si se bazeaza pe ideile de materialism si cauzalitate. Cei care s-au ocupat cu problema includ Omar Khayyam, David Hume, Thomas Hobbes, Immanuel Kant, si, mai recent, John Searle.

Natura determinismului

Semnificatia exacta a termenului "determinism" a fost subiectul a diferite interpretari. Unii privesc determinismul si liberul arbitru ca excluzandu-se reciproc, in timp ce altii, numiti "compatibilisti", cred ca cele doua idei pot fi reconciliate. Mare parte din disputa provine din faptul ca definitia "liberului arbitru", ca si cea a determinismului de altfel, variaza. Unii sunt convinsi ca se refera la adevarul metafizic al unei capacitati umane de a lua decizii si de a impune aceste decizii la nivel colectiv, de obicei prin mijloace democratice. Altii insa il definesc ca senzatia acestei capacitati pe care oamenii o traiesc atunci cand actioneaza. De exemplu, David Hume a afirmat ca este posibil ca un individ sa nu isi poata duce la implinire dorintele si convingerile numai prin liber arbitru (vointa independenta) , ci mai degraba liberul arbitru se refera la abilitatea unui individ de a transpune acele convingeri si dorinte in actiune voluntara.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinism.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 191 cuvinte
Nr caractere:
16 102 caractere
Marime:
28.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
determinism, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Sus!