Teorii privind rolul statului în economie

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin realizarea acestui proiect ne-am propus sa subliniem discrepantele dintre modul in care statul isi exercita functiile in realitate sic el in care acesta functioneaza intr-o lume ideala. Diferentele sunt evidentiate de doua dintre cele mai cunoscute teorii cu privire la rolul statului

in economie si anume teoria pozitiva, respectiv teoria normativa.

Ipostazele prezentei statului in economie se bazeaza pe realitatile economice, sociale si politice din fiecare tara. Prin urmare, prezenta acestuia in economie nu corespunde neaparat si intotdeauna obiectivelor urmarite. Statul rezolva adesea anumite probleme mai putin eficient decat agentii private uneori genereaza injustitii, etaleaza rigiditati care impiedica adaptarea la schimbare si greutati care jeneaza initiativele creatoare de bogatie si locuri de munca.

Deasemenea ne-am propus sa analizam o problema demna de luat in considerare, aceea a ,,pasagerului clandestin" care este generatoare de externalitati pe care statul incearca sa le amelioreze sau sa le inlature.

In economia de piata rolul statului in procesul economic se limiteaza la crearea conditiilor necesare si stabilirea masurilor prealabile. Astfel, ii revine statului stabilirea si garantarea unui regim de proprietate si de concurenta. In plus, ii revine statului sa intervina in cazul aparitiei unor tulburari grave ale mecanismului de reglementare a economiei de piata si de corectare a unor consecinte negative de natura politica, de nedorit in functionarea pietei, in mod special in ceea ce priveste repartitia veniturilor.

Statul are, de asemenea, obligatia de a garanta securitatea sociala, de a pune la dispozitia tuturor dotarile publice esentiale si de a limita pe cat posibil sau de a incerca sa se evite efectele ecologice negative inerente unor activitati economice ale societatii.

Este evident ca limitele stabilite pentru a impiedica ingerinta neadecvata a statului in procesul economic nu pot fi decat fluide. La aceasta se adauga faptul ca trecerea de la statul reglementator la statul producator a determinat cresterea considerabila a modalitatilor de abordare si al exigentelor cerute competentei statului in domeniul politicii economice si sociale. Ca urmare a acestei situatii, Parlamentele au, de asemenea, o importanta functiune explicativa privind rolul statului in ceea ce priveste economia sociala de piata.

Recurgand in exclusivitate la competenta si puterea sa, statul poate indeplini obiective importante care ii revin - de exemplu, garantarea securitatii externe. De asemenea, pentru a instaura si mentine linistea interna

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teorii Privind Rolul Statului in Economie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 532 cuvinte
Nr caractere:
9 125 caractere
Marime:
13.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
politici economice, competenta, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!