Tehnici de plată utilizate în comerțul internațional

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1 Platile internationale: concept, sfera de cuprindere

Cresterea interdependentelor economice a atras dupa sine cresterea relatiilor economice internationale in dezvoltarea economica nationala, acestea devenind obiect al preocuparii organismelor statale in organizarea si desfasurarea schimburilor. In esenta, relatiile economice internationale sunt constituite din totalitatea tranzactiilor economice dintre statele lumii. Ele cuprind circulatia internationala de marfuri si servicii, precum si relatiile financiar-valutare.

Prin gruparea tranzactiilor economice internationale in mod sintetic, obtinem trei mari

categorii, carora le corespund trei tipuri de operatiuni:

- Schimburi de marfuri - operatii comerciale

- Schimburi de servicii - operatii necomerciale

- Schimburi de capital - operatii financiare

Cea mai importanta pondere in relatiile economice si internationale o au schimburile comerciale, respective importul si exportul de marfuri. In acest context apare necesitatea caplatile internationale sa evolueze si sa se adapteze cerintelor tot mai complexe si sofisticate,inovand si reglementand tehnici si mecanisme de plata variate si certe. Paralel cu evolutiile sistemului monetar international s-au dezvoltat si diversificat tehnicile de plata si serviciile bancare si financiare in favoarea agentilor economici, in vederea asigurarii fluentei, rapiditatii si sigurantei decontarilor dintre societatile comerciale, ca si dintre acestea si sistemul bancar.

Platile internationale au ca baza economica tranzactiile curente si operatiile financiare dintre tari.

Platile in comertul international se efectueaza in exclusivitate prin intermediul bancilor,prin tehnica viramentului bancar. Banca nu plateste marfa ci documentele care atesta ca exportatorul si-a indeplinit obligatiile contractuale privind natura marfii, calitatea si cantitatea acesteia, pretul si valoarea ei.

In literatura de specialitate, dar si in practica legata de comert sunt folosite mai multe notiuni referitoare la platile si incasarile internationale.

Formele de plata internationale reprezinta modalitatile prin care se stinge sau se amana obligatia de plata. Printre aceste forme distingem: numerarul sub forma divizionara sau bancnote; bani in cont care circula prin virament bancar, precum si devizele in sens larg:cambia, bilete la ordin etc.

Modalitatile de plata in relatiile de schimburi economice cu strainatatea reprezinta tehnicile, mecanismele, felul prin care se poate transmite de la importator (cumparator sau debitor) la exportator (vanzator sau creditor) contravaloarea marfurilor, serviciilor care intervin in relatiile comerciale ori de alta natura, intre unitati economice din diverse tari.Aceste modalitati sunt: acreditivul, incasso-ul si ordinul de plata

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de plata utilizate in comertul interantional.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 862 cuvinte
Nr caractere:
31 909 caractere
Marime:
35.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Tehnici de plata utilizate in comertul interantional, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!