Strategii și principii în acordarea creditelor bancare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
Creditul. Tipuri de credite bancare și importanța lor
Elemente esențiale în analiza procesului de creditare
Metodologia de creditare
Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

Introducere

Îndeplinirea rolului și funcțiilor creditului în economie este condiționată și de existența unor condiții obiective favorabile de funcționare de natură legislativă și normativă.

În Romania s-a creat un cadru legislativ ce are la bază prevederile Legilor nr. 33-1991 privind activitatea bancară și 34/1991 privind Statutul Băncii Naționale a României, precum și normele, instrucțiunile și regulamentele emise de Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală cu atribuții de reglementare a domeniului monetar, de credit valutar etc.

La rândul lor, băncile comerciale și-au creat propriul sistem de norme și instrucțiuni elaborate cu respectarea legislației în domeniu.

Principiul fundamental ce caracterizează întreaga activitate a băncii este prudența bancară.

Conform prevederilor Legii nr. 33/1991, privind activitatea bancară, societățile bancare vor urmări la acordarea creditelor ca solicitanții să prezinte “credibilitate” element esențial de ordin psihologic fără de care creditul nu poate exista.

Un alt principiu de bază al activității de creditare, este principiul contractualității, ce constă în consemnarea în documente contractuale a operațiunilor de credit și de garanție a cocietăților bancare. În aceste documente contractuale trebuie să fie prevăzuți clar toți termenii și toate condițiile respectivelor tranzacții.

Rambursabilitatea creditului este un alt principiu ce guvernează activitatea de creditare. Conform acestui principiu împrumutatul are obligația de a rambursa la scadență suma împrumutată, împreună cu dobânzile aferente.

I. Creditul. Tipuri de credite bancare și importanța lor

În economia de piață, creditul are un rol deosebit. Creditul este unul din motoarele principale ale întregului angrenaj economico-social. Utilizarea raționala a creditului sporește puterea productivă a capitalului și asigură un volum mare de produse. Creditul a apărut pe baza dezvoltării producției de mărfuri, corelat cu dezvoltarea schimbului (vanzare pe credit).

Creditul bancar se acordă persoanelor fizice și/sau juridice sub formă bănească de către instituțiile bancare în așa-numitul ,,comerț cu bani".

Definiția legală a creditului bancar este cuprinsă în art. 3 lit. g) alin.1 al Legii bancare nr.58/1998, iar această definiție este urmatoarea: ,,Creditul bancar reprezintă orice angajament de plată a unei sume de bani în schimbul dreptului la rambursarea sumei plătite, precum și la plata unei dobânzi sau a altor cheltuieli legate de această sumă sau orice prelungire a scadenței unei datorii și orice angajament de achiziționare a unui titlu care încorporează o creanță sau a altui drept la plata unei sume de bani".

Operațiunile de aprobare și acordare a creditelor au la bază prudența bancară, ca principiu fundamental ce caracterizează întreaga activitate a băncii.

Creditul bancar este principala sursă pentru asigurarea fondurilor bănești necesare diferitelor sectoare de activitate ale economiei naționale. El intră în categoria împrumuturilor în bani.

Tipuri de credite bancare:

a) Avansurile în cont curent

Aceste credite sunt destinate să acopere nevoile curente ale agenților economici (cheltuielile de producție imprevizibile și greu de localizat pe obiecte).

Acordarea creditului are la bază depozitele compensatorii. Agenții economici își păstrează disponibilitățile în cont, fapt ce permite băncilor să acopere nevoile curente prin redistribuirea acestor depozite din conturile curente.

b) Liniile de credit

Băncile deschid agentului economic linii de credite în cadrul cărora stabilesc un plafon maxim de credite, ce urmează a fi puse la dispoziția clientului. Se cunosc mai multe feluri de linii de credite:

- credite provizorii (neconfirmate)

- credite confirmate

Bibliografie:

1. Zahariciuc, Elena, Contabilitatea societaților bancare, Editura Teora, București, 2001

2. Mariana, Vlad, Contabilitatea și auditul financiar la instituțiile de credit, Editura SEDCOM LIBRIS, Iași, 2012

3. https://www.scribd.com/document/146445593/produse-servicii-bancare

4. http://www.scritub.com/economie/finante/Principii-de-creditare-si-urma35251.php

5. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/finante-banci/Creditul-bancar31.php

6. https://ro.wikipedia.org/wiki/Etapele_procesului_de_creditare

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategii si principii in acordarea creditelor bancare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 099 cuvinte
Nr caractere:
23 080 caractere
Marime:
44.59KB (arhivat)
Publicat de:
Carolina U.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
contabilitate si informatica de gestiune
Materie:
Finanțe
An de studiu:
II
Profesorului:
AS I. C.
Nota primită:
Nota 10
Sus!