Sistemul Cheltuieilor Publice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I - Sistemul cheltuielilor publice 7
1.1. Concept, trasaturi, indicatori privind nivelul, structura si dinamica
cheltuielilor publice 7
1.2. Clasificarea cheltuielilor publice 16

CAPITOLUL II - Aspecte ale politicii cheltuielilor publice 31
2.1. Evolutia cheltuielilor publice pe sectoare 32
2.2. Tendintele cheltuielilor publice pe categorii economice 36

CAPITOLUL III - Eficienta cheltuielilor publice 45
3.1. Analiza eficientei cheltuielilor publice 45
3.2. Caile de eficientizare a cheltuielilor publice in Republica Moldova
la etapa actuala 53

CONCLUZII 63
BIBLIOGRAFIA 66
ANEXE

Extras din proiect:

Ca urmare a dezvoltarii intregii productii sociale, in vederea constituirii resurselor necesare oricarui tip de activitate, se impune formarea unor fonduri (resurse) banesti. Astfel, in societate se formeaza fie la dispozitia statului, fie la dispozitia agentilor economici - fonduri banesti.

Sistemul financiar cuprinde doua componente majore: finantele publice si finantele private.

Finantele publice (compuse din fondul bugetului national public, al asigurarilor sociale de stat si al fondului extrabugetar) sunt reprezentate de fondurile care se constituie prin plati obligatorii si se consuma efectiv in intervalul de timp considerat.

Dimensionarea si structurarea cheltuielilor publice reprezinta un element cheie al oricarei politici economice ca si in cazul abordarii politicilor fiscale la nivel macro- si microeconomic. Aceste elemente tin de conceptia si de teoria economica generala promovata de autoritatea publica, care incearca sa o transpuna in practica prin intermediul programului sau de guvernare.

Cheltuielile publice, fiind cheltuielile statului pentru indeplinirea functiilor si atributiilor pe care le confera sistemul constitutional, legate de asigurarea activitatii organelor de conducere, de realizare a diverselor sarcini si de promovare a politicii economice, necesita noi abordari legate de sistemul, evolutia si tendintele cheltuielilor publice, caile lor de eficientizare in Republica Moldova la etapa actuala.

Cheltuielile publice desemneaza in sens larg cheltuielile realizate de administratia publica locala sau centrala pentru functionarea administratiei publice si sustinerea activitatii din diverse domenii: aparare, invatamant, sanatate, asigurari si asistenta sociala, investitii economice etc. Aceste cheltuieli sunt in primul rand realizate de diverse institutii guvernamentale si iau forma subventiilor si a achizitiilor de bunuri si servicii. In al doilea rand, exista asa numitele plati de transfer de tipul cheltuielilor guvernamentale ocazionate de plata dobanzilor la datoriile publice sau obligatiunile de stat. In al treilea rand, pot fi considerate cheltuieli publice, cheltuielile de investitii in ramurile de interes public.

Cresterea continua a cheltuielilor publice atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in tranzitie la economia de piata, conditioneaza necesitatea diversificarii metodelor de mobilizare a resurselor banesti la dispozitia statului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Cheltuieilor Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
54 imagini
Nr cuvinte:
14 663 cuvinte
Nr caractere:
84 227 caractere
Marime:
121.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finante, cheltuieli
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!