INTRODUCERE
Lucrarea de față are drept scop principal de a pezenta sfera de cuprindere a cheltuielilor publice locale prin precizarea conținutului și rolului fiecărui tip de cheltuială în parte. În cadrul celor 4 capitole se pune deasemenea accent pe definițiile de baza și criteriile de grupare a acestor cheltuieli.
În prima parte a referatului precizăm aspectele generale cu privire la cheltuielile publice locale,analiza cheltuielilor pe secțiuni și clasificare lor. În cea de-a doua parte vom analiza sfera de cuprindere prin prisma criteriilor de grupare ,se va pune accent pe clasificația funcțională.
Scopul lucrării este de a demonstra faptul că cheltuieli apar ca rezultat al acțiunilor autorităților publice locale care sunt interesate de prosperitatea locală, menținerea unei stări adecvate de trai a populației, și dezvoltare socio-economică a comunităților locale.
1. Cheltuielile publice locale. Definiție
Cheltuielile publice locale reprezintă sumele aprobate și efectuate din bugetele locale, din bugetele instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetele locale, din bugetele instituțiilor finanțate integral din venituri proprii, din bugetele împrumuturilor externe și interne, din bugetul fondurilor externe nerambursabile, în limitele și potrivit destinațiilor stabilite prin bugetele respective, cu respectarea prevederilor legale.
Cheltuielile din bugetele locale sunt definite în literatura de specialitate ca fiind ,,eforturi financiare realizate de autoritățile administrației publice locale pentru acoperirea cerințelor sociale,culturale,economice,a serviciilor de dezvoltare publică și a altor cerințe ale locuitorilor din unitățile administrativ teritoriale”.
Cheltuielile din bugetele locale se deosebesc de cheltuielile bugetului de stat prin faptul că reflectă eforturile financiare realizate de organele administrației publice locale pentru acoperirea cerințelor sociale, culturale, economice, a serviciilor de dezvoltare publică și a altor cerințe ale locuitorilor din unitățile administrativ-teritoriale care sunt în competența autorităților administrației publice locale.
Cheltuielile bugetare au o destinație precisă și limitată și sunt determinate de autorizațiile conținute în legile specifice și legile bugetare anuale. Orice cheltuială inclusă în bugetele locale trebuie să aibă o bază legală. În cursul execuției bugetare, în cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor acte normative a caror aprobare atrage micșorarea sau majorarea cheltuielilor aprobate prin bugetele locale, inițiatorii au obligația să prevadă și mijloacele necesare acoperirii golurilor temporare de venituri sau sporuri de cheltuieli.
2. Clasificarea cheltuielilor bugetelor unităților administrativ teritoriale.
Cheltuielile bugetelor unitaților administrativ-teritoriale sunt clasificate în cheltuieli curente, cheltuieli de capital si cheltuieli cu destinatie specială.
Secțiunile de funcționare și secțiunile de dezvoltare se utilizează pentru fundamentarea bugetelor locale și se aprobă ca anexe la acestea, respectiv:
a) secțiunea de funcționare cuprinde cheltuielile curente pentru realizarea atribuțiilor și competențelor stabilite prin lege, specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale;
b) secțiunea de dezvoltare cuprinde cheltuielile de capital.
Cheltuielile secțiunii de funcționare includ: a) cheltuieli de personal; b) bunuri și servicii; c) dobânzi; d) subvenții; e) transferuri curente între unitățile administrației publice; f) alte transferuri pentru cheltuieli curente; g) asistență socială; h) rambursări de credite; i) alte cheltuieli; j) împrumuturi pentru instituții și servicii publice locale sau activități finanțate integral din venituri proprii.
Cheltuielile secțiunii de dezvoltare cuprind: a) cheltuieli de capital; b) proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile de postaderare; c) transferuri pentru cheltuieli de capital; d) alte transferuri interne pentru cheltuieli de capital.
I. Tratate, cursuri,monografii :
1.Cârstea V., Dreptul finanțelor publice locale, suport de curs, Lugoj
2.Oprea F., Cigu.E, Finanțe publice locale, Editura C.H.Beck, București, 2013
3.Cigu.E, Finanțe publice locale, Editura Tehnopress, Iași, 2011
II. Legislație
1. Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale
2.Ordonanța de Urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, in M.Of.nr.63/23 febr.2001
III. Resurse web
1. www.administrare.info.ro
2. www.stiucum.com
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.