Riscul de finanțare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Piata financiara este extrem de volatila datorita influentei unui numar mare de factori obiectivi si subiectivi. Din aceasta cauza, in lupta lor pentru maximizarea profitului, institutiile de credit se confrunta in permanenta cu tot felul de riscuri.

In general, riscul (industrial, comercial, bancar) poate fi definit ca fiind o intamplare a carei producere are o consecinta nefavorabila asupra subiectului/agentului economic. Riscul reprezinta posibilitatea de nerealizare a castigului scontat sau de aparitie a unei pierderi in tranzactiile economice (de import, export, arbitraj etc.), ca urmare a producerii unor evenimente sau fenomene cu impact asupra afacerilor societatii comerciale/operatorului.

Riscul poate avea o influenta considerabila asupra unei institutii de credit atat o influenta care se resimte in pierderile directe inregistrate, cat si o influenta a caror efecte se resimt asupra clientilor, personalului, partenerilor de afaceri si chiar asupra autoritatii bancii.

Este important de stiut ca riscul este generat de un numar mare de operatiuni si proceduri. Din aceasta cauza, cel putin in domeniul financiar, riscul trebuie sa fie considerat ca un complex de riscuri, in sensul ca producerea unui risc poate conduce la cauzarea altor riscuri. Ca o consecinta, aceste operatiuni si proceduri pot genera in permanenta o expunere a riscului.

Riscurile bancare sunt acele riscuri cu care se confrunta bancile in realizarea operatiunilor curente si nu numai riscurile specifice activitatii bancare clasice.

In general, riscul bancar reprezinta gradul de pierdere suferit de o banca in cazul in care cealalta parte contractuala (clientul acesteia) falimenteaza fara sa poata sa-si achite obligatiile fata de banca.

Avand in vedere experienta acumulata in desfasurarea activitatilor, bancile sunt de acord ca cea mai importanta cauza a pierderilor, a constituit-o concentrarea excesiva a riscului asupra unui client, industrie sau sector economic, tara.

Pierderile inregistrate de banci apar datorita imprumuturilor excesive acordate unor clienti sau datorita angajarii excesive in activitati speculative aparand din expunerea unor cursuri valutare ridicate sau stabilirea necorespunzatoare a scadentei si a ratei dobanzii, expuneri generate fie de decizii tehnice necorespunzatoare aparute in schimburile de pe piata sau rezultatele unei tehnici a conducerii bancare necorespunzatoare.

In aceste conditii de accentuare a instabilitatii, reactia bancii fata de fenomenele conjuncturale trebuie sa se manifeste, pe de o parte prin cresterea preocuparilor pentru studierea acestora si previzionarea evolutiei variabilelor pietei si, pe de alta parte, prin asa numitul management al riscului.

Este obligatoriu ca stategia unei banci care se respecta sa includa programe si proceduri privind managementul riscurilor bancare in vederea minimizarii probabilitatii ca riscurile sa afecteze expunerea potentiala a bancii. Cele trei obiective ale managementului bancar sunt: maximizarea profitabilitatii, minimizarea expunerii la risc si respectarea reglementarilor bancare.

Cel mai important si persistent risc cu care se confrunta bancile este riscul de credit - riscul conform caruia clientii bancilor nu pot sa-si onoreze obligatiile fata de banca. Riscul de credit poate aparea din operatiunile de creditare ale persoanelor fizice, societatilor comerciale, bancilor si guvernelor, din derularea unor tranzactii pe piata care nu sunt onorate la scadenta etc.

Riscul financiar rezulta din orice tranzactie bancara, care este supusa unui potential risc. Cele mai importante riscuri financiare sunt urmatoarele:

- riscul de credit;

- riscul ratei dobanzii;

- riscul de lichiditate;

- riscul valutar;

- riscul operational

Riscul de credit poate fi definit ca riscul care apare atunci cand un client bancar, parte la contract, nu isi va indeplini obligatiile in conformitate cu termenele si conditiile contractului, in felul acesta detinatorul activelor suferind pierderi. Aceasta pierdere poate fi rezultatul unui faliment, o schimbare temporara in conditiile de pe piata sau alti factori care pot afecta capacitatea de plata a imprumutatului.

Cel mai cunoscut exemplu de risc de credit il reprezinta riscul ca un client al bancii nu va putea rambursa un imprumut. Totusi este important de apreciat ca expunerea creditului se intinde asupra unei mari varietati de activitati bancare, incluzand angajamentele si garantiile, acceptarea, operatiuni de finantare a comertului international, plasamente si instrumente specifice activitatii de piata de capital cum ar fi valute, swaps-uri, obligatiuni, profituri etc.

Riscul de credit poate, de asemenea, sa apara din tranzactiile inregistrate in afara bilantului contabil. O banca poate sa garanteze performantele

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Riscul de finantare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
11 487 cuvinte
Nr caractere:
94 850 caractere
Marime:
237.34KB (arhivat)
Publicat de:
Ana Sima
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finantare, piata, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!