Programul de Clemență

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1 Consideratii generale privind programul de clementa 3
1.1 Introducere 3
1.2 Scurta incursiune asupra notiunii 3
1.3 Programul de clementa: imunitate/reducerea amenzii 5
1.4 Cadrul legal 7
Capitolul 2 Prima imunitate la amenda prin programul de clementa 10
Concluzii 11
Bibliografie 12

Extras din proiect:

Capitolul 1 Consideratii generale privind programul de clementa

1.1 Introducere

Una din conditiile de baza pentru existenta unei economii de piata functionale, alaturi de libertatea de miscare a bunurilor, persoanelor, serviciilor si capitalului, o reprezinta un mediu concurential nedistorsionat. Astfel, comerciantii, fie la nivel national, fie la nivel comunitar, trebuie sa interactioneze pe cat posibil in mod liber, fara influente negative din partea agentilor puternici sau aflati in situatii privilegiate, asociatiilor de agenti economici sau a statului. Intr-o economie de piata functionala, respectarea normelor privind concurenta asigura progresul economic, apararea interesului consumatorilor si competitivitatea produselor si serviciilor in cadrul economiei respective dar si fata de produsele de pe alte piete.

Mediul concurential poate fi afectat negativ de activitatile anticoncurentiale care reprezinta obiectul sau efectul intelegerilor sau a practicilor concertate intre agentii economici, de abuzul de pozitie dominanta a unor agenti economici puternici; de asemenea, concurenta poate fi distorsionata prin subventiile acordate de stat unor agenti economici, ceea ce le creeaza o pozitie avantajoasa fata de ceilalti concurenti pe piata respectiva.

Avand in vedere necesitatea crearii unui mediu concurential, atat la nivel european, cat si la nivel local (national), Legea Constitutionala prevede ca economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta. De asemenea, statul este obligat sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie.

Aceste legi sunt puse in aplicare si detaliate prin numeroase regulamente, instructiuni si alte acte emise de Consiliul Concurentei, potrivit modelului european, avand in vedere transpunerea corecta si completa a acquis-ului comunitar

1.2 Scurta incursiune asupra notiunii

In cadrul Consiliul Concurentei functioneaza programul de clementa. Acesta are rolul de a sustine interfata dintre Consiliul Concurentei si agentii economici care depun solicitari in conformitate cu instructiunile privind aplicarea politicii de clementa.

Programul de clementa receptioneaza si inregistreaza solicitarile pentru clementa depuse de agentii economici. Toate solicitarile pentru clementa se vor inregistra in Registrul Unic de Clementa in ordine cronologica, intr-o forma care permite identificarea datei si orei depunerii solicitarilor. Agentii economici pot sa solicite un marker prin care isi "rezerva", anticipat, locul care le permite obtinerea imunitatii, pana la strangerea informatiilor necesare pentru a face o aplicatie completa.

Agentii economici care aplica pentru clementa in mai multe state membre pot apela la sistemul de solicitari simplificate. Ulterior, dupa ce se stabileste autoritatea care va instrumenta cazul, operatorul economic va completa si depune la aceasta solicitarea cu toate informatiile necesare.

Programul de clementa este un tratament favorabil acordat de Consiliul Concurentei agentilor economici implicati intr-un cartel, care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programul de Clementa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
37 cuvinte
Nr caractere:
760 caractere
Marime:
370.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, servicii, persoane
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Ovidius din Constanta
Materie:
Finanțe
Sus!