Piața Unică și Euro

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere.3
CAPITOLUL I -Conceptul de piata
1.1. Definitia pietei unice.4
1.2. Cele mai importante principii ale Pietei unice.4
1.3. Achizitionarea produselor si serviciilor dintr-un alt Stat Membru.5
1.4. Piedici pentru comert.6
o Piata unica in Romania.7
o Piete unice.8
CAPITOLUL II- Moneda unica Euro
2.1 Elemente introductive despre moneda unica europeana.8
2.2 Euro devine singurul mijloc de plata.,.10
2.3 De ce a fost introdus euro? Avantaje si dezavantaje euro.12
2.4 Avantajele euro.12
2.5 Dezavantaje euro.14
2.6 Posibilele probleme care ar fi putut sau ar putea sa apara
ca urmare a introducerii monedei euro.15
2.7 Cum revolutioneaza euro pietele de afaceri europene pe temen lung ?.15
2.8 Cum afecteaza euro pietele de afaceri din afara granitelor Europei.17
o -Studiu de caz -Trecerea Romaniei la moneda euro .19
Concluzii.23
Bibliografie.24

Extras din proiect:

Introducere

Piata unica , moneda unica .

Desi pacea dintre statele membre a ramas in centrul preocuparilor Comunitatii , din a doua parte a anilor '50 aceasta a inceput sa-si concentreze tot mai mult actiunile asupra obtinerii unei largi piete comune . Puterea economiei Statelor Unite era un exemplu izbitor al succesului unei astfel de piete . Germanii si olandezii doreau liber schimb , iar francezii au acceptat piata comuna a bunurilor industriale cu conditia ca aceasta sa fie insotita de o piata agricola comuna care sa le favorizeze propriile exporturi .

Ideea unei piete comune extinse a avut o dinamica durabila de-a lungul deceniilor trecute , fiindca reflecta tot mai mult realitatea interdepiendentei economice . Pe masura ce tehnologiile se dezvoltau si , alaturi de ele , economiile deveneau tot mai solide , tot mai multe firme de toate marimile doreau sa aiba acces la o piata extinsa sigura . Pentru sanatatea economiei si beneficiul consumatorilor , piata trebuia sa fie suficient de mare pentru a putea furniza spatiu competitional , chiar si intre cele mai mari firme . Astfel ca , pe masura ce economiile europene se dezvoltau , proiectul initial al CEE , centrat pe abolirea taxelor intr-o uniune vamala , a fost urmat in anii '80 de programul pietei unice , apoi in anii '90 de moneda unica .

Au existat atat motive economice , cat si politice pentru fiecare dintre cele trei proiecte: pe de o parte beneficiile rationalitatii economice , pe de alta parte consolidarea sistemului comunitar ca un cadru pentru relatiile pasnice intre statele membre . Economia si politica au fost , de asemenea , implicate in substanta si in realizarile proiectelor , deoarece integrarea economiilor moderne necesita un cadru legal si , deci , institutii politice si juridice comune . Doar succesul economic sau doar cel politic nu ar fi fost de ajuns pentru a sustine Comunitatea. Era nevoie ca ambele sa repurteze succese pentru ca uniunea vamala si piata unica sa poata deveni realitate. Tot un amestec de motive economice si politice a dus la capat cu succes lansarea monedei unice, desi inca nu toti membrii participa la acest program.

CAPITOLUL l

Conceptul de piata unica

1.1. Definitia pietei unice.

Piata unica a luat nastere prin unirea pietelor nationale ale celor 28 State Membre ale Uniunii Europene. O piata este caracterizata prin activitatile de analiza si decizie indreptate spre identificarea, anticiparea si satisfacerea asteptarilor referitoare la bunuri si servicii. Aceste activitati sunt aplicabile atat ofertei, cat si cererii.

Multumita crearii unei piete mai mari, aceste activitati pot fi extinse pe o suprafata mai mare. Orice consumator din UE se poate astepta acum sa aiba drepturi egale in orice Stat membru al UE. Toti consumatorii din cadrul Pietei unice sunt tratati in acelasi fel. Eliminarea controalelor vamale si a taxelor de import reprezinta o marturie in acest sens. Pentru a realiza aceasta piata, cele 28 State Membre au fost nevoite sa renunte la unele din puterile lor in favoarea institutiilor Europene. Acestea din urma pot interveni (si o fac) in probleme in care o unica actiune este considerata mai eficienta decat actiunile individuale ale Statelor Membre (principiul subsidiaritatii).

1.2. Cele mai importante principii ale Pietei unice

a) Libertatea de miscare si consecintele sale

Piata unica este ceea ce este datorita libertatii de miscare a bunurilor, serviciilor, capitalului si a oamenilor. Bunurile si serviciile sunt vandute liber dincolo de frontierele nationale fara restrictii la granita sau taxe vamale.

Acest lucru are doua implicatii majore pentru consumatori:

- O posibilitate de alegere mai mare a bunurilor oferite

Conceptul de baza este acela ca o piata mai mare poate doar spori dezvoltarea afacerilor care au acces direct la ea. Cu un numar crescut de potentiali consumatori si de vanzari, afacerile se pot specializa, diversifica si deveni mult mai inovative, astfel dezvoltand nivelul activitatii lor.

Aceasta diversificare a activitatilor creste gama produselor si serviciilor din UE.

- Concurenta libera

Existand mai multe companii concurente, acestea vor fi nevoite sa fie tot mai competitive - posibil chiar sa reduca preturile produselor si serviciilor. Mai mult, eliminarea granitelor si in special introducerea monedei euro, au facilitat compararea preturilor.

b) Politici comune de protectie a consumatorilor

Relatia dintre comerciant si consumator este, prin natura ei, dezechilibrata. Comerciantul, spre deosebire de consumator, isi cunoaste foarte bine produsul sau serviciul. Mai mult, in cazul unui litigiu, are beneficiul experientei, precum si sprijinul afacerii lui.

In cazul consumatorului acest lucru nu este valabil.

Din dorinta de a indrepta acest dezechilibru, legislatia Europeana contine unele linii directoare de protectie, care acopera cinci drepturi fundamentale orientate spre protejarea consumatorului:

- Sanatate si Siguranta

- Protejarea intereselor economice

- Compensare pentru prejudicii

- Informare si educare

- Reprezentare

- Consumatorul din UE este protejat prin aceste drepturi, in toate Statele Membre.

Bibliografie:

1. Geopolitca integrarii europene, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2003-Badescu Ilie (coord.)

2. Justitie si Afaceri Interne, Editura Tritonic, Bucuresti, 2007.- Baluta Oana, Balan Catalin

3. www.europa.eu

4. Uniunea europeana . Foarte scurta introducere Editura : All , 2005 Autor :John Pinder

5. Euro . Moneada europeana Editura : Teora 2007 Autor : Christian N. Chabot

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Unica si Euro.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 962 cuvinte
Nr caractere:
50 919 caractere
Marime:
72.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Piata unica, Euro, Moneda
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Gheorghe Lutac
Sus!