Piața creditului ipotecar din România

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Scurt istoric al sistemului bancar din Romania

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855, reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traianesi contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare. Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerarsi percepeau dobanzi.

In epoca moderna, primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea. Inca din 1861, a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de catre Ion C. Bratianu, care in, discursul sau rostit in Camera in ziua de 10 ianuarie, a afirmat ca: atata timp cat nu vom avea o banca nationala, nu vor dispare crizele financiare din tara.

La 17 aprilie 1880, proiectul depus de ministrul de finante I. C. Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare ale Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880.

Infiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitiasi altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc, Banca Nationala a Romaniei constituindu-se ca o importanta institutie destinata creditarii activitatii economicesi comerciale, scontarii darsi operationarii cu alte instrumente financiare.

In anul 1989, in Romania existau 4 banci: Banca Nationala a Romaniei, Banca Romana de Comert Exterior, Banca de Investitiisi Banca Agricola, la care se adauga si C.E.C.-ul.

Sistemul bancar din Romania este structurat pe doua nivele, respectiv o banca centrala si institutiile financiare, carora prin lege li s-a acordat statutul de banci. B.N.R. este banca centrala a tarii, institutia de emisiune a statului roman.

Prin noile reglementari, Banca Nationala incearca sa creeze un sistem bancar modernsi, in acelasi timp, sa-si indeplineasca rolul de banca centrala. Astfel, operatiunile comerciale indeplinite pana la 1989 de catre Banca Nationala au fost transferate unei noi banci comerciale (B.C.R.).

In Romania, bancile comerciale functioneaza conform legii privind societatile comerciale, legii privind activitatea bancara si pe baza licentei (autorizatiei) acordate de B.N.R.

Avand in vedere rolul si importanta pe care le au bancile la buna functionare a unitatilor economicesi a economiei in ansamblu, s-a impus ca in perioada de tranzitie la economia de piata, sa se creeze un sistem modern, capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici (clienti) din economia de piata.

Exista un potential considerabil de cresteresi dezvoltare a activitatii bancare, atat in domeniul clientilor persoane juridice, catsi, pe termen lung, in domeniul clientilor persoane fizice.

In acest context, imediat dupa 1989, la inceputul perioadei de tranzitie, in activitatea bancara din Romania, s-au produs o serie de schimbari esentiale:

Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata, intrand in sarcinile sale firesti de banca centrala, urmatoarele functii:

- emisiune monetara;

- asigurarea stabilitatii monetare;

- administrarea rezervelor valutare ale tarii;

- urmarirea executarii balantei de plati externe;

- supravegherea activitatilor bancare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Creditului Ipotecar din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 265 cuvinte
Nr caractere:
44 683 caractere
Marime:
730.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
banci, comerciale
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!