Organizarea gestiunii financiare la primăria municipiului Huși

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1 4
Organizare si functionalitate la Primaria Municipiului Husi 4
1.1 Scurt istoric 4
1.2. Obiectul de activitate 5
1.3. Organizare interna (organigrama comentata) 9
1.4. Structura de personal 16
1.5. Functionalitatea Primariei Municipiului Husi 17
1.6. Relatiile externe 19
1.7. Structura si evolutia principalelor indicatori bugetari in perioada 2008-2011 - tabel comentat cu identificarea factorilor de influenta 22
Capitolul 2 28
Elaborarea si aprobarea proiectului bugetului local 28
2.1. Tehnici utilizate in fundamentarea indicatorilor de venituri ai bugetului local 28
2.2.Tehnici utilizate in fundamentarea indicatorilor de cheltuieli ai bugetului local 40
2.3. Fluxuri informationale generate de elaborarea si aprobarea proiectului bugetului local 45
Capitolul 3 48
Executia si incheierea executiei bugetului local 48
3.1. Incasarea veniturilor bugetare (modalitati tehnice, termene de plata, fluxuri informationale) 48
3.2. Finantarea cheltuielilor din bugetele locale (modalitati tehnice, termene de plata, fluxuri informationale) 56
3.3. Lucrari generate de incheierea executiei bugetar 65
3.4. Fluxuri informationale generate de executia bugetului local 68

Extras din proiect:

Capitolul 1

Organizare si functionalitate la Primaria Municipiului Husi

1.1 Scurt istoric

Din punct de vedere geografic, municipiul Husi se afla asezat in sud - vestul Depresiunii Husi, parte componenta a Podisului Central Moldovenesc, ceea ce se incadreaza in Podisul Barladului, ca subdiviziune a Podisului Moldovei din nord - estul Romaniei.

Primele documente scrise despre existenta plantatiilor viticole pe plaiurile podgoriei de azi au aparut inainte ca denumirea de Husi sa fie mentionata. Dintr-un act al lui Alexandru cel Bun, datand 1415, rezulta o delimitare a vechii podgorii. Pe firul istoriei ne putem confrunta si cu alt document, datat 20 august 1436, regasind, de fapt acelasi spatiu mentionat in 1415 ceea ce demonstreaza ca existau plantatii de vii cuprinse pe plaiurile Epureni - Pahnesti - Husi. In 1415 Alexandru Voievod daruieste lui Nichita si Dobre doua sate la Draslavita... (Husul de azi), mentionandu-se in 1436 intr-un alt document "...Iezerul si via ..." de pe aceleasi locuri.

Orasul Husi este atestat documentar in anul 1487, teritoriul actual al orasului cat si imprejurimile fiind locuite inca din mileniul V.i.Hr, fiind cunoscut in istoria tarii noastre prin cultura originala de Cucuteni.

In anul 1885 a fost elaborat un plan mai complet, care traseaza strazile principale si cele patru cartiere. La inceputul secolului XX, in timpul primului razboi mondial populatia din Husi cunoaste o situatie deosebit de grea. In perioada interbelica orasul a progresat si in plan economic si edilitar - gospodaresc, fapt oglindit si de dezvoltarea invatamantului profesional.

Dupa 23 august 1944, orasul a suferit toate transformarile administrativ - organizatorice, economice, politice si culturale prin care a trecut Romania. Orasul a decazut din rangul de centru judetean (pierzand importante institutii si avantaje economice), insa si la Husi s-au inregistrat prefaceri edilitare, economice si demografice importante.

In anul 1995 Husul a devenit municipiu. Primii invatati romani care au emis ipoteza originii Husilor de la Husiti si a intemeierii orasului de catre acestia, au fost B.P. Hasdeu si Ioan Bogdan. Acesta teorie a fost combatuta, intre altii de Melchisedec Stefanescu, Nicolae Iorga, Mihai Costachescu, care au sustinut opinia potrivit careia numele orasului ar deriva de la boierul Hus.

La recensamantul din anul 2009, populatia orasului era de 29.582 locuitori, dintre care 15238 sunt femei si 14344 sunt barbati. Structura dupa etnie este de 29413 romani, 138 rromi, 10 maghiari, 2 germani, 11 evrei si 8 alte etnii.

Structura profesionala a populatiei ocupate este repartizata dupa cum urmeaza: 38,90% lucreaza in industrie, constructie si transporturi; 16,30 % in comert, repararea si intretinerea autovehiculelor, a bunurilor personale si casnice; 12,60 % in agricultura; 3 % in activitati financiare bancare si de asigurari; 8,9 % in invatamant; 5,4 % in sanatate si asistenta sociala; 4,5 % in administratia publica si aparare; 10,4 % alte activitati.

In municipiul Husi numarul somerilor este ridicat, precum si numarul familiilor beneficiare de ajutor social. Populatia locuieste in 9315 locuinte, marea majoritate locuind in apartamente construite din materiale corespunzatoare vietii moderne.

1.2. Obiectul de activitate

Primaria Municipiului Husi reprezinta structura organizatorica importanta in cadrul administratiei publice locale a municipiului, cu atributii esentiale in mobilizarea si repartizarea de fonduri centralizate cu adresare generala (la si de la dispozitia unitatilor administrativ - teritoriale), in scopul satisfacerii unor nevoi la nivelul colectivitatilor publice locale.

Administratia Publica in unitatile administrativ - teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor autonomiei locale, descentralizarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale, al legalitatii si al consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit, conform Legii 215 din 23 aprilie 2001. Indiferent de gradul de autonomie a comunitatii locale, la descentralizarea financiara sunt luate in considerare anumite principii care contribuie la stabilitatea finantelor publice:

- principiul diversitatii;

- principiul echivalentei;

- principiul acceptarii costului descentralizaii;

- principiul redistribuirii si stabilizarii centralizate;

- compensarii fluxurilor financiare dintre colectivitati;

- asigurarii serviciilor sociale vitale;

- accesului echitabil la resursele financiare publice;

- echilibrul financiar.

Autoritatile administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala in Husi sunt: Consiliul Local al municipiului Husi ca autoritate deliberativa si primarul municipiului Husi ca autoritate executiva.

Bibliografie:

1.Stefura, Gabriel A., Procesul bugetar public, Editura Universitatii ,, Alexandru Ioan Cuza " Iasi-2008

2. Mosteanu, Tatiana, Buget si Trezorerie Publica, EDP, Bucuresti, 1997

Legea nr. 500/2002- privind finantele publice

Legea nr. 273/2006- privind finantele publice locale

Legea nr. 571/2003-privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare

Ordonanta guvernului nr. 92/2003-privind codul de procedura fiscala

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.146 din 31 octombrie 2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

http://wwwprimariahusi.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea gestiunii financiare la primaria municipiului Husi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2013
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
71 pagini
Imagini extrase:
71 imagini
Nr cuvinte:
21 261 cuvinte
Nr caractere:
123 404 caractere
Marime:
583.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
primarie, buget, administratie, consiliu de administratie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Prof. univ. dr. Stefura Gabriel
Sus!