Monografie BRD

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Momentul istoric. Evolutie si etape

Banca Romana pentru Dezvoltare s-a infiintat in anul 1923, prin legea Societatii Nationale pentru Credit Industrial ca institutie publica. Potrivit acelui an, 20% din capitalul social era detinut de stat, 30% de BNR, iar restul de 50% revenea unui grup de persoane particulare, printre care si un grup de fosti directori ai Mormorosch Bank & Co, prima banca moderna din Romania.

Pana la cel de-al doilea Razboi Mondial, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a cunoscut o crestere puternica, consolidandu-si prezenta in sectorul industrial si devenind apoi cea mai mare institutie financiara din Romania.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in baza Legii privind nationalizarea din 11 iunie 1948, Societatea Nationala pentru Credit Industrial a fost nationalizata si redenumita Banca de Credit pentru Investitii. In 1957, dupa reorganizarea sistemului financiar, cand s-a introdus o specializare rigida pe sectoare, Bancii de Credit pentru Investitii i s-a oferit o pozitie de monopol in Romania in domeniul asigurarii finantarii pe termen mediu si lung al investitiilor din toate sectoarele industriale, cu exceptia agriculturii si industriei alimentare, fiind redenumita Banca de Investitii.

Majoritatea finantarilor oferite de Banca Mondiala, pe toata aceasta perioada, au fost derulate prin Banca pentru Investitii si in acest mod o parte din angajatii B.R.D. au capatat experienta in analiza proiectelor de investitii prin metode utilizate de organizatiile financiare internationale.

In mediul bancar romanesc, datorita schimbarilor survenite, in cadrul sistemului financiar din Romania au aparut banci moderne, capabile sa raspunda exigentelor in crestere ale clientilor. Printre acestea amintim: Banca Romana de Comert Exterior, Banca de Investitii, Casa de Investitii, Casa de Economii si Consemnatiuni, Banca pentru Agricultura si Industrie Alimentara. In 1990 are loc desfiintarea monopolului de care s-a bucurat fiecare dintre bancile specializate in domeniul propriu de activitate. Una din marile realizari ale acestei perioade a fost si transformarea fostei Banci de Investitii in actuala Banca Romana pentru Dezvoltare, preluandu-i in totalitate activele, pasivele si intregul personal. Infiintata la 1 decembrie 1990, banca nou creata, cu o echipa de conducere omogena si extrem de dinamica, in ciuda unor diferente notabile de varsta sau experienta, a reusit sa depaseasca conditia unei banci strict specializate si sa ajunga in scurt timp in topul bancilor comerciale din Romania, cu un profil bancar nou si o identitate proprie.

1.2. Forma si structura capitalului si a actionariatului

B.R.D. S.A. a fost infiintata ca banca comerciala, sub forma de societate pe actiuni, prin preluarea activelor si pasivelor Bancii de Investitii, si a primit o autorizatie generala de desfasurare a activitatii bancare. In 1997, Guvernul a hotarat sa privatizeze B.R.D. si a numit o Comisie de Privatizare. Privatizarea urma sa se desfasoare in doua etape, in conformitate cu strategia de privatizare aprobata prin HG. nr.428/1998, modificata prin H.G. nr. 169/2000 astfel :in prima etapa: capitalul social urma sa fie majorat, iar 51 % din capitalul majorat urma sa fie vandut prin negocieri directe cu investitori strategici; aproximativ 5 % din capitalul majorat urma sa fie vandut prin negocieri directe catre B.E.R.D. si/sau I.F.C.; 10 % din capitalul social existent urma sa fie vandut angajatilor, conducerii si pensionarilor B.R.D.; iar, a doua etapa: capitalul social detinut de F.P.S. urma sa fie vandut prin oferta publica secundara pe pietele de capital interne si internationale. Aceasta oferta publica, initiata de C.N.V.M. prin autorizatia nr. 258/4 octombrie 2000, s-a desfasurat in perioada 16 octombrie - 15 noiembrie 2000 si a cuprins un numar de 34.357.315 actiuni nominative ordinare detinute de FPS, la pretul de 28.960 lei pentru fiecare actiune (valoarea nominala fiind de 5.000 lei). Cererea de cotare a actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti, a fost depusa iar aprobarea de listare a fost solicitata imediat dupa finalizarea ofertei, acestea fiind cotate efectiv la data de 1 decembrie 2000.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie BRD.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
50 pagini
Imagini extrase:
50 imagini
Nr cuvinte:
17 956 cuvinte
Nr caractere:
98 754 caractere
Marime:
191.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
brd, razboi mondial
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lect. Drd. Dan Chirleșan
Sus!