Modelarea politicilor financiare guvernamentale cu ajutorul modelului IS-LM-BP

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Prezentarea generala a modelului IS - LM 3
1.1 Prezentarea pietei bunurilor si a curbei IS 4
1.2 Prezentarea pietei monetare si a curbei LM 11
1.3 Echilibru conjugat la curbelor IS si LM 15
2. Balanta de plati externe si curba BP 20
3.2 Echilibrul macroeconomic intr-o economie deschisa cu curs de schimb fix 25
3.3 Principalele situatii din economie reflectate de modelul IS-LM-BP 30
Concluzii 34

Extras din proiect:

1. Prezentarea generala a modelului IS - LM

Utilizarea instrumentelor financiare pentru reglarea economiei este rezultatul alegerii bugetare a statului in scopuri economice si sociale si are la baza manifestarea conexiunilor valorice obiective dintre procesele materiale si cele financiar-banesti. Aceasta implica, pe de o parte, mobilizarea veniturilor si, pe de alta parte, realizarea cheltuielilor publice. Pana la jumatatea anilor '30, teoria economica a tratat mai mult problemele alocarii resurselor decat cele privind reglarea conjuncturii prin intermediul finantelor publice. Keynes se demarca de analiza neoclasica si mai ales liberala punand accentul pe somaj, cauzele sale si remediile pe care le pot aplica autoritatile publice. Abordarea keynesista respinge ipoteza flexibilitatii preturilor in economia de piata, neutralitatea monedei, optimalitatea economiei de piata si teoremele economiei bunastarii redistributiei inaintea schimbului. De asemenea, acestea nu descalifica dezechilibrele financiare publice.

Modelul IS-LM este de inspiratie keynesista, dezvoltand conditiile de piata presupuse de Keynes in modelul sau. Modelul IS-LM a fost elaborat in varinta economiei inchise la finele anilor '30 de catre J. Hicks si B. Hansen, iar in varianta economiei deschise in anii '60 de catre R.A. Mundel.

Modelul IS - LM arata legaturile existente intre sectorul bunurilor si serviciilor si sectorul monetar, legatura ce exista intre pietele bunurilor si cea a activelor financiare. In figura 1 este prezentata structura modelului.

Variabilele de baza ce fac legatura dintre piete sunt PIB / PNB si rata dobanzii. Teoria macroeconomica moderna (neokeynesianismul) se fundamenteaza pe modelul IS-LM deoarece acesta ofera un instrument simplu si puternic de analiza a efectelor politicilor fiscale si monetare asupra productiei si a ratei dobanzii.

Deosebirea esentiala fata de modelul lui Keynes este ca modelul IS-LM ia in considerare si piata monetara, astfel ca in determinarea conditiilor de echilibru macroeconomic devin activi factori monetari si, drept urmare, componenta reala si nu cea nominala a factorilor cu exprimare baneasca. Determinarea pe termen scurt a nivelului de activitate se face la fel ca in modelul lui Keynes, exclusiv pe baza factorilor de cerere, iar oferta este presupusa, de asemenea, ca perfect elastica.

Obiectivul modelului IS-LM ramane, ca si la Keynes, precizarea conditiior de echilibru macroeconomic si a efectelor pe care le pot genera politicile economice ( si mai ales componentele lor financiar-monetare) asupra acestui echilibru.

Modelul include doua componente de piata: piata bunurilor si serviciilor - componenta IS si piata monetara - componenta LM. Conditiile de echilibru sunt exprimate prin nivelul de echilibru al venitului si al ratei dobanzii .

In esenta, modelul exprima relatia dintre marimea venitului national si nivelul ratelor dobanzii, asa cum este prezentata in figura 2. Nivelul ratei dobanzii - d este reprezentat pe ordonata, iar marimea venitului national - Y este reprezentata pe abscisa.

Figura 1: Modelul IS-LM

1.1 Prezentarea pietei bunurilor si a curbei IS

Functia IS reprezinta sectorul real al economiei si explica mecanismul sau de func?ionare.Curba IS arata legatura ce exista intre ratele dobanzilor si nivelul outputurilor pentru care cheltuielile planificate egaleaza venitul agregat (PNB,PIB).

Cu alte cuvinte, fiecare punct de pe curba IS arata combina?ia de venit agregat si rate ale dobanzilor pentru care investi?iile planificate sunt egale cu acumularile planificate. Curba IS poate fi determinata atat grafic cat si analitic. Figura 2 ilustreaza deducerea grafica a acesteia utilizandu-se 4 cadrane. In analiza efectuata s-au presupus pre?urile constante si o economie inchisa.Citirea figurilor se efectueaza in sens opus acelor de ceasornic, de la (a) la (d).

Bibliografie:

1. Bacescu M, Bacescu - Carbunaru A. - Macroeconomie intermediara, Editura Universitara Bucuresti, 2004

2. Burda M. si Wyplosz C. - Macroeconomics: a european text, Oxford University Press, 2005

3. Gaftiuc S. - Finante internationale, Bucuresti : Editura Economica , 2000.

4. Ignat I., Pohoata I., Lutac G., Pascariu G. - Economie Politica, Editura Economica, Bucuresti, 2001

5. Nora Chirita, Emil Scarlat, Politica macroeconomica, Ed Economica 1998.

6. Oana Gherghinescu, Politica monetara in Romania-Retrospectiva si perspective-, Ed. Universitaria, Craiova 2002.

7. Roman Angela - Politici monetare, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi, 2009

8. Zapodeanu D. - Politici monetare, Editura Dacia, Cluj, 2002

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelarea politicilor financiare guvernamentale cu ajutorul modelului IS-LM-BP.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
11 322 cuvinte
Nr caractere:
55 326 caractere
Marime:
757.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
politici financiare, guvernamental, macroeconomie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
MASTER FINANŢE ASIGURĂRI
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lect.univ.dr Zugravu Bogda
Sus!