Modelare pe piața financiară

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Compania Antibiotice este cel mai important producator roman de medicamente generice. Portofoliul de peste 120 de medicamente acopera o gama larga de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrata astazi pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfectioase, sistem nervos central si tract digestiv.

Pe piata interna, Antibiotice se diferentiaza ca principal producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza.

In luna decembrie 1955 lua fiinta prima companie farmaceutica din Romania si din sud-estul Europei care producea penicilina. La acea data, compania purta numele de Fabrica Chimica nr. 2 Iasi. Patru ani mai tarziu, intra in functiune sectia de fabricatie a streptomicinei.

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substantelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina). Antibiotice devine in aceasta perioada singurul producator de produse sterile pentru uz parenteral din Romania.

In anii '80 Antibiotice exporta deja 50% din productia realizata. In aceeasi perioada au fost inregistrate 44 de brevete de inventii in domeniul farmaceutic si au fost aplicate in procesul de fabricatie circa 600 de inovatii tehnologice.

Ca urmare a modificarilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei reorienteaza productia de medicamente. In portofoliul firmei, produsele finite castiga astfel locul principal, substantele active fabricate in aceasta perioada fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice.

Se fac investitii majore de peste opt milioane de euro in scopul retehnologizarii si achizitiei de echipamente moderne si competitive. Antibiotice urca in topul primilor cinci producatori mondiali de penicilina si derivati de penicilina.

Compania implementeaza incepand cu 1997, un sistem performant de asigurare a calitatii ce implica controlul strict al proceselor de fabricatie. Evolutia financiara ascendenta a determinat ca firma sa inregistreze o performanta notabila: cotarea la Bursa de Valori din Bucuresti.

Investitiile continua in cercetare, in instruirea oamenilor, in calitate. In ultimii cinci ani de activitate, nivelul profitului brut a ajuns la 5,2 milioane de euro, cu 173% mai mare decat nivelul atins in anul 2000.

In 2005 Antibiotice lanseaza o noua identitate de brand corporatist, odata cu aniversarea a 50 de ani de activitate.

Sistemul de Management al Calitatii la Antibiotice este certificat ISO 9001:2000 pentru domeniul fabricatiei de produse farmaceutice de catre LLOYD'S REGISTER QUALITY ASSURANCE.

Compania Antibiotice a obtinut recunoasterea implementarii Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sanatate si securitate in munca) .

In prezent conform ultimului raport Cegedim, Antibiotice ocupa locul al noualea in randul producatorilor autohtoni de medicamente, cu o cota de piata de 2,8 % din punct de vedere valoric.

Antibiotice este unul dintre cei mai importanti exportatori romani de medicamente, produsele sale fiind distribuite in peste 40 de tari ale lumii. In 2008, compania numara peste 45 de parteneriate externe, fiind in continuare preocupata de extinderea pe noi piete de desfacere din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa, Asia si Statele CSI.

Rezultatele acestor activitati se reflecta in lansarea pe piata a unor produse de inalta valoare terapeutica.

De peste jumatate de secol, Antibiotice aduce romanilor increderea in insanatosire fabricand medicamente valoroase, sigure si accesibile. Impartasind cu medicii si farmacistii spiritul hipocratic care indruma din totdeauna ingrijirea sanatatii, specialistii companiei sunt preocupati in permanenta sa demonstreze ca un medicament mai bun nu e neaparat unul mai scump.

Portofoliul de produse al companiei Antibiotice cuprinde peste 120 de medicamente de uz uman, medicamente de uz veterinar, substante active si biofertilizatori. Intre acestea se numara atat produse traditionale, precum Ranitidina, Piafen, Clafen, Paracetamol, Hemorzon, precum si produse farmaceutice valoroase terapeutic, introduse recent in portofoliu, precum Sinopril, Cefort, Ampiplus, Bisotens.

In prezent, compania Antibiotice detine 130 de marci inregistrate in sistemul national, la OSIM si 20 de marci internationale inregistrate in peste 45 de state ale lumii.

Investitiile in cercetare, calitate precum si in modernizarea tehnologiilor si a spatiilor de lucru au facut din Antibiotice o companie profitabila, dinamica, cu o crestere economica sanatoasa. In ultimii 7 ani de activitate, nivelul profitului net a ajuns la 32 milioane de lei, de 5 ori mai mare decat nivelul atins in anul 2001.

Evolutia ascendenta a indicatorilor financiari ai Antibiotice este evidentiata de rezultatele financiare ale anului 2007, care releva o crestere a profitului brut la 37 milioane lei, cu 22% mai mare fata de anul precedent. Cifra de afaceri a companiei a inregistrat, de asemenea, o majorare cu circa 17% fata de anul 2006, ajungand in anul 2007 la 230 milioane lei.

Imbunatatirea performantelor se reflecta si in evolutia pretului actiunilor la Bursa de Valori. In prezent, pretul mediu al unei actiuni Antibiotice este de circa 13 ori mai mare decat valoarea medie inregistrata in urma cu 7 ani.

Acest fapt a condus la o crestere importanta a nivelului capitalizarii bursiere pentru ultimii ani. La finele anului 2007, valoarea capitalizarii bursiere era de 264 milioane Euro, de aproape 80 de ori mai mare decat valoarea capitalizarii bursiere inregistrata la finele anului 2000.

Bibliografie:

1. Anghelache G., Bursa si piata extrabursiera, Editura Economica, Bucuresti, 2000;

2. Anghelache G., Piete de capital si tranzactii bursiere - Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1996;

3. C.Cazacu, S. Cerna, Subscriptia publica internationala de actiuni si obligatiuni, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2000;

4. Dalina Dumitrescu, Victor Dragota, Anamaria Ciobanu, Evaluarea intreprinderii, Editia a II-a, Editura Economica, Bucuresti, 2002;

5. M. Ion, D. Purdea, Investitii mobiliare: actiuni, obligatiuni, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001;

6. Moisa Altar, Inginerie Financiara-sinteza, Editura Academia de studii economice, Bucuresti, 2002;

7. Prof.univ.dr.Vasile ROBU; Lect.univ.dr.Ion ANGHEL; Lect.univ.drd.Claudia SERBAN; Lect.univ.drd.Daniela TUTUI, Evaluarea intreprinderii, Editura ASE;

8. R. Zipf, Baroga C., Piata obligatiunilor, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2003.

9. http://www.bvb.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelare pe piata financiara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 953 cuvinte
Nr caractere:
47 447 caractere
Marime:
172.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
piata financiara, burse, actiuni economice
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Silviu Gabriel
Sus!