Managementul Datoriei Publice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Managementul datoriei publice consta in stabilirea unei strategii de gestiune a datoriei statului capabila sa mobilizeze sumele necesare finantarii, de a realiza obiectivele de risc si de cost stabilite de catre autoritati, precum si celelalte obiective fixate de acestea, cum ar fi dezvoltarea si mentinerea unei piete a titlurilor de stat performante.

In contextul mai larg al politicilor economice nationale, statele trebuie sa vegheze ca atat nivelul, cat si ritmul de crestere al datoriei publice sa fie sustenabile, iar serviciul datoriei publice sa poata fi asigurat in diverse situatii respectand obiectivele de cost si de risc. Este necesara, de asemenea, mentinerea indatorarii sectorului public pe o traiectorie viabila, precum si punerea in practica a unei strategii credibila de reducere a nivelului datoriei, daca acesta este excesiv.

Datoria publica trebuie structurata adecvat in ceea ce priveste ratele dobanzii, scadentele si moneda in care sunt contractate imprumuturile. O slaba structurare, referitor la elementele prezentate mai sus, precum si existenta unui nivel ridicat al garantiilor acordate de Guvern, imprumuturile contractate de institutiile publice sau de agentii economici privati, au constituit factori ce au contribuit la declansarea sau propagarea crizelor economice. De exemplu, crizele au fost declansate deseori de strategii care au privilegiat excesiv reducerile de costuri ale imprumuturilor, concretizate prin imprumuturi pe termen scurt sau cu o rata variabila a dobanzii. Acestea expun bugetul de stat unui risc grav daca, in momentul refinantarii, conditiile pietei se modifica nefavorabil. Tarile sunt uneori expuse socurilor inregistrate de balantele de plati ca urmare a unor schimbari nefavorabile in preturile relative ale exporturilor si importurilor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Datoriei Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 154 cuvinte
Nr caractere:
12 206 caractere
Marime:
16.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
management, datorie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!