Istoria banilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Piata monetara impreuna cu pietele de capital si valutara (financiara) reprezinta economia simbolica si opozitia cu pietele factorilor de productie si a bunurilor de consum care formeaza economia reala. Ca pe oricare alt segment de piata si pe piata monetara se manifesta cele trei puncte obiective: cererea, oferta si pretul fara de care nu se poate vorbi de o piata in adevaratul sens al cuvantului.

Mecanismul emisiunii monetare este supus unor factori:

- necesitatea permanenta de numerar pentru plata salariilor, pensiilor

- necesitatea de creditare a activitatilor economice

- imprumuturile necesare acperirii deficitului bugetar

- imprumuturile pentru plata datoriei externe

- procesele inflationiste care duc la deprecierea si devalorizarea monetara

Marimea si structura masei monetare este influentata in mare masura de inovatiile financiare, mai ales ca o data cu dezvoltarea lor de prin anul 1970, care au pus in evidenta noi active financiare, ce au determinat o crestere a cererii titlurilor de valoare, modificare a comportamentului publicului in materie de plasamente si dezvoltarea pietelor financiare.

Una dintre cele mai eficiente inovatii financiare o reprezinta EFT-ul care a aparut in anii 1960-1970 si care a contribuit la crearea unor legaturi atat intre banci si clienti ai acestora, cat si intre banci atat pe plan national cat si international. Cateva dintre operatiunile si procedeele EFT sunt procedeul SWIFT, care a inlocuit modul traditional de transfer al fondurilor si anume prin posta, acest lucru fiind datorat nivelului tehnologiei din acea perioada, care nu permitea prea multe. Reteaua SWIFT este accesibila non stop prin linii telefonice speciale cu partenerii de retea iar mesajele asigura trei tipuri de operatiuni: transferuri de credit prin ordine de plata care sunt cele mai numeroase, confirmari de schimb valutar si tranzactii cu titluri. Mesajele SWIFT sunt clasificate in 9 categorii si anume platile si cecurile clientului, transfer al unei institutii financiare, piata trezozeriei - schimb valutar, piete de valori imobiliare, metale pretioase, credite documentare si garantii, cecuri de calatorii, managementul numerarului si statutul clientului.Prin reteaua SWIFT se fac si transferurile on-line internationale sau locale.

Introducerea monedei unice euro a determinat si adoptarea unui procedeu unic de plati intre tarile din zona euro, care a fost proiectat sa raspunda cerintelor de politica monetara ale Bancii Centrale Europene si care sa fie conectat la sistemele nationale de plati din tarile membre.

Acest procedeu este cunoscut sub numele de TARGET (Transeuropean Automated Real-Time Gross-Settelment Express Transfer) si are ca scop sa asigure efectuarea platilor intre bancile centrale europene, pe baza bruta si in timp real, indiferent de sistemul folosit in fiecare tara si minimizarea riscului de neplata pana aproape la disparitie. TARGET este coordonat de Banca Centrala Europeana, aceasta dispunand doar de un sistem de control asupra procedeului, care asigura inchiderea zilei intr-o pozitie finala si irevocabila. Rolul principal il detin bancile centrale nationale, care preiau mesajele de plata ale participantilor interni si le transmit ceea ce solicita acestea, numai in limita fondurilor disponibile ale acestora si a facilitatilor de crediatre acordate. Participantii directi la transfer sunt bancile si institutiile de credit interne. Criteriile de admitere ale participantilor directi sunt capacitatea financiara adecvata a institutei, infrastructura tehnica necesara potrivit nivelului standard, numarul minim de tranzactii si aprobarea bancii central. Procedeaul administreaza numai plati de valoare mare, cum ar fi plati direct conectate cu operatiunile bancilor centrale din eurosistem, decontarea soldurilor pentru sistemele de plati de valori mari, plati interbancare si comerciale.

Transferurile rapide de fonduri au patruns si in sfera platilor de mica valoare conducand la aparitia mai multor modalitati

Toate aceste inovatii financiare au avut loc datorita dezvoltarii noilor tehnologii care a inceput sa fie progresiva o data cu revolutia industriala. Cu alte cuvinte finantarea acestor tehnologii din ce in ce mai avansate, a dus la o crestere a marimii si structurii masei monetare prin aparitia unor noi elemente in cadrul acesteia, precum cele mentionate anterior.

Pietele financiare contemporane se afla intr-o continua transformare, aceasta datorita pe de o parte de existenta unei concurente tot mai dure pe piata, si pe de alta parte de reglementarile, in fata carora reactia ,,de aparare" a pietei tine si de inovatia financiara: apar noi instrumente financiare, noi segmente de piata sau noi organisme financiare, mai adecvate noului context, care raspund mai bine nevoilor investitorilor in noile tehnologii si nu numai.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria banilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
826 cuvinte
Nr caractere:
4 291 caractere
Marime:
16.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Istoria banilor, Moneda
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!