Instruirea organizațională

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cariera este un aspect important al vietii unui om si cuprinde mai multe stadii: exploatarea, stabilizarea ; avansarea si mentinerea, finalul carierei. O cariera de succes este conditionata si de implicarea conducerii organizatiei prin departamentul de resurse umane in planificarea carierei, consilierea individului. Este de dorit ca initierea proaspetilor angajati sa fie facuta de un mentor din cadrul organizatiei, o persoana care este responsabila si care cunoaste mersul lucrurilor in corporatie ii va ajuta sa se integreze si sa faca fata eventualelor probleme. In orice organizatie managerii se confrunta cu o serie de probleme privind dezvoltarea carierelor angajatilor. Planificarea fiecarei cariere este o alta responsabilitate a managementului si inseamna a dezvolta si implementa programe care trebuie sa fie compatibile cu specificul afacerii, cu structura organizatiei si cu aspiratiile angajatilor.

Fata de managementul carierei, instruirea reprezinta un motivator pentru evolutia in cariera, dar si un suport practic pentru a face acest lucru. Este evident faptul ca avem de-a face cu o componenta complexa si multidimensionata a managementului resurselor umane. Modul in care este gandit programul de training vine in sprijinul integrarii profesionale si sociale a noilor angajati. Astfel, ea poate fi gandita impreuna cu procesul de recrutare atunci cand, in functie de politicile de personal adoptate, organizatiile selecteaza pentru posturile vacante personae care au abilitatile si cunostintele necesare indeplinirii in conditii de perforamanta a responsabilitatilor postului sau, dimpotriva, angajeaza persoane cu un bun potential, care trebuie insa instruite pentru a atinge obiectivele propuse.Exista si situatii de mijloc intre cele doua ipostaze cand este necesara instruirea, in anumite arii teoretice sau comportamentale, in functie de rezultatele analizei de nevoi, realizata initial. Mai mult, se prezinta si cazuri in care persoanele competente, ce si-au dovedit eficienta, sunt promovate in cadrul organizatiei in functii noi, functii in care vor avea nevoie de noi cunostinte si deprinderi. Deficientele evidentiate prin evaluarea performantelor angajatilor se remediaza tot in cadrul programelor de instruire organizationala.

La nivelul unei definitii, putem afirma ca instruirea si formarea profesionala in cadrul organizatiei presupun un ,,proces sistematic de schimbare a comportamentului, cunostintelor si motivatiei angajatilor existenti in scopul imbunatatirii echilibrului intre caracteristicile angajatului si cerintele locului de munca." Ea se poate circumscrie obiectivelor urmatoare: actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca, obtinerea de noi calificari profesionale pentru perfectionarea pregatirii profesionale de baza, dobandirea unor cunostinte avansate privitoare la metode si procedee moderne de lucru, adaptarea angajatului la cerintele postului si ale locului de munca, promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.

Dupa cum se observa din definitie, instruirea in organizatii este un proces planificat care are drept scop modificarea a trei categorii psihologice- atitudini, cunostinte, abilitati/ aptitudini/ capacitati- cu scopul clar de a atinge performante inalte intr-o activitate sau gama de activitati. Intr-o activitate de munca, scopul este de a dezvolta comportamentul individual astfel incat sa fie satisfacute nevoile curente de competenta ale personalului organizatiei. Training-ul difera de ceea ce numim educatie pentru ca el tinde sa fie in mai mare masura particularizat tipului de munca ce trebuie facuta, fiind mai orientat spre instrumente si tehnici si mai putin pe fundatia generala a cunoasterii. El reprezinta un set planificat de experiente orientat spre un numar de caracteristici ale angajatilor necesare la locul de munca.

Pentru ca programele de instruire sa aiba eficacitate este util sa fie integrate in politica generala a firmei in domeniu si sa fie precedate de o evaluare a posturilor si persoanelor care le ocupa din punct de vedere al compatibilitatii cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor necesare si detinute.

Planificarea instruirii

Termenul de antrenorat (coaching) este preluat din sport, unde antrenorul are rolul de a urmari munca sportivului, de a-i evalua performantele in timpul competitiei, de a-i elimina pe cei care nu se descurca, de a le oferi instructiuni si de a-i reintroduce in joc. Performanta este revizuita la sfarsitul competitiei, proces

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Instruirea Organizationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 632 cuvinte
Nr caractere:
33 055 caractere
Marime:
41.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
abilitati, cunostinte, eficacitate
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!