Instituții financiar bancare internaționale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Banca Europeana de Investitii (BEI), institutia finantatoare a Uniunii Europene (UE), a fost creata in anul 1958 prin Tratatul de la Roma. BEI are personalitate juridica si autonomie financiara.

Structura si organizarea:

Actionarii bancii sunt statele membre ale Uniunii Europene. Contributia fiecarui stat membru la capitalul bancii este calculata in functie de PIB.

Principalul organism de conducere al bancii este Consiliul Guvernatorilor, format din ministrii desemnati de fiecare dintre statele membre (25 membri), de regula ministrii de finante.

Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital. De asemenea, numeste membrii Consiliului Directorilor, ai Comitetului de Management si ai Comitetului de Audit.

Consiliul Directorilor este compus din 26 de directori si 16 membri supleanti numiti de catre Consiliul Guvernatorilor. Statele membre desemneaza 25 de directori si 15 membri supleanti iar Comisia Europeana este reprezentata printr-un director si un membru supleant. In acelasi timp, Consiliul poate coopta pana la 6 experti (3 directori si 3 supleanti), fara drept de vot.

Comitetul de Management, organ executiv colegial, controleaza toate operatiunile curente; face recomandari Directorilor cu privire la hotararile pe care urmeaza sa le adopte si raspunde de aplicarea acestora. Presedintele Bancii sau, in absenta sa, unul dintre Vice-Presedinti, conduce sedintele Comitetului de Management.

Incepand cu 1 mai 2004, deciziile au fost luate cu o majoritate compusa din cel putin o treime a membrilor cu drept de vot si reprezentand cel putin 50% din capitalul subscris.

Comitetul de Audit verifica operatiunile si contabilitatea Bancii, pe baza activitatii desfasurate atat de organele interne de control si audit cat si de auditorii externi.

Bibliografie:

Directia Politici UE, 23 iunie 2006

Sursa: Comisia Europeana

Situl web oficial al Uniunii Europene

UE IN ROM

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii financiar bancare internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 916 cuvinte
Nr caractere:
16 966 caractere
Marime:
26.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
banca, institutie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!