Forme ale Taxelor Vamale și Impactul Lor asupra Relațiilor Economice Internaționale

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1 Caracterizarea generala a taxelor vamale /2
1.1 Scurt istoric /2
1.2 Trasaturile taxelor vamale /4
1.3 Clasificarea taxelor vamale /6
1.4 Taxele vamale practicate in Romania /9



2. Efecte ale practicarii taxelor vamale in relatiile economice
internationale/11
2.1 Efecte generale ale aplicarii taxelor vamale /11
2.2 Utilizarea taxelor vamale pe plan internacional/11

Extras din proiect:

1. Caracterizarea generala a taxelor vamale

1.1 Scurt istoric

Numeroase documente istorice au atestat de-a lungul timpului existenta si dezvoltarea impunerilor vamale precum si aparitia unui regim vamal. Astfel, existau taxe care se incasau la frontiere pentru orice fel de marfa, la trecerea mijloacelor de transport prin centrele urbane, cu prilejul vanzarii lor si la iesirea din tara.

Intr-o anumita perioada de timp, taxele vamale au constituit aproape sursa principala de venituri in bani si marfuri a domniilor, deoarece se aplicau pe toate marfurile importate, exportate si in tranzit. Regimul taxelor vamale a fost fixat prin conventii, tratate sau privilegii comerciale incheiate de domnii tarilor romane cu sefii statelor cu care aveau relatii comerciale precum si cu anumite centre comerciale straine sau asociatii de negustori. Pentru unele categorii de marfuri, se acorda reducere de vami, pentru altele se platea mai mult. Pana in a doua jumatate a secolului XVI-lea, politica vamala s-a caracterizat prin existenta unor taxe uniforme.

Valoarea vamala nu coincidea cu cea reala, ci reprezenta o valoare stabilita uneori prin cutuma, alteori prin conventia ad-hoc intervenita intre vamesi si negustori.Taxele vamale se plateau fie in bani, fie in natura, o cota parte din marfurile supuse vamuirii. Plata vamii nu constituia o obligatie generala si fara exceptii. De la impunerile vamale existau derogari prevazute in mod oficial.Dreptul de a organiza si percepe taxele vamale era exercitat direct de catre rege, voievod, principe sau concesionat in favoarea unor orase sau persoane fizice: nobili, negustori indigeni ori straini. Concesionarii plateau arenda direct suveranului sau negustorilor care, avansand fondurile de care acesta avea nevoie, le putea recupera direct de la concesionari.

In conditiile diversificarii fluxurilor internationale de materii prime, produse, servicii economice, ale necesitatii racordarii economiei nationale la fluxurile economice mondiale, taxele vamale nu constituiau o forma ideala de impunere. Utilizarea acestora in scopul asigurarii unei protectii temoporare a productiei industriale in recesiune, constituia o necesitate, intrucat costurile de restructurare rapida a economiei erau dificil de finantat. Pentru a asigura timpul necesar, luarii unor decizii structurale, care sa contribuie la redresarea agentilor economici, se impunea protectia economiei.Demararea liberalizarii preturilor si a schimburilor comerciale, alaturi de reforma cursului de schimb, a necesitat reforma structurii diversificate a taxlor vamale. Acestea au fost ajustate in mod progresiv. Politica vamala a trebuit sa armonizeze trei restrictii contradictorii. Acestea influentau asupra tratamentului fiscal al schimburilor economice externe si aspura economiei romanesti.

Bibliografie:

Finante publice:sinteze,aplicatii,teste-grila,Dan Moraru,Mihai Nedelcu,Cristina Stanescu,Oana Preda,editura Economic 2007,Bucuresti

Finante publice,Iulian Vacarel,editura Didactica si Petagogica 2007,ed a.4.,Bucuresti.

Finantele publice ale Romaniei,Pavel Belean,Gabriel Anghelache,Lucia Risti,Alina Ginguta,editura Economica 2007,ed a.3. revizuita,Bucuresti.

Finante publice:note de curs si aplicatii pentru seminar,coord.:Tatiana Mosteanu,Delia Catarama,Andreea Stoian,Iulian Brasoveanu,Emilian Miricescu,editura Universitara 2005,ed a.2. revizuita,Bucuresti.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Forme ale Taxelor Vamale si Impactul Lor asupra Relatiilor Economice Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 812 cuvinte
Nr caractere:
25 754 caractere
Marime:
68.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, vama
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!