Finanțe publice și instituții financiare europene

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.1. Conceptul de finante publice
1.2. Evolutia finantelor publice
1.3. Continutul economic al finantelor publice
1.4. Functiile finantelor publice
1.4.1. Functia de repartitie
1.4.2. Functia de control

Extras din proiect:

Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in dimensiunile si distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cat si in modul concret de realizare a acestui proces. Existenta finantelor publice este indisolubil legata de existenta statului, care are de indeplinit functii si sarcini importante in ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, apararea independentei si suveranitatii tarii.

In procesul procurarii si repartizarii resurselor financiare necesare statului pentru a-si indeplinii functiile si sarcinile sale, se formeaza anumite relatii sociale, de natura economica, care exprima modul de repartizare a unei parti din P.I.B. intre diverse categorii sociale. Aceste relatii se concretizeaza in transferuri banesti de la agenti economici, institutii si persoane fizice la bugetul statului, de la bugetul de stat catre agentii economici, intre institutii si chiar in interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizarii diferitelor fonduri. De aceea, exista o deosebire clara intre finantele publice si cele particulare, astfel:

- finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, imprumuturile, datoria statului, unitatilor administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public;

- finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentilor economici, bancilor, societatilor de asigurare private.

Intre finantele publice si cele private exista unele asemanari, dar si deosebiri, asa cum rezulta din tabelul nr. 1.1.

Tabelul nr. 1.1.

Asemanari si deosebiri intre finantele publice si cele private

ASEMANARI INTRE FINANTELE PUBLICE SI CELE PRIVATE:

Atat finantele publice, cat si cele private se confrunta cu probleme de echilibru financiar.

DEOSEBIRI INTRE FINANTELE PUBLICE SI CELE PRIVATE:

FINANTELE PUBLICE FINANTELE PRIVATE

Resursele necesare realizarii functiilor si sarcinilor statului se procura de la persoane fizice si juridice prin masuri de constrangere in principal si intr-o proportie mai mica pe baze contractuale.

Prelevarea unei parti din venitul persoanelor fizice si juridice la bugetul statului are caracter obligatoriu, fara contraprestatie si este nerambursabila. Resursele necesare realizarii functiilor si sarcinilor intreprinderii private se procura de la persoane fizice si juridice in principal pe baze contractuale.

Intreprinderile private, pentru completarea resurselor proprii, isi procura resursele financiare de pe piata, pe baze contractuale, in conditiile rezultate din confruntarea cererii si ofertei de capital de imprumut.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice si Institutii Financiare Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
66 pagini
Imagini extrase:
66 imagini
Nr cuvinte:
31 819 cuvinte
Nr caractere:
177 529 caractere
Marime:
131.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
institutii, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!