Finanțe publice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Argument pag 3
2. Finantele publice
2.1. Conceptul de finante publice pag 4
2.2. Evolutia conceptiilor despre finante publice pag 6
2.3. Caracterul istoric pag 8
3. Continutul economic, functiile si rolul finantelor publice
3.1. Continutul economic pag 12
3.2.Functiile pag 15
3.2.1. Functia de repartitie pag 15
3.2.2. Functia de control pag 20
4. Rolul finantelor publice pag 25
4.1. Coordonate ale rolului finantelor publice in Romania pag 27
5. Obiective urmarite prin folosirea finantelor publice si efectele
acestora pag 29
6.Conceptii privind rolul si functiile finantelor publice pag 29
7. Studiu de caz pag 31
8. Bibliografie pag 36

Extras din proiect:

Finantele reprezinta un domeniu de maxim interes al societatii in care traim. Finantele publice sunt partea finantelor ce se ocupa cu modul de gestionare a banului public.Dupa cum observam si in economia romaneasca, aceasta gestionare a banului public ne afecteaza, mai mult sau mai putin, pe toti contribuabilii romani.

Finantele privite numai ca relatii social economice exprimate in forma baneasca nu trebuie sa fie confundate cu stiinta finantelor.

Exista o diversitate de opinii cu privire la raporturile dintre stiinta finantelor si alte stiinte.Unii economisti considera ca stiinta finantelor este o parte a economiei politice (sub aspect material)dar si o parte din stiintele politice (sub aspect formal); altii considera ca este o ramura a dreptului public.

Daca se analizeaza cu atentie relatiile, instrumentele, metodele, institutiile si reglementarile financiare observam ca finantele publice sunt o disciplina de granita deoarece are raporturi cu socialul, dreptul si cu politicul.

Finantele costituie o ramura a stiintelor economice care studiaza relatiile economice ce apar in procesul de constituire si repartizare a fondurilor financiare publice; modalitatile de asezare si percepere a impozitelor, taxelor; metodele de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice pe obiective, pe beneficiari; dezbaterea, adaptarea, executarea si incheierea bugetului public; plasarea si rambursarea imprumuturilor de stat, gestionarea datoriei publice.

Dintr-o alta perspectiva, finantele au legaturi cu dreptul administrativ si cu cel constitutional deoarece pentru a fi instituite diverse prelevari de resurse banesti de la persoane fizice si juridice trebuie sa existe o lege care sa le instituie, pentru a se repartiza fonduri publice pe beneficiari trebuie sa existe acte ale puterii legiuitoare sau executive, pentru intocmirea, aprobarea, executarea, incheierea, controlul bugetar public trebuie sa existe reglementari speciale(de exemplu, legea bugetului de stat).

Si intre finante si sfera politicului exista raporturi deoarece se stie ca partidele aflate la putere definesc coordonatele politicii financiare in cadrul programelor de guvernare.

Principale domenii in care se manifesta politica financiara sunt: domeniul resurselor financiare publice, al cheltuielilor publice, al creditului bancar, al asigurarilor de bunuri, persoane, raspundere civila.

Pentru punerea in practica a acestor coordonate, autoritatile publice utilizeaza parghii economice si financiare (impozite, taxe, subventii, alocatii bugetare, imprumuturi)intervenindu-se astfel in domeniul social, economic, politic.

Din cele prezentate mai sus, putem concluziona ca stiinta finantelor isi are originea, izvoarele in principiile generale ale economiei, politicii, dreptului.

2.1. Conceptul de finante publice

Utilizarea notiunii de finante, cu un sens apropiat celui atribuit in prezent finantelor publice, este semnalata cu circa 5-6 secole in urma si se apreciaza ca este de origine latina.Astfel, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea se foloseau expresiile "finatio", "financias" sau "financia pecuniaria" cu sensul de "plata in bani".Se apreciaza, in literatura de specialitate, ca aceste expresii deriva de la "finis" care avea sensul de "termen de plata".In Franta, in secolul al XV-lea, se foloseau expresiile: "hommes de finances" sau "financiers", pentru a desemna arendasii de impozite sau persoanele care incasau impozitele regelui; "finance" care insemna o suma de bani, dar mai ales un venit al statului "finances" care insemna intregul patrimoniu la statului. In limba germana, intre secolele al XV-lea si al XVII-lea, s-au folosit expresiile: "Finantz", care insemna plata in bani, si "Finantzer" care desemna camatarul.Notiunea de finante a capatat un sens foarte larg in timp, extinzandu-si sfera de cuprindere si asupra bugetului statului, creditului, operatiunilor bancare si de bursa, relatiilor cambiale etc,adica atat asupra resurselor cat si asupra relatiilor si operatiunilor banesti. Chiar si in prezent notiunea de finante este confundata frecvent cu aceea de bani, venituri in bani, resurse banesti, creante si obligatii de plata in bani, indiferent de subiectul acestora. Ceea ce se poate deduce insa este mobilizarea de resurse banesti, mai ales cu titlul definitiv, nerambursabil, dar si cu titlul rambursabil, la dispozitia unor autoritati publice, care puteau fi folosite intr-o anumita masura si la satisfacerea unor nevoi colective.

Definirea finantelor publice

Necesitatea si importanta finantelor publice pentru viata economico-sociala a statelor contemporane au generat o intreaga literatura financiara, cu concepte, caracterizari si explicatii mai mult sau mai putin apropiate.

Mai cunoscute in tara noastra sunt opiniile economistilor francezi.Astfel, de exemplu, finantele publice sunt definite ca "mijloc prin care persoanele publice - statul,comunele, institutiile etc-isi procura resursele necesare activitatii lor",sau ca operatiuni financiare determinate de aceeasi necesitate a procurarii de catre stat si celelalte colectivitati publice a fondurilor banesti destinate activitatilor;exista cheltuieli publice care trebuie acoperite, in acest scop, trebuie stabilit cine sa le suporte si in ce proportii;in acest sens este de importanta decisiva actul de repartitie a sarcinilor banesti publice intre cetateni.

Un punct de vedere apropiat a fost exprimat si in literatura econonmica romaneasca;s-a sustinut, de pilda, ca statul si celelalte organizatii publice sunt si subiecte financiare si ca, in aceasta calitate, ele desfasoara o economie financiara, care este activitatea de procurare si intrebuintare de mijloace banesti pentru acoperirea cheltuielilor colective.Componentele principale ale economiei financiare a statului sunt: bugetul, cheltuielile publice, impozitele si imprumuturile de stat. Statul, respectiv organele sale centrale si locale sunt atat entitati de autoritate publica exercitata in interesul comun al cetatenilor, cat si entitati economice, in sensul ca intretinerea si functionarea lor genereaza un consum de valori materiale si banesti, in care scop sunt necesare operatiuni financiare sau actiuni de economie financiara, care, in concordanta cu denumirea lor, sunt acte, operatiuni, mijloace sau procedee de procurare sau constituire si de intrebiuntare a fondurilor banesti destinate activitatii statului si celorlalte activitati publice.

Conceptul de finante publice fundamentat pe necesitatea operatiunilo financiare sau a economiei financiare a devenit traditional in statele cu economie concurentiala,dar au fost expuse si o serie de caracterizari cu ajutorul unor elemente complementare.Se arata, astfel, ca o conditie esentiala a actelorsi operatiunilor financiare este ca aceasta sa se aplice intr-un regim de drept, avand in vedere ca in statele moderne, alaturi de finantele publice, exista si finante private. Aceasta realitate demonstreaza ca necesitatea fondurilor banesti priveste deopotriva viata privata si viata publica, cu aprecierea ca motivele, mijloacele si efectele finantelor publice sunt cu totul diferite de cele ale finantelor private.

Diferit de conceptul occidental

Bibliografie:

I. Vacarel - Finante publice, Editura Didactica si Pedagogica,

1999 ;

2. I Vacarel - Finantele publice. Teorie si practica. Editura

stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981 ;

3. Maurice Duverger - Institution financieres. Coll Themis, Presses Universitaires de France, Paris, 1956 ;

4. Pierre Lalumiere - Les finances publiques. Librairie Armand Colin, Paris, 1970,

5. Richard Musgrave si Peggy Musgrave - Public Finance in

Theory and Practice, Fourth Edition, Me Graw - Hill Book Company,

NewYork, St.Louis, San Francisco etc., 1984 ;

6. I.Vacarel - Probleme ale teoriei finantelor. Editura Stiintifica

Bucuresti, 1963, Gh.Bistriceanu - Finantele Republicii

Socialiste Romania, E.D.P., Bucuresti, 1973, N.N.Constantinescu Economia politica a socialismului, editia a Ill-a, revazuta ED.P., Bucuresti, 1976.

7. Constantin Ciurlau, Mihai Aristotel Ungureanu - Finante

generale, U.T.P., 1995 ;

8. Mihai Aristotel Ungureanu - Finante Publice, Ed. Conphys,

Universitatea "Constantin Brancoveanu", Rm. Valcea, 1998 ;

9. Mihai Aristotel Ungureanu (coordonator) - Finante Publice, Ed. Independenta Economica, Rm. Valcea, 2000 ;

10. G.Jeze, Cours de finances publiques, Ed. M. Giard, Paris 1929.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finante Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
13 351 cuvinte
Nr caractere:
83 966 caractere
Marime:
43.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
credite, capital, fonduri
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!