Extinderea zonei euro

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Preconditii pentru aderarea la zona euro 2
1.1. Criterii de convergenta nominala 4
1.2. Analiza indeplinirii criteriilor de convergenta nominala de catre state candidate la zona euro 7
2. Pericole de extindere a zonei euro 9
3. Zona euro in contextul crizei financiare actuale 11
Concluzii 14
Bibliografie 16

Extras din proiect:

Incepand cu 1 ianuarie 1999, intreaga lume asista la unul dintre cele mai ambitioase proiecte economice din istoria moderna. Este data la care s-a realizat trecerea spre etapa finala a Uniunii Economice si Monetare, prin introducerea monedei unice europene, euro. Acest eveniment inseamna mai mult decat eliminarea monedelor nationale si inlocuirea lor cu o moneda care va circula in toate aceste tari. Procesul are consecinte majore pentru relatiile monetare internationale si pentru Sistemul Monetar International. Implicatiile vizeaza nu numai statele membre ale Uniunii Europene, ci si restul lumii.

Moneda joaca un rol esential in functionarea economiilor moderne, ca masura a valorii, ca mijloc de plata, ca mijloc de conservare a valorii. Euro indeplineste in prezent aceste functii pentru cea mai mare zona cu moneda unica realizata vreodata.

Dificultatile unui proiect atat de ambitios au necesitat o foarte atenta pregatire. Punerea efectiva in circulatie a monedei a fost precedata de trei etape distincte, stabilite in Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Economice prin care s-a urmaarit realizarea convergentei economice a statelor membre si crearea Bancii Centrale Europene. Criteriile de convergenta referitoare la rata dobanzii, stabilitatea preturilor, limitarea deficitelor bugetare, ale guvernelor, limitarea datoriilor guvernamentale totale au avut scopul de a responsabilza tarile membre in vederea aplicarii unei singure politici monetare. Includerea unei tari cu o inflatie ridicata, cu rate foarte mari ale dobanzii sau cu un deficit bugetar important ar alerta pietele financiare, care ar considera ca euro este un proiect instabil si riscant si ar submina posibilitatea de realizare a unui singur set de de dobanzi pentru intreaga zona .

Zona euro se refera la cele 17 tari din Uniunea Europeana care au adoptat euro ca moneda unica. Cele 17 tari membre sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe langa acestea, 4 "micro-state", prin acordurile monetare incheiate cu vecinii lor, sunt si ele atasate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino si Vatican.

Conform criteriilor de aderare la UE, tarile candidate trebuie sa demonstreze ca "sunt capabile sa isi asume obligatiile de membru, inclusiv aderarea la idealurile uniunii politice, economice si monetare." Se presupune ca ele vor adopta moneda euro atunci cand vor fi pregatite sa faca acest lucru, si nu imediat dupa aderare.

Exista conditii detaliate si clar stabilite pentru fiecare nou stat membru, implicand cateva etape:

- actuala etapa de pre-aderare, in care tara candidata trebuie sa demonstreze ca avanseaza ireversibil spre o economie de piata viabila bazata pe competitivitate si pe o stabilitate macroeconomica durabila;

- etapa intermediara, post-aderare, in care noul stat membru participa pe deplin la piata unica si demonstreaza ca progreseaza in sensul crearii conditiilor necesare in vederea adoptarii monedei euro;

- perioada de minimum 2 ani de participare cu succes la mecanismul ratei de schimb;

- indeplinirea criteriilor aplicabile actualelor state membre pentru adoptarea monedei unice: deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, procent al datoriei mai mic de 60% din PIB, inflatie scazuta si rate ale dobanzii mici, apropiate de media la nivel UE; conditia esentiala o constituie atingerea unui grad suficient de convergenta reala si durabila.

Adoptarea monedei euro va duce la cresterea integrarii comerciale a noilor state membre cu economiile din zona euro, la eliminarea riscurilor cauzate de ratele de schimb asupra investitiilor si la scaderea pe termen lung a ratelor dobanzii.

Cu toate acestea insa, calendarul in care trebuie sa se incadreze noile state membre pentru adoptarea monedei euro nu este deloc clar. Exista o divergenta intre criteriile ,,Maastricht", care au in vedere reducerea inflatiei si limitarea deficitelor bugetare, si nevoia de investitii din bugetul public a economiilor aflate in tranzitie. Aceasta cheltuiala publica include sumele necesare punerii in practica a acquis-ului comunitar si co-finantarii proiectelor de infrastructura, ca o conditie pentru ca aceste state sa primeasca fonduri din bugetul UE, precum si nevoile mai mari de investitii in modernizarea infrastructurii si a serviciilor publice. Economiile in tranzitie inregistreaza si cresteri a ratelor de schimb reale, care duc la cresterea inflatiei, sau aprecieri ale ratei de schimb nominale (sau ambele), si acesti factori pot sa vina in conflict cu cerintele de stabilizare a ratei de schimb si de scadere a inflatiei, obligatorii pentru adoptarea monedei euro.

Din aceste motive, noile state membre vor trebui sa cantareasca atent diversele abordari posibile, in drumul lor spre adoptarea monedei euro, tinand cont de natura stricta a regulilor impuse in acest sens. In acelasi timp, actualii membri ai zonei euro vor trebui sa respecte propriile reguli, inclusiv limitele impuse de Pactul de Dezvoltare si Stabilitate in ceea ce priveste deficitele bugetare excesive, pentru a putea pastra avantajele stabilitatii macroeconomice din UE pe care moneda unica le-a generat deja.

1.1. Criterii de convergenta nominala

Conform Tratatului de la Maastricht, orientarea generala a politicii externe si de securitate comuna este de competenta Consiliului European:

-crearea unui spatiu economic fara granite care sa asigure un progres economic echilibrat si durabil;

-inasprirea potectiei drepturilor si intereselor cetatenilor statelor membre;

-dezvoltarea cooperarii in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Bibliografie:

1. Ciurcanu, R., 2001.Moneda unica uropeana si consecintele ei economice. Analele stiintifice ale Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, Sectiunea "Stiinte economice", Tomul 47.

2. Gruescu, R.C., Uniunea Economica si Monetara europeana- Succese si provocari, Ed. SITECH, Craiova, 2006.

3. Tofan, M., Integrarea Romaniei in structurile Uniunii Monetare Eurpene, Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2008.

Webografie

1. www.ecb.int

2. www.capital.ro

3. www.bursa.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Extinderea zonei euro.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 375 cuvinte
Nr caractere:
29 227 caractere
Marime:
101.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, Moneda, Euro
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Finanțe
Sus!