Evaziunea fiscală în România

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Conceptul de evaziune fiscala

Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor, de fapt povara acestor obligatii au facut sa stimuleze ingeniozitatea contribuabililor in a inventa porcedee diverse de eludare a obligatiilor fiscale, inca din cele mai vechi timpuri. "Evaziunea fiscala a fost in special activa si ingenioasa pentru motivul ca fiscul, lovind indivizii in averea lor, ii atinge in cel mai sensibil interes: interesul banesc.

Pentru a intelege sensul conceptului de evaziune fiscala, este important a se explica notiunile de fisc, fiscalitate si finante, ajutand astfel la o mai buna intelegere a fenomenului studiat.

Fiscalitatea reprezinta sistemul de constituire a veniturilor statului prin redistribuirea venitului national, cu ajutorul impozitelor si taxelor, acest sitem fiind reglementat prin norme juridice exprese si imperative. Fiscalitatea cuprinde o diversitate de impozite, anume pe cele directe (pe venituri), indirecte (taxele de consumatie), ori axele vamale, etc, toate acestea si fiecrae in parte afectand veniturile persoanelor fizice si juridice.

In legislatia romaneasca se face referire la evaziune fiscala ca la "sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetelor asigirarilor sociale de stat si a fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si juridice romane sau straine

Fiscul defineste trezoreria statului, administratia insarcinata cu perceperea umpozitelor si vine de la lainescul "fiscus" care inseamna ladita, cos, paner in care se pastrau banii.

Etimologic, cuvantul "finante" inseamna a plati si vine din limba franceza "finer". Desi cuvantul nu circula ca atare finantele au existat din timpul primelor societati umane ce s-au putut organiza in forme statale.

In Constitutia Romaniei se prevede la art. 53 ca "cetatenii au obligatia de a contribui prin impozite si taxe, la cheltuielile publice".

Cheltuielile publice reprezinta interes fie pentru comunitatea nationala in ansamblul ei in masura in care privesc sarcinile financiare generale ale statului, fie pentru comunitatile administrative-teritoriale, daca se refera la cheltuieli ce se afla in grija administratiei publice locale.

Bibliografie:

Raport anual - 2011, Monitorizarea controalelor privind combaterea fenomenului muncii nedeclarate din romania

Raport anual - 2010, Monitorizarea controalelor privind combaterea fenomenului muncii nedeclarate din romania

Raport anual - 2009, Monitorizarea controalelor privind combaterea fenomenului muncii nedeclarate din romania

http://www.wall-street.ro/articol/International/118619

www.insse.ro

www.gov.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaziunea fiscala in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 820 cuvinte
Nr caractere:
16 764 caractere
Marime:
406.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
evaziune fiscala, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!