Analiza ratelor de rentabilitate

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Ratele de rentabilitate reprezinta indicatori sintetici, prin care se apreciaza sub forma relativa situatia profitabilitatii sau a capacitatii intreprinderii de a produce profit. Ratele rentabilitatii sunt printre cei mai importanti indicatori prin care se apreciaza eficienta generala a activitatii unei intreprinderi, deoarece reflecta rezultatele obtinute ca urmare a trecerii prin toate stadiile circuitului economic: aprovizionare, productie si desfacere.

Rata rentabilitatii, ca indicator de performanta, poate avea mai multe forme de exprimare, in functie de modul de raportare a unui indicator de efecte sau rezultate obtinute (profitul, EBE sau alti indicatori partiali ai rentabilitatii) la un indicator de flux global al activitatii (cifra de afaceri, venituri din exploatare, valoarea adaugata) sau la mijloacele economice avansate sau consumate pentru obtinerea rezultatului respectiv (ca indicatori de efort).

De aceea, putem clasifica ratele de rentabilitate in functie de mai multe criterii, cele mai importante fiind criteriul bazei de raportare si criteriul functional. In afara acestora, mai pot exista criterii referitoare l 13313d318n a interesele urmarite in exprimarea acestor rate (interesele managerilor, actionarilor, creditorilor, etc.) sau la tipul de rezultat ce se afla la numaratorul ratelor.

Dupa criteriul functional, ratele rentabilitatii se pot clasifica in:

- rate ale rentabilitatii economice;

- rate ale rentabilitatii financiare;

- rate ale rentabilitatii resurselor consumate;

- rate ale rentabilitatii veniturilor.

3.5.5.1. Rata rentabilitatii economice

Rata rentabilitatii economice masoara performantele totale ale activitatii unei firme, independent de modul de finantare si de sistemul fiscal. Aceasta rata se poate exprima sub mai multe forme, in functie de modul de exprimare a indicatorului de efort. Intalnim astfel:

- rata rentabilitatii economice a activelor, cand indicatorul de efort este reprezentat de activele totale sau cele de exploatare;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza ratelor de rentabilitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 502 cuvinte
Nr caractere:
15 559 caractere
Marime:
54.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Analiza ratelor de rentabilitate, contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!