Analiza evoluției indicatorilor bancari din Bulgaria

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cap. 1 Introducere in sistemul bancar din Bulgaria

Republica Bulgaria nu considera ca sectorul financiar reprezinta un blocaj in cresterea economica. Sectorul financiar este dominat de bancile din sistem - cota detinuta de banci in active este de aproximativ 80% din activele sistemului financiar, cat timp sistemul bancar din Bulgaria este stabil, functional si capitalizat si asigura o intermediere financiara efectiva, aceasta fiind cheia pentru o dezvoltare economica accelerata si sustinuta.

Fundamentele economice stabile construite de-a lungul anilor impreuna cu tampoanele acumulate sub forma de capital si provizioane, au permis sistemului bancar sa faca fata impactului negativ al crizei si sa-si mentina pozitia financiara buna si stabilitatea. In timpul crizei financiare globale, institutiile de credit din Bulgaria nu au fost ajutate sub nici o forma de catre stat incluzand injectiile de capital sau garantiile guvernamentale. Bancile nu au expunere la instrumentele financiare sau datorii guvernamentale emise de tari cu risc suveran ridicat, care ar avea un impact substantial pe profilul lor de risc. Riscul cel mai ridicat este riscul de credit cu crestere ciclica in departamentul de credite neperformante de peste 90 de zile (11,9% la sfarsitul anului 2010) rezultate din declinul activitatii economice. Inrautatierea calitatii portofoliilor de credite este acompaniata de o acoperire ridicata a creditelor neperformante cu provizioane (75%) si existentul excesului de capital peste minimum alocat in suma de 1,4 miliarde Euro, totalul pentru sistemul bancar, aproximativ 4% din PIB.

Sistemul bancar din Bulgaria gestioneaza active in valoare de 37,7 miliarde Euro. In ultimii 5 ani gradul de dezvoltare a servicului de intermediere financiara comparat cu ratia activelor bancare din PIB pe tara, a crescut intr-o maniera constanta si sustinuta de la 81,5% in 2006 la 109,2% in 2010. Sistemul bancar este bine diversificat atat in vederea proprietatii cat si a marimii institutiilor, aceasta fiind o conditie necesara pentru o competitie activa si sanatoasa. Din total de active al sectorului bancar 74% sunt gestionate de banci afiliate grupurilor bancare europene, 19% de institutiile de credite , 4% de ramuri ale bancilor din UE si 3% de institutii neafiliate UE.

Sectorul are o concentratie joasa cu 5 mari institutii de credite detinand o cota de 55% din totalul activelor. Increderea in sistemul bancar este mare si este manifestata prin cresterea principalelor fonduri atrase in anii recenti, incluzand 2009 si 2010, care ofera o sursa pentru o crestere sustinuta. In 2010 cresterea depozitelor a urcat la 4% si in acelasi timp nu a fost observata nici o presiune pentru retragerea de lichiditati din partea bancilor mama.

Sistemul bancar din Bulgaria a continuat sa-si indeplineasca cu success rolul ca un factor cheie pentru trasmiterea mecanismului in economie cu o capacitate prezervata de a satisface cererea de credite. Spre deosebire de alte tari nu a fost nici o contractie de credite dramatica in Bulgaria si in 2010 valoarea creditelor furnizate a crescut cu 2,7% incluzand creantele intreprinderilor non-financiare care au crescut cu 2,5% impotriva faptului ca activitatea creditelor a fost puternic influentata de declinul cresterii economice in tara ca rezultat al crizei globale financiare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Evolutiei Indicatorilor Bancari din Bulgaria.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 049 cuvinte
Nr caractere:
19 421 caractere
Marime:
346.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finante, indicatori
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Bogdan Capraru
Sus!