Analiza comparativă sisteme monetare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sistemul monetar international presupune un ansamblu de reguli,infrastructuri si institutii stabilite de statele membre in scopul dezvoltarii schimburilor economice inernationale si al promovarii cooperarii monetare internationale.

Sistemul monetar international de la Bretton-Woods a luat fiinta dupa criza economica mondiala din anii 1929-1933,in urma careia,grijile pentru crearea unui cadru international de cooperare monetara s-au accentuat si,in acest scop,s-a organizat Conferinta Monetara si Financiara Internationala,intre 1 si 22 iulie 1944,la Bretton-Woods(SUA),la care au luat parte 44 de state si care a tratat pentru prima data necesitatea crearii unui sistem monetar international.

Acest sistem a functionat fara a intampina dificultati majore,pana in anii 1957-1958,cand au aparut dificultati de aplicare si s-a incercat adoptarea unor masuri de reforma a sistemului,urmarindu-se implementarea unui regulament nou,adecvat noilor conditii existente pe plan mondial,care sa corecteze deficientele sistemului monetar intemeiat in 1944 si sa asigure in contiuare cooperarea monetara la nivel international.Proiectele si studiile ce au avut loc in perioada 1971-1973 in vederea corectarii sistemului,au dus la realizarea unui nou sistem monetar international,cel actual.

In cazul tratativelor purtate la Bretton-Woods,in vederea realizarii cadrului institutional al relatiilor valutar-financiare,baza a fost consolidata de proiectele a doua delegatii:a Marii Britanii,condusa de J.M. Keynes si a SUA,condusa de H.D. White,subsecretar al Trezoreriei SUA.Proiectul elaborat de J.M. Keynes se baza pe doua puncte primordiale si anume:crearea unei monede internationale de cont numita "bancor" si a unui sistem international de compensatie (Uniunea Internationala de Clearing),care sa garanteze finantarea dezechilibrelor balantelor de plati prin acordarea de credite redate in in "bancor" de catre tarile execdentare.Proiectul intocmit de H.D. White oferea un rol mai important aurului pentru faptul ca SUA detinea o parte considerabila din aurul lumii.Acesta prevedea constituirea unui Fond de stabilizare,care fixa si modifica cursurile valutare ale tarilor membre si situarea dolarului SUA in centrul sistemului,ca moneda internationala.

La Conferinta de la Bretton-Woods s-a mai avut in vedere si infiintarea a doua institutii:

Fondul Monetar International angajat sa urmareasca respectarea normelor de conduit monetara si sa gestioneze reserve monetare din care sa acorde credite pe termen scurt in vederea acoperirii unor deficite din balantele de plati externe ale tarilor member.

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare cu atributii in sfera dezvoltarii economice.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Comparativa Sisteme Monetare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 076 cuvinte
Nr caractere:
6 751 caractere
Marime:
76.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
sistem monetar, banca
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!